Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 29-7-2013 ,το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων


«Ο Ιώβ είναι από τα γοητευτικότερα πρόσωπα της Βίβλου. Είναι ο δίκαιος που τιμωρείται από τον Θεό αλλά δεν αποποιείται ποτέ τη χάρη ούτε συμβιβάζεται με το πεπερασμένο. Ο Ιώβ είναι μια οικουμενική μορφή.» 
 Ν. Μπακουνάκης

Ιώβ
Η ιστορία ενός απλού ανθρώπου

JOSEPH ROTH


μετάφραση:Μαρία Αγγελίδου

Άγρα,   2013      230 σελ.



Τιμή 14,00 € από 15,50








«Είναι αδύνατον να περιγράψω τον λεπτό ποιητικό λόγο αυτού του βιβλίου, εγγυώμαι όμως για τις εκπληκτικές λογοτεχνικές αρετές του.» Thomas Mann

"Πριν πολλά χρόνια ζούσε στο Τσούχνοβο ένας άντρας ονόματι Μέντελ Σίνγκερ. Ήταν ευλαβικός, θεοσεβούμενος και συνηθισμένος, ένας Εβραίος σαν όλους..."

Έτσι ξεκινά ο Ροτ το μυθιστόρημά του για την απώλεια της πίστης και τα βάσανα του ανθρώπου. Ο σύγχρονος Ιώβ δοκιμάζεται στα γκέτο της τσαρικής Ρωσίας και ύστερα στους ανελέητους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ο Μέντελ Σίνγκερ χάνει την οικογένειά του, αρρωσταίνει βαριά και πέφτει θύμα σκληρής μεταχείρισης. Χρειάζεται ένα θαύμα...

«- Δεν θέλω να κάψω ένα μόνο σπίτι, δεν θέλω να κάψω έναν μόνον άνθρωπο. Θα τα χάσετε, αν σας πω τί είχα κατά νου να κάψω. Θα τα χάσετε και θα πείτε: τρελάθηκε κι ο Μέντελ, σαν την κόρη του. Αλλά σας βεβαιώνω: δεν είμαι τρελός. Τρελός ήμουν. Πάνω από εξήντα χρόνια ήμουν τρελός, σήμερα δεν είμαι.
- Πες μας, λοιπόν, τι θέλεις να κάψεις!
- Τον Θεό! Θέλω να κάψω τον Θεό!»


«Ίσως να μην υπάρχει άλλος σύγχρονος λογοτέχνης που να συνδυάζει με μεγαλύτερη μαεστρία τον μυθιστορηματικό και τον ποιητικό λόγο, τον εύρωστο, άφθαρτο ρεαλισμό με δυνατές αναλαμπές μεταφοράς και παρομοίωσης.» 
James Wood
«Όποιος παραδοθεί στη συγκίνηση που προξενεί αυτό το βιβλίο, ας μην το έχει βάρος στη συνείδησή του: εκείνο που τον συντάραξε ήταν η θεμιτή επίδραση της ανόθευτης μεγάλης τέχνης.»   Lion Feucht Wanger



Οι βίοι του Ιώβ


Pierre Assouline



μετάφραση:
 Σπύρος Γιανναράς


Πόλις , 2013      534 σελ.


Τιμή 18,00 € από   20,00





Ο Ιώβ είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και συγχρόνως πιο αινιγματικά πρόσωπα της Βίβλου. Πεσμένος πάνω σε έναν σωρό από στάχτες, με το γυμνό του σώμα γεμάτο πληγές, έχοντας χάσει τους δικούς του ανθρώπους και την περιουσία του, γίνεται το σύμβολο του ανθρώπου που καταδικάστηκε αυθαίρετα και αντιτάσσεται μόνος στη θεϊκή δικαιοσύνη.

Από τότε που γράφτηκε το Βιβλίο του Ιώβ, αυτή η ιστορία συναρπάζει και προκαλεί το ενδιαφέρον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Γιατί άραγε; Αναζητώντας την απάντηση, ο Assouline ακολουθεί τα ίχνη του Ιώβ ανατρέχοντας στις πηγές αυτού του κειμένου που αγνοούμε τον συγγραφέα του, κάπου είκοσι πέντε αιώνες πίσω, κι ακόμα εξετάζει τα αναρίθμητα σχόλια και τις απεικονίσεις που έχει εμπνεύσει.

Οι "Βίοι του Ιώβ" μπορούν να διαβαστούν ακόμα ως αφήγηση μιας εσωτερικής αναζήτησης. Ακολουθώντας έναν συγγραφέα που ο ήρωάς του τον κατοικεί και τον στοιχειώνει.



«Τα βιβλία στο σπίτι μου προελαύνουν σιωπηλά, αθώα. Δεν μπορώ να τα αναχαιτίσω».       Δύο εξαιρετικά βιβλιοφιλικά λογοτεχνικά κείμενα:



Το χάρτινο σπίτι


Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες



μετάφραση:
 Λένα Φραγκοπούλου

Εκδόσεις Πατάκη,    2006  107 σελ.


Τιμή 7,80  € από  8,66








"Ωραίο μυθιστόρημα, μόλις 107 σελίδων, που διαθέτει όντως την «έντυπη μελωδία των λέξεων" Γ.Ι.Μπαμπασάκης

Τα βιβλία είναι επικίνδυνα. Αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων. Αυτό διαπιστώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα του Κέιμπριτζ όταν η διακεκριμένη καθηγήτρια της Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, Μπλούμα Λέννον βρίσκει άδοξο τέλος από χτύπημα διερχόμενου αυτοκίνητου την ώρα που διασχίζει μια διασταύρωση του Σόχο, βυθισμένη στην ανάγνωση ενός ποιήματος της Έμιλυ Ντίκινσον.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο διάδοχός της στην έδρα και πρώην εραστής της παραλαμβάνει ένα δέμα για κείνην από την Ουρουγουάη, που περιέχει ένα αντίτυπο της "Γραμμής σκιάς" του Τζόζεφ Κόνραντ, με μια παράξενη αφιέρωση και ίχνη τσιμέντου στο εξώφυλλο.
Η έρευνα για την προέλευση του βιβλίου μετατρέπεται σε μια εις βάθος εξερεύνηση του κόσμου της ανάγνωσης. Στα τέσσερα ταξίδια του πρωταγωνιστή και αφηγητή αυτής της παράξενης ιστορίας ανάμεσα στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο, το μυστηριώδες αντίτυπο του αποκαλύπτει σιγά σιγά μια κρυμμένη αλήθεια, τρομακτική και ουσιαστική....



84, Charing Cross Road

Helene Hanff


μετάφραση:
 Κατερίνα Σχινά

Πόλις, 2004     146 σελ.


Τιμή 11,40 € από 12,74







Aυτό το τρυφερό και βιβλιοφιλικό λογοτέχνημα που συγκροτείται από αυθεντικές επιστολές αποτελεί ταυτόχρονα "πραγματικό μάθημα αγγλικής λογοτεχνίας, ντοκουμέντο μιας εποχής και συναρπαστικό κείμενο", γράφει στο Lire η Pascale Frey.

Όταν η Aμερικανίδα συγγραφέας Helene Hanff έστειλε το 1949 την πρώτη επιστολή της στο λονδρέζικο βιβλιοπωλείο Marcs and Co δεν γνώριζε ότι ξεκινούσε μιαν αλληλογραφία που θα διαρκούσε είκοσι χρόνια. Oύτε μπορούσε να υποπτευθεί ότι η έκδοση σε βιβλίο της αλληλογραφίας αυτής θα την έβγαζε από την αφάνεια. Tο βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Nτέιβιντ Tζόουνς με τον Άντονυ Xόπκινς και την Aν Mπάνκφροντ και διασκευάστηκε για το θέατρο.
Tο 1949, η νεαρή τότε συγγραφέας λατρεύει τους κλασικούς και αναζητεί τα έργα τους σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Tα μάτια της πέφτουν σε μια διαφημιστική καταχώρηση ενός βιβλιοπωλείου που εδρεύει στο Λονδίνο, στην 84, Charing Cross Road. Στέλνει τις παραγγελίες της στον βιβλιοπώλη Frank Doel με επιστολές γεμάτες χιούμορ που τις διανθίζει με εύστοχες λογοτεχνικές κρίσεις και παρατηρήσεις. H αυθόρμητη Aμερικανίδα προσπαθεί να σπάσει το παραδοσιακό φλέγμα του Bρετανού με εύθυμη διάθεση και χάρη αλλά και καλοσύνη· οι παραγγελίες της συνοδεύονται με αποστολές τροφίμων - δώρο πολύτιμο σε μια εποχή στερήσεων για τη Bρετανία.
H αλληλογραφία της συγγραφέως με τον βιβλιοπώλη φανερώνει τη λατρεία που και οι δύο τρέφουν για τα βιβλία. Mε τον καιρό, και ανάμεσα από τις γραμμές, μια σχέση γεννιέται, μια φιλία αναπτύσσεται, η ελπίδα μιας συνάντησης συντηρείται..

Στον 23ο Σελιδοδείκτη εγκαινιάζουμε μια καινούρια σελίδα:









Αναφορά στα ευπώλητα:













Την πρωτιά κατέχει το παγκόσμιο φαινόμενο Νταν Μπράουν με το INFERNO:



Inferno


DAN BROWN



Μετάφραση:Χρήστος Καψάλης

Ψυχογιος  2013    667 σελ.
Τιμή 17,00 € από  18,80 








Έχοντας μεταφράσει τα... άπαντα του αμερικανού μπεστ- σελερίστα, ο Χρήστος Καψάλης διακρίνει στο «Inferno» μια μικρή θεματολογική στροφή. 
«Αυτή τη φορά ο Νταν Μπράουν αφήνει τη μεταφυσική στην άκρη», λέει, «και περνάει στο χώρο της επιστήμης, με μια δόση φαντασίας βέβαια. Εδώ θίγει το φλέγον ζήτημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη, ένα πρόβλημα που οι σύγχρονες κοινωνίες αποφεύγουν να συζητήσουν και οι διεθνείς οργανισμοί δυσκολεύονται να χειριστούν. Αν στην Κίνα εφαρμόζεται η πολιτική του ενός παιδιού, στην Ινδονησία και την Ινδία οι γεννήσεις πολλαπλασιάζονται με ασύλληπτους ρυθμούς! Μ' αυτό το πρόβλημα έρχεται τώρα αντιμέτωπος ο καθηγητής Λάνγκτον, έχοντας για σύμμαχο ή αντίπαλό του -αυτό παραμένει θολό- έναν γενετιστή ο οποίος φιλοδοξεί να λύσει το θέμα με τρόπο εξαιρετικά δραστικό...». 
«Μέχρι τώρα ο Νταν Μπράουν αξιοποιούσε την εικόνα καλλιτεχνικών αριστουργημάτων, ενώ στο "Inferno", για πρώτη φορά, στρέφεται προς το λόγο.
 Ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής του δεν είναι άλλος από τη "Θεία Κωμωδία" του Δάντη. 
Αν στο Μεσαίωνα και τα πρώτα χρόνια της Αναγέννησης η Κόλαση ήταν κάτι αφηρημένο, από τη "Θεία Κωμωδία" και μετά πήρε συγκεκριμένη μορφή. Όλος ο κώδικας του "Inferno" γύρω απ' αυτήν είναι δομημένος -εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου». Ελευθεροτυπία- Σ.Παπασπύρου





Πριν βγείτε στο πέλαγος της ανάγνωσης

επικοινωνήστε με τον «Σελιδοδείκτη»:

τηλ.κιν.   6957502380             

 τηλ.σταθ.  2310230590

email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου