Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 26-6-2013 -Παζάρι εξαίρετων βιβλίων





"Τα βιβλία του Κώστα Τομανά ζωντάνεψαν στο μυαλό μου την προπολεμική Θεσσαλονίκη"   Μαρκ Μαζάουερ



     
                                 

                                               Τα καφενεία της παλιάς Θεσσαλονίκης


                                                    Κώστας Τομανάς

                                                Νησίδες , 1997      σελ.   87
                                                              Προσφορά «Σελιδοδείκτη» :
                                                                        4,00 € από  5,34


«Όλα τα βιβλία του Κώστα Τομανά είναι εμπλουτισμένα με σχετική εικονογράφηση, που βοηθά τον αναγνώστη στην κατανόηση μιας εποχής που πέρασε για πάντα. Ο Τομανάς νοσταλγούσε την εποχή της Παλιάς Σαλονίκης, εκείνης της πολυεθνικής (κυρίως εβραϊκής) και κοσμοπολίτικης πόλης, όπου ακουγόντουσαν εκεί καμιά δεκαριά γλώσσες.»
Ηλίας Πετρόπουλος, 26 /7/1998

H ζωή των Σαλονικιών, οι χαρές και οι λύπες τους, οι αγώνες και οι αγωνίες τους περιγράφονται χωρίς φιοριτούρες και ψευτοπατριωτικές εξάρσεις ―που είναι πάντα ύποπτες―, και από τον τρόπο περιγραφής αποκαλύπτεται ο μικρός ή μεγάλος ρόλος που έπαιξαν οι "επώνυμοι" και οι απλοί άνθρωποι σε γεγονότα που σημάδεψαν την τύχη της Θεσαλονίκης, της Mακεδονίας και όλης της Eλλάδας.






                                         Οι ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης

                                         Κώστας Τομανάς
 
                                      Εξάντας, 1991           128 σελ
                                                   Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:
                                                       9,50  € από  12,78

Από τον Μεσαίωνα ακόμα, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, τα χάνια, τα χαμαιτυπεία και οι ταβέρνες βρίσκονταν έξω από τα τείχη των πόλεων, κοντά στις πύλες. Όταν εξέλιπε η ανάγκη της προστασίας των πόλεων με τείχη, τα ευαγή αυτά ιδρύματα μεταφέρθηκαν μέσα σης πόλεις και κατά προτίμηση στις αγορές, εκεί που κυκλοφορούσε πολύς κόσμος. Στην αρχή τα χάνια ήταν συνάμα και μπουρδέλα και ταβέρνες, αλλά με τον καιρό οι καινούριες συνθήκες ζωής επέφεραν το διαχωρισμό τους. Τα μπουρδέλα έμειναν έξω από τις πόλεις, τα χάνια άρχισαν να λειτουργούν στις ακραίες συνοικίες, πάντοτε όμως κοντά στις οδούς επικοινωνίας της πόλης με την ύπαιθρο, και οι ταβέρνες στα πιο πολυσύχναστα μέρη των αστικών κέντρων.
Στη Σαλονίκη οι πιο πολλές ταβέρνες βρίσκονταν στο Βαρδάρη και, όπως αναφέρει ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή που πέρασε από την πόλη μας στα 1668, υπήρχαν τότε στη Σαλονίκη τριακόσιες σαράντα οκτώ ταβέρνες και καπηλειά. Στις αρχές του 19ου αιώνα σ' όλο το μήκος της οδού που θα ονομαστεί αργότερα Εγνατία υπήρχαν υπόγειες ταβέρνες, που σ' αυτές έπιναν τα ρακιά τους οι Τούρκοι για να μη τους βλέπουν οι ραγιάδες. Για τις ταβέρνες που ήταν γύρω από την Καμάρα, η παράδοση αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες τους ξεμονάχιαζαν τους γενίτσαρους, τους μεθούσαν και τους έριχναν στους βόθρους. Θα πείτε: γιατί οι ταβερνιάρηδες, κατά κανόνα άνθρωποι αγαθοί, γίνονταν φονιάδες; Η αφόρητη τρομοκρατία που ασκούσαν οι γενίτσαροι και η εκμετάλλευση των χριστιανών είχε ξεπεράσει κάθε όριο και οι ραγιάδες, μη μπορώντας να τους πολεμήσουν τους Τούρκους μ' άλλο τρόπο, τους εξαφάνιζαν ρίχνοντάς τους στους βόθρους των μαγαζιών τους χωρίς ν' αφήνουν ίχνη.


                                   

                                        Οι κάτοικοι της παλιάς Θεσσαλονίκης  
         
                                   
                                                     Κώστας Τομανάς

                                               Εξάντας 1992     199 σελ.

                                                 Προσφορά "Σελιδοδείκτη"

                                                       12,00 € από 15,98  

  «Ο Κώστας Τομανάς με το βιβλίο αυτό επιχειρεί ένα ταξίδι στην παλιά Θεσσαλονίκη, ακριβώς στις εποχές εκείνες που ο ρομαντισμός και η πολυπολιτισμικότητά της αναμειγνύονταν με τη σκιά των επερχόμενων σφοδρών ιστορικών εξελίξεων, στα τέλη δηλαδή του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. Με μία ζεστή, σχεδόν στοργική διάθεση και ιδιαίτερο μεράκι εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο η κάθε κοινότητα κατέληξε να κατέχει τη θέση της στην πόλη, γεωγραφικά και πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Με μια ιδιαίτερη ικανότητα να μεταπηδά από το γενικό στο ειδικό και αποφεύγοντας τον πειρασμό να μπει σε οξεία ιστορική κριτική, δίνει πλήθος περιστατικών της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων της παλιάς Θεσσαλονίκης οι οποίοι με τη συμπεριφορά και τη γενικότερη στάση τους αποτέλεσαν απτά δείγματα των ιδιαίτερων ηθών και συνηθειών των αντίστοιχων κοινωνικών ομάδων που αντιπροσώπευαν. Ένα γλαφυρό και γραμμένο με πολύ μεράκι βιβλίο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.» Μάριος Δαμουλιάνος


                           
                           Δρόμοι και γειτονιές της Θεσσαλονίκης

                                           Κώστας Τομανάς
                                                       Νησίδες, 1997
                                      Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:
                                            16,00  €  21,30



«Στη γωνία με την οδό Πρασακάκη ήταν, και εξακολουθεί να είναι, το μέγαρο του ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη, που στο ισόγειό του λειτουργούσε το περίφημο καφενείο Χρυσούν Απίδιον. Πριν από την πυρκαγιά του 1917, στη διασταύρωση των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατίας ήταν το σπίτι των πέντε Παπουλιάδων, του Γρηγόρη, του Αλέκου, του Αριστοτέλη (διάσημων χασομέρηδων της εποχής), του Φωκίωνα (που έπαιζε βιολί και διορίστηκε καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο το 1916) και του Γιώργου (που ήταν ποιητής.). Θα αναφέρουμε μόνο δυο στίχους, που μας διάβασε με δόση ειρωνείας ο καθηγητής μας των Νέων Ελληνικών Πέτρος Σπανδωνίδης: Τικ-τακ το ωρολόγιον, τικ-τακ και ο σφυγμός μου / και όταν παύσει το τικ-τακ, απέρχομαι του κόσμου. Στη θέση του σπιτιού των Παπουλιάδων χτίστηκε ένα μέγαρο, που στο ισόγειό του εγκαταστάθηκε το φαρμακείο του κυρ Γαβριήλ Πεντζίκη»
Ο πλέον ογκώδης τόμος αφορά τους δρόμους και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη διήγηση της ιστορίας των δρόμων, όπως την φτιάχνουν πρόσωπα και κτίρια, σε μια περίοδο ογδόντα χρόνων.




                                 Οι πλατείες της Θεσσαλονίκης

                                             Κώστας Τομανάς

                                                 Νησίδες
                                              Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:
                                                          5,5 ευρώ από 7,45

Oι πλατείες της Θεσσαλονίκης ήταν οι τόποι συνάθροισης και συνάντησης των ανθρώπων, και όχι απλώς οι χώροι σύγκλισης των οδικών αρτηριών, όπως σήμερα. Περιγράφοντας τις πλατείες της πόλης μέχρι το 1944, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις αναμνήσεις στους παλιούς, αλλά και να δείξουμε στους νεότερους ότι η ζωή ήταν κάποτε διαφορετική.



                            Το θέατρο στην παλιά Θεσσαλονίκη (1782-1944)

                                   Κώστας Τομανάς
                                        Νησίδες
                                         Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:
                                            12,00 ευρώ από 15,98

Aπό το 1870 μέχρι το 1944, η θεατρική παιδεία και η θεατρική κίνηση στη Θεσσαλονίκη συμβαδίζει με τη γενική ιστορική πορεία της πόλης. Tην ιστορία αυτών των εβδομήντα πέντε χρόνων αφηγείται το βιβλίο αυτό. Kαταγράφει λεπτομερειακά τους θιάσους που πέρασαν από την πόλη, τους ηθοποιούς που τους απάρτιζαν, τα έργα που παρουσίασαν, καθώς και τις θεατρικές αίθουσες της πόλης, σε συνδυασμό με τα γενικότερα ιστορικά γεγονότα της περιόδου.

            Η καλλιτεχνική κίνηση στην Θεσσαλονίκη (1885-1944) 


                                   Κώστας Τομανάς

                                       Νησίδες

                             Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:

                                         8,00 από  10,65 ευρώ

Ωδεία, χορωδίες, μουσικοί, τραγουδιστές, τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: όλα αυτά καταγράφονται αναλυτικά για τα εξήντα χρόνια από το 1885 μέχρι το 1944.

                                  Tα σχολεία της Θεσσαλονίκης
                                         (μέχρι το 1944)

                                           Κώστας Τομανάς

                                              Νησίδες
                                     Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:
                                                      5,5 ευρώ από 7,45
Δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ελληνικά και ξένα, τα πρώτα φροντιστήρια. Iστορικά στοιχεία και αναμνήσεις του συγγραφέα ―που υπηρέτησε ευσυνείδητα (όπως λένε οι παλιοί του μαθητές) επί τριάντα πέντε χρόνια τη φροντιστηριακή εκπαίδευση― δίνουν μία εικόνα της παιδείας στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 1944.

                           Χρονικό της Θεσσαλονίκης (1875-1920)

                                           Κώστας Τομανάς

                                               Νησίδες
                                              Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:
                                          12,00 από  15,98


Tο 1875 κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ελληνική εφημερίδα, "η εμπορική γαζέτα EPMHΣ" Aπό τις στήλες της παρακολουθούμε τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων της Tουρκοκρατίας. Mετά το 1900, κυκλοφορούν και άλλες ελληνικές εφημερίδες, που μας βοηθούν να συμπληρώσουμε την εικόνα της ζωής στην πόλη. Στο βιβλίο αυτό, με τη βοήθεια και πάνω από εκατό φωτογραφιών, παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή και οι αλλαγές στις συνθήκες της (τραμ, ηλεκτροφωτισμός κ.ά.), αλλά περιγράφονται και τα μεγάλα γεγονότα: η Σφαγή των προξένων, η επανάσταση του Λιτοχώρου, η πυρκαγιά του 1890, η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης με την Eυρώπη, ο Mακεδονικός Aγώνας, η επανάσταση των Nεοτούρκων, η επιδημία χολέρας, η απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, η δολοφονία του βασιλέα Γεωργίου A΄, η εγκατάσταση της Aνατολικής Στρατιάς κατά τον A΄Παγκόσμιο πόλεμο, η αναγόρευση της πόλης σε πρωτεύουσα της διχοτομημένης Eλλάδος, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η απομάκρυνση του Bενιζέλου από την κυβέρνηση, οι απαρχές της Mικρασιατικής καταστροφής...



                          Χρονικό της Θεσσαλονίκης (1921-1944)

                                        Κώστας Τομανάς

                                              Νησίδες
                                            Προσφορά «Σελιδοδείκτη»:
                                          12,00 ευρώ από  15,98

Aπό δημοσιεύματα των εφημερίδων αλλά και από τις προσωπικές αναμνήσεις του συγγραφέα παρακολουθούμε, και με τις πολλές φωτογραφίες της εποχής αποκτούμε μία εικόνα, των μεγάλων και μικρών γεγονότων στην πόλη μας: ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης, εγκατάσταση των προσφύγων, στρατιωτικά κινήματα, εργατικοί και φοιτητικοί αγώνες, Tεταρταυγουστιανή δικτατορία, πόλεμος, Kατοχή, Aντίσταση, εξόντωση των εβραίων συμπολιτών μας από τους ναζί, Aπελευθέρωση. H Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη και οι Σαλονικοί ιδέες: φουντώνουν οι προοδευτικές οργανώσεις αλλά και τα εθνικιστικά σωματεία, πράγμα που οδηγεί στην εργατική κινητοποίηση τον Mάη του 1936 αλλά και στον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Kάμπελ. Παρενθετικά, ο συγγραφέας αναφέρεται αναλυτικά σε τρεις μεγάλους θεσμούς της πόλης που δημιουργούνται τότε: X.A.N.Θ., Δ.E.Θ., Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

              Οι κινηματογράφοι της παλιάς Θεσσαλονίκης (1895-1944)


                                      Κώστας Τομανάς

                                           Νησίδες
                                          Προσφορά «Σελιδοδείκτη» :
                                               12,00 ευρώ από 15,98

Το βιβλίο μνημονεύει τη σκοτεινή αίθουσα ως ένα από τα τρία στοιχεία απόλαυσης του σινεμά. Αποτελεί φιλόπονο συλλεκτικό έργο ενός πιστού του κινηματογράφου ως λαϊκού θεάματος και ντοκουμέντο ιστορικής έρευνας. Έχει την ψυχή του ευαίσθητου και αλκοολικού θεατή μέσα του και τη σωστική φροντίδα του "ανώνυμου" χρονικογρά"φου μιας εποχής απ' έξω του. Αρχίζει με τη γενεαλογία των ονομάτων των αιθουσών της Θεσσαλονίκης. Παρεκβαίνει μετά προς την περιοχή των επιγείων θεοτήτων που πέρασαν κι από τη Θεσσαλονίκη "ωραίες και μοιραίες" για την παρηγοριά του λαού και τις στιγμιαίες εξάψεις του . Παρακολουθεί τα πρώτα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου, συμπληρώνοντας τις πληροφορίες του με χαριτωμένα σχόλια, κρίσεις και αναφορές. Τέλος, καταγράφει τις ταινίες που προβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 1944. Με στοιχεία ξεθαμμένα από βιβλία ξένων στρατιωτικών, λευκώματα κυριών και σκόρπια φύλλα εφημερίδων. Την "υπόθεση" μερικών ταινιών απ' αυτές την ιστορεί σαν παραμύθι. Ωσότου φτάνει στον Επίλογο με μιαν αίσθηση, θα λέγαμε, πληρότητας και κορεσμού του αφηγητή που έκανε το παν για να τροφοδοτήσει τη ροή του λόγου του με οποιοδήποτε υλικό μπορούσε να παρασύρει προς την εκβολή του.» - Νίκος Κολοβός

Γνωρίζετε ήδη την προθυμία και την ετοιμότητά μας στην παράδοση των παραγγελιών…

Επικοινωνία:
 τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590
    email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου