Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 8-7-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων


Τον  JEAN MICHEL GUENASSIA  τον γνωρίσαμε στη συναρπαστική «Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» :





Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ.
    

               JEAN-MICHEL GUENASSIA 



μετάφραση: Ανδρέας Παππάς, Βάνα Χατζάκη
             Πόλις , 2013        528 σελ.



             Τιμή 16,20 € από 18,00








«Συνδυάζοντας πραγματικά γεγονότα και μυθοπλασία, ιστορικά πρόσωπα και επινοημένους χαρακτήρες, καταφέρνοντας να μην αλυσοδέσει τη φαντασία του στους καταναγκασμούς του συμβάντος, ο Γκενασιά κατασκευάζει ένα μυθιστόρημα πλούσιας δράσης και αμείωτης ψυχικής έντασης, με ηχητική υπόκρουση ένα ατέρμονο ταγκό. Κι έτσι αυτή η μουσική, που δεν παύει να αντηχεί σε όλη την έκταση του βιβλίου, γίνεται για τον Γκενασιά ο φορέας του νοήματος: αν η επανάσταση προδίδει, ο έρωτας έχει τη δύναμη να σώσει, η φιλία να παρηγορήσει και η ανεπίτρεπτη στον ολοκληρωτισμό μελαγχολία να γονιμοποιήσει τη ζωή.» Κατερίνα Σχινά
Μια ζωή γεμάτη έρωτες, όνειρα και προσδοκίες, δύσκολες σχέσεις, όχι μόνο για την οικογένεια Κάπλαν, αλλά και για τους περισσότερους από εκείνους που θα διασταυρωθούν μαζί της.
Ξαναβρίσκουμε εδώ ορισμένους απ' τους ήρωες της Λέσχης των αθεράπευτα αισιόδοξων, όπως ξαναβρίσκουμε και τον αφηγηματικό οίστρο του συγγραφέα της, του Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, ο οποίος μας παρασύρει και πάλι στη γλυκιά νοσταλγία για ανθρώπους που είδαν και έζησαν πολλά, διατρέχοντας όλον σχεδόν τον αιώνα που πέρασε.







Η σκηνοθεσία του Βαγγέλη θεοδωρόπουλου
στον "Κοινό Λόγο" της Έλλης Παπαδημητρίου
μας θύμισε αυτή την συγκλονιστική καταγραφή
αφηγήσεων και μαρτυριών:













«Τότε ηδύνατό τις να καλέσει εις ομιλίαν διαβάτην οιουδήποτε χωρίου ή κωμοπόλεως και ν’ακούσει παρ’αυτού λόγους αθανάτους …»
Γ. Βλαχογιάννης (Πρόλογος "Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη"


Ο
ΚΟΙΝΟΣ  ΛΟΓΟΣ

παρουσίαση επιμέλεια :Έλλης  Παπαδημητρίου
Ερμής  2003








Βιβλίο Α 
187 σελ.

Τιμή 10,50 € από 11,73
Βιβλίο Β 
178 σελ.
Τιμή 10,50 € από 11,73
Βιβλίο Γ 
218 σελ.
Τιμή 10,50 € από 11,73








«Ο κοινός λόγος αίσθημα και μετάδοση άμεση, πράξη συνηθισμένη, τέλεια: γεμίζεις ένα ποτήρι νερό, πίνεις ή προσφέρεις, περνά το λεωφορείο, σταματά, μπαίνεις. Έτσι απλά, τέλεια, θυμάσαι ιστορίες, περιστατικά, μεγάλα, μικρά και παραμικρά, με λόγια κοινά μια ζωή, πολλές ζωές, εποχές ολόκληρες ζωντανεύουνε, βρίσκουνε θέση κοντά στη δική μας για λίγο διάστημα, κάποτε για πάντα.» Ε.Π


Η Έλλη Παπαδημητρίου (Σμύρνη 1906 - Αθήνα 1993), είχε αρχίσει να συγκεντρώνει μουσικά ακούσματα, λαϊκές αφηγήσεις, προφορικές μαρτυρίες και προσωπικές καταγραφές γεγονότων πριν από το 1930. Πρωτοδημοσιεύει όμως μέρος της δουλειάς αυτής το 1964 και συνεχίζει μέχρι το 1979, για λόγους πολιτικούς και κοινωνικούς κατά τρόπο "ανώμαλο", όπως παρατηρεί η ίδια σε έναν από τους προλόγους της: Η ανωμαλία στην έκδοση έχει σχέση με τις "ανωμαλίες" που ξέρουμε: παράνομα κόμματα, κρυμμένα χαρτιά κλπ., όσο κυβερνούσανε καθαρές ή μικτές φασιστικές εξουσίες. Ωστόσο και τα περιστασιακά και άνισα τούτα κείμενα συναρμολογούνε σωστά την εποχή τους, το πάθος και το κλίμα της, τον ταπεινό, καθημερινό και τον κορυφωμένο ηρωισμό. Καθώς τον αποτυπώνουν κοινοί άνθρωποι με το λόγο τους, τον είπαμε και αυτόν κοινό, ένα μέσο ζωντανό για ζωντανή μετάδοση.
Η νέα αυτή έκδοση του Κοινού Λόγου σε τρεις αναδιαρθρωμένους τόμους στις εκδόσεις "Ερμής", περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Πρώτος τόμος: -Πρώτος πόλεμος 1914, 1915, 1919, 1922 
Δεύτερος τόμος: 1940-1941 και 1945-1950 
Τρίτος τόμος: -Δεκαετία 1942-1950 (κείμεν
α της Αντίστασης)
-Ακούμε τη φωνή σου πατρίδα (κείμενα της Αντίστασης)
-Της ειρηνικής ζωής (Δεκαετία 1930-1940, Δεκαετία 1965-1975, Αχρονολόγητα)



Καθώς αναπτύσσεται και  στη χώρα μας το νεοναζιστικό φαινόμενο νιώθω ότι η προβολή της ταινίας «Χάννα Άρεντ» , της  Margarethe  Von  Trotta,  καθώς και η ανάγνωση του ανάλογου βιβλίου, γίνονται σε πραγματικές συνθήκες εκ νέου  ανάπτυξης του «θηρίου»:


  Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ

Μία έκθεση για την κοινοτοπία του κακού


        ΧΑΝΝΑ ΑΡΕΝΤ

Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς

Νησίδες,  2009     255 σελ.

         Τιμή  17,00  € από 19,17









«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο να αναγνωρίσουμε τον ολοκληρωτισμό ως την κατάρα του αιώνα θα ήταν μια τέτοια εμμονή με αυτόν που θα μας εμποδίζουμε να δούμε τα πολλά εκείνα μικρά και όχι τόσο μικρά κακά με τα οποία είναι στρωμένος ο δρόμος προς την κόλαση.» Χάννα Άρεντ

«Το καθήκον που ανέλαβε ξεπερνά κατά πολύ τα εγκλήματα ενός ανθρώπου, αφού πραγματεύεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, το πρόβλημα του ανθρώπου σ’ ένα νεωτερικό ολοκληρωτικό σύστημα. Η καλύτερη προστασία μας από τον καταπιεστικό έλεγχο και τον απανθρωποποιητικό ολοκληρωτισμό εξακολουθεί να είναι η προσωπική κατανόηση των γεγονότων όπως έγιναν. Μ' αυτό τον στόχο, η Χάννα Άρεντ μας έχει δώσει πλούσιο υλικό.» Bruno Bettelheim

Ο Άντολφ Άιχμαν ήταν ο αξιωματούχος του Γ΄ Ράιχ ο "ειδικός στο εβραϊκό πρόβλημα". Η κύρια ευθύνη του Αϊχμαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος ήταν η οργάνωση της μεταφοράς εκατομμυρίων Εβραίων από όλη την Ευρώπη προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης - ένα «καθήκον» που το εκπλήρωσε με ιδιαίτερο ζήλο και αποτελεσματικότητα. Ισραηλινοί πράκτορες τον συνέλαβαν στην Αργεντινή, τον μετέφεραν στο Ισραήλ, εκεί δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1961.
Η φιλόσοφος Χάννα Άρεντ (1906-1975) κάλυψε τη δίκη του Άιχμαν για το περιοδικό "The New Yorker", στο οποίο η έκθεσή της δημοσιεύθηκε ως μια σειρά άρθρων το 1963. 
Γι' αυτή την αναθεωρημένη και διευρυμένη έκδοση του βιβλίου, η συγγραφέας πρόσθεσε υλικό που έγινε γνωστό μετά τη δίκη και έναν Επίλογο στον οποίο αναφέρεται στις συζητήσεις που προκάλεσε το βιβλίο. Το βιβλίο είναι πολύτιμο και για άλλον ένα λόγο: παρουσιάζει συνοπτικά το τι έγινε με τους εβραίους στην κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά. Γιατί, σε αντίθεση με τον διαδεδομένο μύθο, δεν είχαν όλες οι χώρες την ίδια στάση απέναντι στους εβραίους. Άλλες υπάκουσαν στους ναζί, άλλες τους εναντιώθηκαν. Κι αυτό οφειλόταν σε πολλούς παράγοντες, που εξετάζονται στο βιβλίο και μας δίνουν πολλά μαθήματα για το μέλλον σχετικά με την οποιαδήποτε μειονότητα υφίσταται διώξεις.
Το πρόβλημα με τον Άιχμαν ήταν ότι υπήρχαν πολλοί σαν κι αυτόν και ότι οι περισσότεροί τους δεν ήταν διεστραμμένοι ούτε σαδιστές, αλλά ήταν, και εξακολουθούν να είναι, φοβερά και τρομερά φυσιολογικοί.


“Το κακό που μας ζητάει η Αρεντ να αναγνωρίζουμε και να καταπολεμάμε είναι πιο ύπουλο και πιο επικίνδυνο, γιατί δεν έχει την όψη του «εχθρού», ούτε καν του διαφορετικού, και επομένως μπορεί να διαβρώνει από τα μέσα τα θεμέλια της πολιτισμένης συμβίωσης.” Θ. ΓΙΑΛΚΕΤΣΗΣ



«Το τελευταίο μυθιστόρημα του Χένινγκ Μάνκελ με ήρωα τον 60χρονο, πια, σουηδό επιθεωρητή, είναι το αρτιότερο αλλά και το πιο πολιτικό» Φ.Φιλίππου:

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤ ΒΑΛΑΝΤΕΡ


ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚΕΛ

Ψυχογιός 2013  σελ. 548

Μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς

Τιμή 16,00 ευρώ από 17,70










«Το αστυνομικό μυθιστόρημα επικεντρώνεται στις μαύρες, αδιευκρίνιστες πτυχές της κοινωνίας, που μας επηρεάζουν βαθύτατα» Πέτρος Μάρκαρης

Κάποια μέρα του χειμώνα του 2008, ο Χάκαν φον Ένκε, ένας απόστρατος, υψηλόβαθμος αξιωματικός του ναυτικού εξαφανίζεται ενώ απολαμβάνει τον καθημερινό του περίπατο σε ένα δάσος κοντά στη Στοκχόλμη. Η έρευνα για τον εντοπισμό του δρομολογείται από την αστυνομία της Στοκχόλμης και δεν έχει καμιά σχέση με τον επιθεωρητή Βαλάντερ - τουλάχιστον, όχι επίσημα. Διότι, ο φον Ένκε δεν είναι άλλος από τον μέλλοντα πεθερό της Λίζα Βαλάντερ.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Βαλάντερ έχει και τα δικά του, προσωπικά προβλήματα. Σκέφτεται την ταλαιπωρημένη του υγεία και είναι πεπεισμένος ότι, στα εξήντα του, βρίσκεται στο κατώφλι των γηρατειών, στο φθινόπωρο της ζωής του……

 «Ο Χένιγκ Μάνκελ χρησιμοποιώντας την αστυνομική ιστορία μυστηρίου ως όχημα, σ’ αυτό το δέκατο και τελευταίο έργο της σειράς με πρωταγωνιστή τον στοχαστικό ντετέκτιβ Κουρτ Βαλάντερ, θίγει θέματα που ταλάνισαν τη χώρα του, τη Σουηδία, τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και την ίδια την έννοια της πολιτικής και του «πολιτικοποιημένου ανθρώπου»: Μέσα από τον ήρωά του εξετάζει τη συμμετοχή του πολίτη στα κρίσιμα γεγονότα του καιρού του και προς το τέλος του μυθιστορήματος θα προβληματιστεί για τα ατροφικά αντανακλαστικά του, την έλλειψη εγρήγορσης απέναντι στις σημαντικές μεταβολές που επήλθαν καθώς και για τη διαφορά των ανθρώπων της δικής του γενιάς από εκείνη του πατέρα του.» Αργυρώ Μαντόγλου



Τα αστυνομικά βιβλία του Χένινγκ Μαντέλ έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα από τον «Ψυχογιό»:

Τα σκυλιά τής Ρίγα. 2002

Μια υπόθεση μεταφέρεται από τις σουηδικές ακτές στη Λετονία. Εκεί, ο Σουηδός επιθεωρητής «γνωρίζει» τη μετασοβιετική εποχή: μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, νοσταλγούς του σοβιετικού παρελθόντος, νεότευκτες μαφίες, δολοφόνους και ανόθευτους δημοκράτες πατριώτες.

Εκτελεστές δίχως πρόσωπο 2002

Ο Κουρτ Βαλάντερ είναι ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και η ζωή του κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Τώρα όμως τα γεγονότα τον πιέζουν. Μαζί με τη γοητευτική εισαγγελέα Ανέτ Μπρολίν ρίχνεται στη μάχη εναντίον της ξενοφοβίας που απειλεί να πνίξει την πόλη τους. Ο Κουρτ Βαλάντερ έχει πλέον εξελιχθεί σε σύμβολο!

Εντολές θανάτου. 2004

Και αυτό βραβευμένο. Μια κοπέλα αυτοπυρπολείται μπροστά στα έκπληκτα μάτια του επιθεωρητή Βαλάντερ, με αποτέλεσμα εκείνος να εμπλακεί σε μια υπόθεση αποτρόπαιων δολοφονιών.

Η πέμπτη γυναίκα. 2005

Αγνωστοι μισθοφόροι σφάζουν στη βόρεια Αφρική 4 γαλλίδες καλόγριες και μια σουηδέζα τουρίστρια. Η υπόθεση μεταφέρεται από την Αφρική στη Σουηδία και ο Βαλάντερ αναλαμβάνει δράση.

Ενα βήμα πίσω. 2008

Ο Βαλάντερ καλείται να επιλύσει μια σειρά ακατανόητων εγκλημάτων ενός παρανοϊκού σίριαλ κίλερ. Η σουηδική κοινωνία αδυνατεί να περιφρουρήσει τον εαυτό της και ο Βαλάντερ αναρωτιέται μήπως έρχεται η κατάρρευση του κράτους.

Firewall. 2009

Ο Βαλάντερ, στα 50 του, διαζευγμένος, με μία κόρη και υψηλό διαβήτη, έχει ν' αντιμετωπίσει τον θάνατο ενός πολίτη μπροστά από ένα ΑΤΜ και τη δολοφονία ενός ταξιτζή από δύο ανηλίκους. Μέσα από την έρευνα του επιθεωρητή, ο Μάνκελ εστιάζει στην αυτοδικία και την υπέρβαση των ορίων, τον -χωρίς σύνορα- κόσμο του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.

Πριν πέσει η παγωνιά. 2010

Ενα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Μάνκελ, ο οποίος ασχολείται με το ζήτημα του θρησκευτικού φανατισμού. Καθήκοντα στην αστυνομία αναλαμβάνει πλέον η Λίντα, η κόρη τού Βαλάντερ.
Ματωμένα ίχνη. 2011 

Ο Μάνκελ εγκαταλείπει τον Βαλάντερ και τοποθετεί στη θέση του μια αρχαιολόγο, τη Λουίζ Καντόρ, υπεύθυνη μιας ανασκαφής στην Αργολίδα. Με την επιστροφή της στη Σουηδία και την ανακάλυψη του πτώματος του γιου της, η Καντόρ θα οδηγηθεί στην Αφρική και το AIDS, σε μια βιομηχανία πλούτου και θανάτου.
Ο άνθρωπος από το Πεκίνο 2012 


Ιανουάριος 2006. Η έρευνα οδηγεί στις πιο υψηλές σφαίρες εξουσίας στο σύγχρονο Πεκίνο αλλά και στη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη. Παράλληλα, η ιστορία μας πηγαίνει 150 χρόνια πιο πίσω, τον καιρό του δουλεμπορίου ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες - μια ιστορία που θα δεσμεύσει την Μπριγκίτα καθώς πλησιάζει ολοένα στην επίλυση των φόνων του Χετζοβάλεν.

Ταξιδέψτε με ένα βιβλίο….



Αφετηρία το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων ο «Σελιδοδείκτης»:

Επικοινωνία : 

     τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590

    email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου