Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 28-10-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.


                                                          Ivan Kudriashev, «Λάμψη»,  Συλλ. Κωστάκη

Ο Ζαν Εσνόζ, με τις "Αστραπές", κλείνει τον κύκλο τριών μυθιστορηματικών βιογραφιών. Οι άλλες δύο είναι για τον συνθέτη Μωρίς Ραβέλ ("Ραβέλ") και τον δρομέα Εμίλ Ζάτοπεκ ("Δρόμος αντοχής"). Και στα τρία αυτά έργα ο Εσνόζ τονίζει τις ανθρώπινες πλευρές των ηρώων του, όταν θαμπώνει η λάμψη τους και αρχίζει η καθοδική τους πορεία (ο Ραβέλ άρρωστος, ο Ζάτοπεκ σε δυσμένεια, ο Τέσλα απομονωμένος από την επιστημονική κοινότητα).



Αστραπές 

Jean Echenoz




μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Πόλις, 2013 152 σελ.


Τιμή 12,60 € από 14,00








Οι "Αστραπές" είναι η μυθιστορηματική βιογραφία του ιδιοφυούς φυσικού και εφευρέτη Νικόλα Τέσλα (1856-1943), ο οποίος ανακάλυψε, μεταξύ πολλών άλλων, το εναλλασσόμενο ρεύμα, αλλά που λίγο τον απασχόλησε η εμπορική εκμετάλλευση των εφευρέσεών του, αντίθετα από τους Έντισον, Γουέστινγκχαουζ και Μαρκόνι.

Ο ήρωας, όμορφος άντρας που αντιστέκεται στις γυναίκες, αδιαφορεί για το κέρδος, δεν φοβάται τίποτα εκτός από τα μικρόβια, ζει σπάταλο βίο και οδηγείται, σχεδόν αναπότρεπτα, στην παρακμή, με μόνη συντροφιά τον κακό χαρακτήρα του και τα πληγωμένα περιστέρια του. Μάλλον αξιολύπητος παρά συμπαθητικός, παραμένει ωστόσο ιδιαίτερα γοητευτικός.

Ο Εσνόζ αποφάσισε να ακολουθήσει τον νέο του ήρωα, που τον βαφτίζει απλώς Γκρέγκορ, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Και είναι αλήθεια ότι οι πρώτες σελίδες, αυτές που περιγράφουν τη γέννηση ενός ανθρώπου που ταυτίστηκε (και παθιάστηκε) με τον ηλεκτρισμό και ανακάλυψε το εναλλασσόμενο ρεύμα, είναι, ίσως, οι καλύτερες του βιβλίου. 
-«Μια αστραπή γιγάντια, παχιά και διακλαδούμενη, στήλη λοξή καμένου αέρα που θυμίζει δέντρο, ρίζες δέντρου ή νύχια αρπακτικού, καταγαύζει την εμφάνισή του στον κόσμο…». Β.Γεωργακοπούλου





Δρόμος αντοχής

Jean Echenoz


μετάφραση: Αχιλλέας  Κυριακίδης

Πόλις, 2010 162 σελ.

Τιμή 12,8 € από 14,27








Ο συγγραφέας στο «Δρόμος αντοχής» αφηγείται τη ζωή του τσέχου δρομέα μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ. Ο Ζάτοπεκ,που γεννήθηκε στη Μοραβία το 1922 και πέθανε στην Πράγα το 2000, άρχισε να ασκείται στους δρόμους αντοχής στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και, αρχής γενομένης το 1948, εξελίχθηκε σε παγκόσμια δόξα του στίβου (5.000 μέτρα, 10.000 μέτρα, μαραθώνιος), με αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (1952), όπου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια. Το 1957 τον βρήκε αξιωματικό του τσεχοσλοβακικού στρατού, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και υπάλληλο του Υπουργείου Αμύνης. Μετά την καταστολή της "Άνοιξης της Πράγας", εξαιτίας του ότι είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, τον απέταξαν απ' τον στρατό, τον διέγραψαν από το Κόμμα, τον εξανάγκασαν να κάνει την αυτοκριτική του, και τον έστειλαν να δουλέψει σε ορυχεία ουρανίου...


                                                           Nadezhda Udaltova, «Βιολί», Συλλ. Κωστάκη




Ραβέλ
 
Jean Echenoz


μετάφραση:Αχιλλέας Κυριακίδης

Πόλις, 2007 133 σελ.


Τιμή 11,9 € από 13,24








Το "Ραβέλ", κάτι μεταξύ μυθιστορήματος και βιογραφίας, είναι μια ελεύθερη παραλλαγή πάνω στη ζωή ενός μεγάλου συνθέτη. Είναι επίσης -και κατ' εξοχήν- μια άψογη και υπέροχη μηχανή: ξαναβρίσκουμε τις εμμονές του Εσενόζ (η εξαφάνιση, το ταξίδι, η σύγχυση ταυτότητας) και τον τόνο του: μια χαμογελαστή ειρωνεία που ασκείται τόσο απέναντι στις συμβάσεις του μπαλζακικού μυθιστορήματος όσο και σ' εκείνες του nouveau roman, ένας τρόπος να βάζεις μιαν αφήγηση πάνω σε ράγες για να την εκτρέψεις τελικά, την τέχνη και τον τρόπο να διαστρέφεις το πραγματικό με τις λέξεις.


Το βιβλίο του ΟΚΑΚΟΥΡΑ ΚΑΚΟΥΖΟ είναι ορόσημο για τη ζωή την τέχνη και την αισθητική στην Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή:



Το βιβλίο του τσαγιού

Οκακούρα Κακούζο


μετάφραση: Αλίνα Πασχαλίδη

Ερατώ , 2007
166 σελ.

Τιμή 11,50 € από 12,72








«Έξοχο βιβλίο, εύγευστο, υπόδειγμα λιτής και κομψής διατύπωσης, που δεν περιορίζεται στην εξύμνηση του υγρού νεφρίτη, όπως αποκαλούν στην Ανατολή το τσάι, παρά επεκτείνεται σε γενικότερα θέματα αισθητικής και αντιπαραβάλλει το γούστο Ανατολής και Δύσης δίχως φανατισμό και με αρκετή δόση χιούμορ.» 
 Μαρία Λαινά




Στο βιβλίο του τσαγιού προβάλλεται με ξεχωριστό τρόπο η λατρεία προς την Ιαπωνία. Μοιάζει να είναι ποτισμένο με το ελιξήριο της νεότητας, αφού έχει διατηρήσει τη δροσιά και τη ζωντάνια του για τόσα χρόνια.
Μέσα από αυτό το απλό θέμα αποκαλύπτεται ένα ενιαίο όραμα τέχνης και ζωής, φύσης και τέχνης, συγκερασμένων στην αρμονία της καθημερινότητας. Όραμα που δεν μπορεί παρά ν' αγγιξει την ευαίσθητη χορδή ενός κόσμου που αγωνιά να βρει διέξοδο από το λαβύρινθο των περιπλοκών.
Έτσι, το Βιβλίο του Τσαγιού, εξακολουθεί να περνάει από χέρι σε χέρι, με την θερμή πάντα διαβεβαίωση, αυτού που το διαβάζει, πως μπορεί να βρεθεί σ' αυτό ένα κλειδί για την κατανόηση των ασιατικών ιδεών, που υπερβαίνει τον τίτλο του βιβλίου. Χρονιά πρώτης έκδοσης το 1906.


Ρώσικη πρωτοπορία, συλλογή Κωστάκη.. ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα άγνωστο, σπουδαίο συγγραφέα και μία εξαιρετική έκδοση:




Γαλάζιο τετράδιο

Δανιήλ Χάρμς 


μετάφραση:Ροδούλα Παππά


Νεφέλη , 2010 525 σελ.

Τιμή 25,90 € από 28,77







«Αιφνιδιάζει, γοητεύει και συγκινεί αυτός ο άγνωστος στην ελληνική γλώσσα συγγραφέας της ρωσικής πρωτοπορίας με την τραγική μοίρα.» Βασίλης Κιμούλης

«Να γράφεις ποιήματα που, αν τα πετάξεις στο παράθυρο, θα σπάσει το τζάμι»

«Ώστε: θεμελιώδη συστατικά της ύπαρξης αποτελούν τρία στοιχεία: αυτό, το εμπόδιο, και εκείνο»

«Σε τι μικρά και ασήμαντα πράγματα μπορεί να βρίσκεται η αληθινή τέχνη!»



                                                           Ivan Kliun                 Συλλογή Κωστάκη



«Ο Δανιήλ Χαρμς ήταν ένα από τα πιο καλοκρυμμένα μυστικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένας (δίχως να το θέλει, βέβαια) Παρίας της Παγκόσμιας Πολιτείας των Ποιητών - και ποιητή θεωρώ κάθε λίαν πρωτότυπο χρήστη των λέξεων, ώστε να παράγονται σύμπαντα νέα και να φωτίζονται με λυτρωτικό τρόπο τα παλαιά. Ο Χαρμς γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1905. Το όνομά του: Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ. Ήδη από την εφηβεία του διακρίνεται στους κύκλους της ρωσικής πρωτοπορίας. Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, σκιτσογράφος. Το 1927 συμμετέχει στην ίδρυση της Ένωσης Πραγματικής Τέχνης (ΟΥΜΠΕΡΙΟΥ). Τέσσερα χρόνια μετά θα συλληφθεί με την κατηγορία της εμπλοκής σε παράνομη αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών, θα ταλαιπωρηθεί αγρίως, θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα μπουζουριαστεί εκ νέου, το 1941, για -άκουσον! άκουσον!- ντεφετιστική προπαγάνδα. Τον Φεβρουάριο του 1942 θ’ αφήσει την τελευταία του πνοή, μάλλον από ασιτία, στο ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών του Λένινγκραντ.» 
 Γ. Ι. Μπαμπασάκης

Η έκδοση περιλαμβάνει:

Ι. σειρά διάσπαρτων κειμένων, ΙΙ. ολόκληρο το Γαλάζιο τετράδιο, ΙΙΙ. το αφήγημα «Η γριά», IV την καντάτα για τέσσερις φωνές «H διάσωση», V. ημερολόγια – σημειώσεις του συγγραφέα, VI. επιστολές του συγγραφέα.

Στο επίμετρο: Α. κείμενο του Γιάκοφ Ντρούσκιν, Β. πλήρες χρονολόγιο, Γ. σημειώσεις της μεταφράστριας Δ. βιβλιογραφία. Ε. εικονογραφία. 
Αρτιότερη έκδοση δεν θα μπορούσε να υπάρχει.



Ληστές

Eric Hobsbawm

μετάφραση: Νίκος Κούρκουλος

Θεμέλιο , 2010 279 σελ.


Τιμή 15,50 € από 17,25









Οι "Ληστές" είναι μια σπουδή πάνω στη φιγούρα του κοινωνικού ληστή ή του εξεγερμένου παρανόμου. Τέτοιοι ληστές και παράνομοι δε θεωρούνται από την κοινή γνώμη εγκληματίες, αλλά υπερασπιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκδικητές ή αγωνιστές μιας πρωτόγονης αντίστασης, και τα κατορθώματα τους έχουν δοξαστεί και διασωθεί στην ιστορία και το μύθο. 
 Ο Eric Hobsbawm, "πράγματι ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς του αιώνα μας" (The New Republic), περιγράφει τους Βαλκάνιους χαϊδούκους και τους ινδούς δακοΐτες, τους μπαντίτι του ιταλικού νότου και τους μπαντολέρος της παραδοσιακής Ανδαλουσίας, τους ρώσους ρασμπόινικι και τους συμμορίτες της Κίνας, τους μεξικάνους και περουβιανούς παράνομους, τους ληστές των ταξιδιωτών στην προνεωτερική Ευρώπη και τους ντεσπεράδος της Άγριας Δύσης, τους αυστραλούς μπουσρέιντζερς και τους βραζιλιάνους κανγκασέιρος, αλλά και τους απαλλοτριωτές τραπεζών, που οργανώνουν ληστείες υπέρ κάποιας επαναστατικής υπόθεσης. Κάποιοι, όπως ο Ρομπέν των Δασών, ο Ρομπ Ρόι και ο Τζέσι Τζέιμς, είναι διάσημοι σ' όλο τον κόσμο, άλλοι έγιναν ξακουστοί μόνο στην περιοχή τους. Μερικοί ενόχλησαν μόνο την τοπική αστυνομία, ενώ άλλοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας τους, όπως ο Πάντσο Βίλλα στο Μεξικό.



                                                     LUISIANA         U.S.A


Επικοινωνήστε με τον "Σελιδοδείκτη" :

τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590 
     
email        books.iordanis@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου