Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 22-7-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων,



Η πρόσφατη έκδοση του μεταμοντέρνου νέου μυθιστορήματος «Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» του Persival Everett μας θύμισε και το εξαίρετο «ΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ» που μας σύστησε τον συγγραφέα :




Η θεραπεία του νερού



   Percival Everett


μετάφραση: Δημήτρης Αθηνάκης


   Πόλις, 2013       275 σελ.


   Τιμή 14,40 € από  16,00






«Δεν πιστεύω πως η τέχνη πρέπει σώνει και καλά να ‘ναι σαν ορθάνοιχτη πόρτα. Πρέπει να είναι τείχος, ένα τείχος που πρέπει να σκαρφαλώσεις ή ένα ναρκοπέδιο που πρέπει να προσέξεις καλά πώς θα διασχίσεις» «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

«Η "Θεραπεία του νερού" είναι η ψυχρή ομολογία ενός θύματος που έγινε θύτης. Ο Ισμαήλ Κίντερ, ένας χωρισμένος άντρας και επιτυχημένος συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων τα οποία εκδίδει με ψευδώνυμο, ζει απομονωμένος στο βουνό. Μετά τη φρικτή δολοφονία της εντεκάχρονης κόρης του, αποφασίζει να τιμωρήσει εκείνον που ο ίδιος θεωρεί ένοχο. Στο υπόγειο του σπιτιού του υποβάλλει το θύμα του σε βασανιστήρια. Μέσα από την αφήγηση ενός ανθρώπου που υποφέρει, ο Percival Everett, ο οποίος έγραψε το μυθιστόρημα ως απάντηση στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο όνομα της σωτηρίας των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και στο Αμπού Γκράιμπ, παραλληλίζει τα βασανιστήρια που διαπράττονται σε ατομικό επίπεδο με την πρακτική των βασανιστηρίων σε καιρό πολέμου. Ο Ισμαήλ Κίντερ εντάσσει στο παραλήρημα της οργής και της θλίψης του στοιχεία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, της γλωσσολογίας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και όλα αυτά σε μια γλώσσα αποσπασματική. Η αποσπασματικότητα αυτή του κειμένου υποδηλώνει την τρέλα και την οδύνη της θλίψης και παραπέμπει στο χάος ενός σύνθετου κόσμου. Τελικά, σ' αυτόν τον θλιβερά παγκόσμιο άνθρωπο συνυπάρχουν η λογική και η βαρβαρότητα, το δίκαιο και το άδικο, ζωτικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης ιστορίας μας.» Σ. Ζ.





Το σβήσιμο


Percival Everett


μετάφραση:
 Χίλντα Παπαδημητρίου

Πόλις, 2004    341 σελ.



Τιμή  18,00 € από  20,39








Ο Θελόνιος «Μονκ» Έλισον είναι ένας διακεκριμένος αφροαμερικανός συγγραφέας και πανεπιστημιακός που το τελευταίο βιβλίο του έχει απορριφθεί από επτά εκδότες οι οποίοι τώρα πια, βρίσκουν πως ο Έλισον δεν γράφει καθόλου σαν μαύρος... Ο Έλισον θυμώνει ακόμα περισσότερο όταν βλέπει την ιλιγγιώδη επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματος μιας μαύρης συγγραφέως που, ως τυπικό δείγμα της «πολιτικά ορθής» αφροαμερικανικής λογοτεχνίας, προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικού φαινομένου. Εξοργισμένος και απελπισμένος, ο Έλισον κάθεται και γράφει, με ψευδώνυμο, μια παρωδία αυτού του μπέστ-σέλερ. Δε σκοπεύει να την εκδώσει, πόσο μάλλον να την πάρει σοβαρά· να, όμως, που το βιβλίο όχι μόνο εκδίδεται, αλλά και δεν αργεί να γίνει το Καινούργιο Λογοτεχνικό Φαινόμενο και να κερδίσει το πιο σημαντικό βραβείο της χώρας. Το "σβήσιμο", μυθιστόρημα ιδεών αυτοσαρκαστικό, ειρωνικό και συνάμα λυρικό, είναι από τα πιο οξυδερκή βιβλία για τον εκδοτικό κόσμο, τη λογοτεχνική θεωρία και κριτική, το μηχανισμό των μπεστ-σέλερ, τα μίντια, τη φυλετική ταυτότητα, τον ρατσισμό αλλά και για το «πολιτικά ορθόν» που τόσα δεινά έχει επιφέρει στην πνευματική ζωή των ΗΠΑ.



Από τον Έλισον του Everett στον Ραλφ Έλισον «δημιουργό του απόλυτου αφροαμερικάνικου μυθιστορήματος» (intependent) :


Αόρατος άνθρωπος


ΡΑΛΦ ΕΛΙΣΟΝ


μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου
Κέδρος  2011     549 σελ.



Τιμή  22,50 € από  25,00








«Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα» TIMES

-"Όσοι από εμάς είμαστε πρόθυμοι (και όσοι θα έπρεπε) να διδαχθούμε, γίναμε χάρη στον Αόρατο Άνθρωπο λιγότερο αδαείς σχετικά με τις ζωές των Μαύρων."
Φίλιπ Ροθ


-«Είμαι ένας αόρατος άνθρωπος. Όχι, δεν είμαι φάντασμα από εκείνα που στοίχειωναν τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, ούτε είμαι κανένα από εκείνα τα εκτοπλάσματα του Χόλιγουντ (...) Είμαι αόρατος απλώς επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν. Όπως οι ασώματες κεφαλές που βλέπετε καμιά φορά στο τσίρκο, είναι σαν να με περιβάλλουν παραμορφωτικοί καθρέφτες. Όσοι με πλησιάζουν βλέπουν μόνο όσα με περιβάλλουν, τον εαυτό τους, ή θραύσματα της φαντασίας τους -για την ακρίβεια, βλέπουν τα πάντα και τους πάντες εκτός από εμένα»...



«Μ' αυτές τις φράσεις ξεκινάει το μυθιστόρημα «Αόρατος άνθρωπος», θεωρούμενο από τα σημαντικότερα του 20ού αιώνα, το μοναδικό που δημοσίευσε όσο ζούσε ο αφροαμερικανός συγγραφέας Ραλφ Ελισον, βραβευμένο το 1953 με το National Book Award. Ενα πολυπρισματικό έργο, όπου η επιρροή του Ντοστογέφσκι και των γάλλων υπαρξιστών διασταυρώνεται με τους αυτοσχεδιασμούς της τζαζ και την τρομπέτα του Λούις Αρμστρονγκ. Συνέβαλε δε όσο λίγα στην αφύπνιση της αφροαμερικανικής συνείδησης και στο γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στην κοινωνία των μαύρων και των λευκών» Σταυρούλα Παπασπύρου

-«Πρόκειται για ένα φυλετικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1952, όταν το φυλετικό βρι­σκόταν σε οριακό σημείο στην αμερικανική κοινωνία μαζί με μια σειρά άλλων επιτακτικών ζητημάτων που έχρηζαν αλλαγών. Εδώ η απουσία, η ανυπαρ­ξία, η ακραία μορφή αμφισβήτησης της φυσικής παρουσίας του άφαντου ήρωα, δεν υποδηλώνει τί­ποτε άλλο από την κραυγαλέα απαίτηση να στρέψει την προσοχή στην αδιαφιλονίκητη υπόστασή του, στη διεκδίκηση της δικής του ολοφάνερης θέσης στη ζωή. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μαθητείας όπου η ζωή τού ήρωα ξεδιπλώνεται από τη νεαρή ηλικία ως την ωριμότητα, και όλα διαδραματίζονται μέσα σε ένα σκηνικό απύθμενης αγριότητας και ακατάπαυστου αγώνα ενάντια στη ματαίωση της ύπαρξής του - της ίδιας του της φυλής. Ένα δυνατό βιβλίο!» Ξ. Μπρουτζάκης





Το ταξίδι στην Ελλάδα


Δημήτρης Νόλλας


Ίκαρος,   2013    184 σελ.



Τιμή 12,60  € από 14,00










«Πόλη ευλογημένη με τους δυο της πολιούχους, -σ.σ. ο δεύτερος ήταν ο Πεντζίκης-, θυμόταν τη μάνα του ο Αρίστος να μονολογεί συχνά, που αν και αναθρεμμένη σε οικογένεια και σχολείο καθολικών, είχε μεταστραφεί στην ορθοδοξία υπό την επίδραση εκείνου του φαρμακοποιού της Εγνατίας οδού, ο οποίος εκτός από φάρμακα έτριβε και κείμενα. Η μάνα του Αρίστου πρώτα είχε ερωτευτεί την πόλη και την ιστορία της, ύστερα τους ιδιόρρυθμους ανθρώπους και τον τρόπο τους»…

-Τι συμβαίνει όταν ξεκινάς να συναντήσεις αυτό που αναγνωρίζεις σαν οικείο και καθ' οδόν το χάνεις; Αλλά και τι μπορεί να συμβεί, όταν στη θέση του βρίσκεις ένα άλλο, διαφορετικό και εξίσου γοητευτικό;
Ποιοι κρατάνε τον τόπο στη θέση του, στη θέση που βρισκόταν πριν, τώρα, και πάντα. Πιο σωστά: ποιοι διαιωνίζουν το αφόρητο, τις νοοτροπίες που παραμένουν πεισματικά βραχωμένες, αλλά και τα άλματα προς το καινούργιο και το άγνωστο, όλα αυτά που συνιστούν την ελληνική ιδιοπροσωπία, εκείνη που αναδεικνύεται μέσα από τα σταθερά, τα λίγα μεν, αλλά διαχρονικά χαρακτηριστικά Μια ιστορία εις μνήμην της ανήσυχης νιότης, εκείνων που διψούν και αναζητούν αυτό που αενάως επιστρέφει, παραμένοντας το ίδιο πάντα. Γι' αυτούς που έρχονται από πολύ παλιά, γι' αυτούς που ήτανε και είναι όλοι τους παιδιά μας.

«Ελληνική δεκαετία του ΄60, σκοτεινές πλευρές της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως η δολοφονία του Λαμπράκη, πρόσωπα που βρέθηκαν με την πλευρά των ηττημένων ή των νικητών, όνειρα και διαψεύσεις, διασταυρώνονται και συνθέτουν ένα μωσαϊκό καταστάσεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που τροφοδοτούν και τη σημερινή πραγματικότητα.

Το ταξίδι στην Ελλάδα του ξενιτεμένου στην Γερμανία κεντρικού ήρωα ήταν σύντομο, μόλις λίγες εβδομάδες. Ο Αρίστος ήθελε να διερευνήσει τη γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, να αναζητήσει τον τόπο του, που δεν είχε προλάβει να γνωρίσει καλά πριν ξεκινήσει να ανακαλύψει όλο τον κόσμο..» ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ



"Κάθε βιβλίο του αποτελεί λόγο ευτυχίας".   (Stephen King)
Άλλοτε ως Ντόναλντ Ουέστλεηκ άλλοτε πάλι ως Ρίτσαρντ Σταρκ:


Πώς να κλέψετε μια τράπεζα


Ντόναλντ Ουέστλεηκ


μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Άγρα  , 2013    296 σελ.



Τιμή 11,30  € από  12,50








"Προς όλα τα περιπολικά, όλα τα περιπολικά. Αναζητούμε κλεμμένη τράπεζα, τριάμισι μέτρα ύψος, μπλε και άσπρη..."



Η συμμορία σμίγει:
Ο Ντόρτμουντερ, ο αρχετυπικός αποτυχημένος εγκληματίας που πουλά τώρα πόρτα πόρτα εγκυκλοπαίδειες στο Λόνγκ Άιλαντ.
Ο Κελπ, ο πρώην κατάδικος με έφεση στην κλοπή αυτοκινήτων που φέρουν ιατρικές πινακίδες.
Ο Μερτς, ο μικροαπατεώνας που ζει με την ταξιτζού μητέρα του, η οποία φοράει συνεχώς κολάρο στο λαιμό για να αποσπάσει χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία.
Ο Χέλμαν Χ, ο μαύρος ακτιβιστής που έγινε κλειδαράς.
Και ο Βίκτορ, ο πρώην πράκτορας του Έφ Μπι Άι που έφυγε ή τον έδιωξαν από την υπηρεσία γιατί επέμενε στη συνθηματική χειραψία.

Αυτή τη φορά το σχέδιο είναι να ληστέψουν μια συνοικιακή τράπεζα που έχει μεταφέρει προσωρινά τα κεντρικά της σε τροχόσπιτο. Κάθε Πέμπτη, που τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά ως αργά, τα χρήματα παραμένουν στην τράπεζα όλο το βράδυ. Ο ευκολότερος τρόπος λοιπόν να πάρουν τα λεφτά είναι... απλούστατα, να πάνε ως εκεί με ένα φορτηγό, να το συνδέσουν με το τροχόσπιτο και να κλέψουν την τράπεζα.



«Τι άλλο να ζητήσει κανείς από την ζωή αυτή; Κι εμείς τι άλλο να ζητήσουμε από ένα ανάγνωσμα που ο λυτρωτικός, τρυφερός του σαρκασμός θα μας α
κολουθεί για καιρό;
Πάρτε το μαζί σας αν φύγετε για διακοπές.» Μιχάλης Μοδινός





PARKER: Ανάφλεξη


Richard Stark


μετάφραση:Βασίλης Αμανατίδης


Νεφέλη, 2013   340 σελ.





Τιμή 15,10  € από 16,80



"Αστυνομική λογοτεχνία σκληρή και λαμπερή σαν διαμάντι".   "Booklist"

(Richard Stark είναι ένα από τα ψευδώνυμα του Donald Westlake) 

Στην "Ανάφλεξη" ο Πάρκερ συναναστρέφεται με τους πάμπλουτους πολίτες του Γουέστ Παλμ Μπητς, παριστάνοντας έναν Τεξανό πετρελαιοπαραγωγό που ψάχνει να αγοράσει σπίτι. Όμως το πραγματικό αντικείμενο του πόθου του είναι μια συλλογή κοσμημάτων αξίας δώδεκα εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα προσπαθήσει να κλέψει κάτω απ' τη μύτη πλούσιων και κοσμικών, πληρωμένων δολοφόνων και τριών ληστών με νοσηρή έφεξη στις εκρήξεις. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, ο Πάρκερ βρίσκεται πυροβολημένος και παγιδευμένος, αναγκασμένος να βασιστεί στη βοήθεια μιας απλής και άσχετης γυναίκας προκειμένου να επιβιώσει.



Μη στέκεστε έξω από την βιτρίνα του «Σελιδοδείκτη»...



Μπείτε μέσα, επικοινωνήστε μαζί μας:


τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590

    email        books.iordanis@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου