Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 1-7-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων


«Στην πραγματικότητα η άκρη του κόσμου,  όπως κι η αρχή του ,είναι η προσωπική μας σύλληψη του κόσμου. Μέσα μας είναι που τα τοπία έχουν τοπίο.»       
Φερνάντο Πεσσόα    «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΥΣΗΧΙΑΣ»


                                  Τελευταία νέα από το Νότο

                                                                Λουίς Σεπούλβεδα

                                                               φωτογράφηση:Ντανιέλ Μορτζίνσκι

                                                                        Μετάφραση: Α.Κυριακίδης
                                                                  Opera, 2012         175
                                                                   Τιμή  13,50  € από  14,91





"Ο άνδρας, με ραγισμένη φωνή, έλεγε πως όλα είχαν σαπίσει, πως δεν υπήρχε μέλλον, ενώ η γυναίκα, μετά από μακρά σιωπή, ρώτησε αν ο τόπος στον οποίο μάλλον θα πήγαιναν, θα ήταν καλύτερος. Ο άνδρας ύψωσε το ποτήρι [...] πριν απαντήσει πως το ίδιο έκανε, αφού κι οι ελπίδες του είχαν σαπίσει."

-«Τελευταία νέα από το Νότο»

... καθώς, στα μέσα της δεκαετίας του '90, η κυβέρνηση της Αργεντινής διαπραγματεύεται την Παταγονία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παραχώρησή της στην Αμερική προκειμένου να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, η Παταγονία, πολύπαθη συνιστώσα δύο κόσμων, της Αργεντινής και της Χιλής, βρίσκεται πλέον παραδομένη στη σκληρή μοίρα των ανεξόφλητων δανείων...

Δύο φίλοι, ο χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα και ο αργεντινός φωτογράφος Ντανιέλ Μορτζίνσκι ξεκινούν ένα οδοιπορικό στον κοινό νότο των χωρών τους, τη μυθική, αραιοκατοικημένη και ακόμη παρθένα γη της Παταγονίας. Από καπηλειό σε νεκροταφείο, από υποστατικό σε αγρόκτημα κι από ερημιά σε κατσάβραχο, απ' το σκονισμένο Renault τους στις ράγες του παμπάλαιου "Patagonia Express" κι από κει σ' ένα αβέβαιο αεροπλανάκι, οι δύο άντρες ξαναγνωρίζουν τον τόπο που εγκατέλειψαν στα νιάτα τους κυνηγημένοι από αμείλικτες δικτατορίες, ξαναμετρούν εαυτούς και αλλήλους, συνομιλούν, θυμούνται, γράφουν και απαθανατίζουν έναν κόσμο που αγωνίζεται να επιβιώσει.
«Ο βιασμός όμως της Παταγονίας, μιας από τις πιο παρθένες περιοχές του πλανήτη που ανήκει στην Αργεντινή και στη Χιλή, είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, από το 1880, με τον εποικισμό των αχανών εκτάσεών της από Ευρωπαίους και την εξόντωση των ιθαγενικών φυλών στο όνομα της οικονομικής της αξιοποίησης. Και κορυφώθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα με τον βίαιο εκσυγχρονισμό που μετέτρεψε σε παρίες τον εργατικό και νομαδοκτηνοτροφικό πληθυσμό των «πεόν», των «γκάουτσο» και όσων Ινδιάνων είχαν απομείνει. Εξαίρεση οι ολιγάριθμοι Τεουέλτσε και κυρίως οι Μαπούτσε που ζουν στις Ανδεις διακονώντας μια κουλτούρα αντίστασης και μνήμης.
Σήμερα, ο Νότος του κόσμου που έθρεψε τα πιο ουτοπικά όνειρα και αγκάλιασε τις πιο ρομαντικές ψυχές, που καλλιέργησε το πνεύμα της περιπέτειας και διαφύλαξε τον οίστρο της ζωής, ψυχορραγεί. Και γι' αυτό είναι σημαντικό το καινούργιο βιβλίο - οδοιπορικό του χιλιανού Λουίς Σεπούλβεδα «Τελευταία νέα από τον Νότο». Επειδή διασώζει ανάγλυφη τη συλλογική συνείδηση αυτού του άγριου και μαγικού τόπου μέσα από τις παράξενες συναντήσεις, τα περιπετειώδη περιστατικά και τις θρυλικές ιστορίες που διηγείται, αλλά και επειδή δίνει σε αυτήν τη συνείδηση σώμα και βλέμμα, αέρα και θερμοκρασία, μέσα από τις 38 ομιλητικές φωτογραφίες του αργεντινού Ντανιέλ Μορτζίνσκι που υπογραμμίζουν την αφήγηση.» Μικέλα Χαρτουλάρη


                                                               Patagonia Express

        
                                                          Luis Sepoulveda

                                                                          μετάφραση:
 Αχιλλέας Κυριακίδης
                                                                Opera  1998         192 σελ.

                                                             Τιμή 11,50 ευρώ από 12,78



«-"Εσύ, man, δεν είσαι από τα μέρη μας." "Όχι· είμαι Χιλιάνος."
"Αχά -και πάλι αχά."
"Τι πα να πει αυτό;"
"Πα' να πει πως, για να 'σαι εδώ, ή είσαι παλαβός ή δεν μπορείς να ζήσεις στον τόπο σου. Είτε το ένα είναι, είτε το άλλο, δεν έχω πρόβλημα. Κοίτα τα φλαμίνγκο εκεί κάτω! Έχεις δει πιο ωραία πουλιά;"

Σε όλα είχε δίκιο: και στο ότι μόνο ένας παλαβός θα μπορούσε ν' ανεβεί σ' ένα αεροπλανάκι όπως αυτό, και στο ότι δεν μπορούσα να ζήσω στον τόπο μου, και στο ότι εκεί κάτω, σε μια λίμνη σχηματισμένη απ' τις υπερχειλίσεις του Ουαπούνο, ένα πλήθος όμορφα φλαμίνγκο περίμεναν την καταιγίδα.» Patagonia Express 





Μια κουκίδα στον χάρτη

              Πετρούπολη, Δαμασκός, Χαλέπι, Πέτρα, Ασουάν, Μαρακές,Πομπηία, Αβάνα

                                                     Βάνα Χαραλαμπίδου

                                           Εντευκτήριο,2013       174 σελ.

                                                  Τιμή  13,50  € από  15,00



«Οι πόλεις δεν είναι μια κουκίδα στον χάρτη. Είναι ζωντανοί και παλλόμενοι οργανισμοί ή από χρόνια νεκροί ερειπιώνες με απόηχους αναμνήσεων, επιθυμιών, φόβων και πόθων ενός πολυκύμαντου βίου, μιας προηγούμενης θρυλικής ζωής, ενός συχνά αιματοβαμμένου παρελθόντος, που αξίζει να μην ξεχαστεί. Οι πόλεις είναι η ιστορία τους, οι άνθρωποί τους, οι συναρπαστικές βιογραφίες προσώπων μυθικών διαστάσεων, οι χιλιάδες καθημερινοί και άσημοι ήρωές τους… Είναι υπαίθρια μουσεία εξαιρετικών αρχιτεκτονημάτων, παράξενο τραγούδι γλωσσών δυσνόητων, ανάκατες μυρωδιές, ανοίκειες γεύσεις, εξαίσιες μουσικές, μοναδικές και αλησμόνητες εικόνες….»

Εικόνες από την αυτοκρατορική Πετρούπολη της αχανούς Ρωσίας, από την εστεμμένη Δαμασκό και το παραμυθένιο Χαλέπι ενός λαμπρού χαλιφάτου στη σημερινή πολύπαθη Συρία, από τη λαξευμένη στα βράχια Πέτρα των Ναβαταίων στη σημερινή Ιορδανία, από το Ασουάν της Νουβίας, πύλη του χρυσού της Μαύρης Αφρικής στην Αίγυπτο, από το πορφυρόχρωμο Μαρακές του εξωτικού Μαρόκου, από την πετρωμένη κοσμοπολίτισσα των απολαύσεων Πομπηία των Ρωμαίων, από την Αβάνα, την πόλη - πείραμα της Κούβας. Το βιβλίο αναδεικνύει το ταξίδι ως ουσιώδη μοχλό για την εκμηδένιση των αποστάσεων ανάμεσα σε λαούς, κοινωνίες, θεσμούς, θρησκείες, επιτεύγματα· ως άμεσο τρόπο για την προσέγγιση ιδεών, γεγονότων, καταλοίπων χαμένων πολιτισμών· ως κλειδί για τη γεφύρωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών και κάθε είδους ρηγμάτων· ως μέσο για την απέκδυση του αυτάρεσκου μανδύα της υποτιθέμενης μοναδικότητάς μας, για την προσέγγιση του Άλλου, του αλλοεθνούς, του αλλόθρησκου, του αλλόφυλου, του ξένου· ως απόπειρα να ξετυλιχθεί το νήμα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν μας· ως άγγιγμα της ιστορίας και κατανόηση της αδιάλειπτης συνέχειας της· ως πολύτιμο μάθημα αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού· ως απεριόριστη και αναγκαία διεύρυνση οριζόντων· ως ερμηνεία των σύγχρονων γεγονότων, που τόσο συχνά 
επαναλαμβάνουν τα παρελθόντα σε άλλες συνθήκες.




                                                  Κωνσταντινούπολη: η Πόλη των απόντων

                                                                Αλέξανδρος Μασσαβέτας
                                            φωτογράφιση: Α. Μασσαβέτας

                                                 Πατάκης, 2011 668 σελ.
         
                                                     Τιμή 20,00 ευρώ από 22,50               
                          



«Το στοιχείο που προσωπικά εκτίµησα σε αυτό το βιβλίο, πέρα βεβαίως από την ποιότητα της αφήγησης και τη δύναµη της τεκµηρίωσης, είναι ότι ο συγγραφέας ούτε νοσταλγεί ούτε µελαγχολεί. Από αυτή την άποψη η Κωνσταντινούπολη του Μασσαβέτα δεν µοιάζει µε καµιά άλλη Κωνσταντινούπολη, Πόλη ή Ιστάνµπουλ.»
Νίκος Μπακουνάκης

«Το «πολυπολιτισµικό» παρελθόν ανακαλύπτεται εκ νέου, κάποιες γειτονιές ανακηρύσσονται «ιστορικές» και ο κίνδυνος της «ανάπλασης» πλανάται ως φάντασµα πάνω από την Πόλη. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας σηµειώνει ότι τα σχέδια «αστικής ανάπλασης» του εθνικιστή δηµάρχου Νταλάν συνιστούσαν απόπειρες εθνοκάθαρσης του αστικού τοπίου, «ασκήσεις µνηµοκτονίας». Ο συγγραφέας περιγράφει όλη αυτή την Πόλη µε δύναµη και πρωτοτυπία. ∆εν περιγράφει µόνο το τοπίο και τις αλλαγές του αλλά και τους ανθρώπους, τους ζωντανούς ανθρώπους του σήµερα µα και όσους στοίχειωσαν την ιστορία.»
Μαίρη Παπαγιαννίδου

Επί οκτώ χρόνια ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας περιηγήθηκε δρόμο δρόμο τις ιστορικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης ξετρυπώνοντας λησμονημένα εκκλησάκια, γκρεμισμένες συναγωγές, βυζαντινές δεξαμενές γεμάτες σκουπίδια και ερείπια μιας ιστορίας πολύ πρόσφατης. "Η Πόλη των Απόντων" είναι ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη των "άλλων": των Ελλήνων, των Λεβαντίνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ρώσων. Εκείνων που έζησαν στον τόπο αυτόν για χιλιετίες και σφράγισαν το αστικό τοπίο και την κουλτούρα του, αλλά σήμερα λάμπουν πια διά της απουσίας τους.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του κοσμοπολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, βυζαντινής και οθωμανικής. Αλλά και για έναν αγώνα απογραφής του τι απομένει στη σημερινή Ιστάνμπουλ των 17 εκατομμυρίων από ένα παρελθόν πολυεθνικό και πολύγλωσσο, που χαρακτήριζε την Πόλη κατά τη μιάμιση χιλιετία κατά την οποία υπήρξε πρωτεύουσα αυτοκρατορική.
Νίκος Μπακουνάκης


Ένα νουάρ ταξίδι στον Ιταλικό Νότο του Αντρέα Καμιλλέρι:


                                           Ο κλεμμένος ουρανός

Φάκελος Ρενουάρ: Αστυνομικό μυθιστόρημα 
Αντρέα Καμιλλέρι
   μετάφραση:Δήμητρα Δότση

   Καστανιώτης, 2012
149 σελ.

         Τιμή  9,50 € από 10,65





«Επί ένα μήνα αφιερώθηκα στην ενδελεχή έρευνα του Ρενουάρ, της ζωής του και των έργων του. Είχα δοθεί πλήρως στο θέμα αυτό, όπως σε κάποια άλλη περίπτωση είχα κάνει για τον Καραβάτζο» Αντρέα Καμιλλέρι

«Μπορεί ο ουρανός να πέσει θύμα κλοπής; Αν «παντρέψουμε» το καναβάτσο ενός από τους σπουδαιότερους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους με την ευφυΐα, τη φαντασία και την πένα του «παππού» της ιταλικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε, ναι, ακόμα κι αυτό είναι πιθανόν.
Η φιλοτεχνία, ο έρωτας, το πάθος και το μυστήριο περιστρέφονται γύρω από τη φιγούρα του Ρενουάρ, μέσα από γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του, για να δώσουν τη θέση τους σε υπομνήματα και αναφορές των τοπικών αρχών του Αγκριτζέντο. Κι όλα αυτά συνοδεία ενός υπέροχου 16σέλιδου με έργα του Γάλλου ζωγράφου και μιας ιδιόχειρης επιστολής του.
Με τον γνωστό παιγνιώδη λόγο του, ο Καμιλέρι, μετά την «Εξαφάνιση του Πατό», επιστρέφει στο επιστολικό μυθιστόρημα για να εξυφάνει άλλη μια νουάρ ιστορία ή μάλλον άλλη μια διπλή νουάρ ιστορία, με διαφορετικές αποχρώσεις αυτή τη φορά. Στον «Κλεμμένο ουρανό», το νουάρ συναντά τον κόσμο της τέχνης μιλώντας με περίτεχνο τρόπο για τη μοναξιά αλλά και τον έρωτα στην τρίτη ηλικία, τη λαχτάρα για επικοινωνία. Και σ' αυτή την ιστορία τέχνης και ζωής, η τέχνη της απάτης ανατρέπει τη ζωή...» ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΤΣΗ




                                        Το κυνήγι του θησαυρού


                                     
Μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο
                                                 Αντρέα Καμιλλέρι

                                               μετάφραση:Φωτεινή Ζερβού

                                                       Πατάκης, 2013   317 σελ.

                                                                      Τιμή  9,80 € από 10,90

Αδράνεια, πλήρης ακινησία στο αστυνομικό τμήμα της Βιγκάτα· ατέλειωτη πλήξη. Ο Μονταλμπάνο διαβάζει ένα μυθιστόρημα του Σιμενόν και ξεφυλλίζει αφηρημένος παλιά τεύχη του περιοδικού "Ντομένικα ντελ Κορριέρε", συνεχίζονται τα ατελείωτα και κουραστικά τηλεφωνήματα με την εύθικτη αρραβωνιαστικιά, που είναι μακριά, όλο και πιο μακριά. Κι όμως υπήρξε μια αλλαγή……



Είναι γνωστή η αγάπη για το βιβλίο….


και η διάθεση για εξυπηρέτηση, των ανθρώπων του «Σελιδοδείκτη»….




μαζί τους επικοινωνείτε: 

                       τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590

                       email:             books.iordanis@gmail.com










0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου