Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 18-11-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.


"Είναι όπως με τα όνειρα: όσο διαρκεί η ανάγνωση, ξεφεύγουμε από το φθαρτό μας σώμα και υποδυόμαστε ρόλους που δεν θα τολμούσαμε να φανταστούμε, ζούμε περιπέτειες μοναδικές. Κλείνοντας το βιβλίο, το κάθε βιβλίο, επιστρέφουμε στην ασφάλεια της μικρής, δικής μας ζωής, αλλά πιο πλούσιοι, μαγεμένοι και με μια αίσθηση κάθαρσης."
Χίλντα Παπαδημητρίου



                                                                                       Α. ΤΑΣΣΟΣ



«Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα τού 20ού αιώνα» (The Times Literary Supplement), εκδόθηκε στα ελληνικά.




Ζωή και πεπρωμένο 


Βασίλι Γκρόσμαν


Μετάφραση από τα Ρωσσικά:
Γιώργος Μπλάνας

Γκοβόστης  2013 960 σελ.



Τιμή 31,50 από 35,00 ευρώ





«Όπως συνηθίζεται στα κλασικά ρωσικά μυθιστορήματα, δεκάδες χαρακτήρες –συμπεριλαμβανομένων του Χίτλερ και του Στάλιν– περιπλανούνται στις σελίδες του. Εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” ούτε μελοδραματικές σκηνές. Κάθε λέξη είναι ειλικρινής, διαυγής, σίγουρη γι’ αυτό που λέει». National Review

«Το ιστορικό του πλαίσιο του βιβλίου ορίζεται από την εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική ένωση, την πολιορκία του Στάλινγκραντ, την παράδοση των πολιορκητών στον Κόκκινο στρατό και την επιστροφή των κατοίκων στη μαρτυρική πόλη. Ο Γρόσμαν επικεντρώνεται στη μοίρα της οικογένειας Σάποσνικοβ και των ανθρώπων με τους οποίους σχετίστηκαν τα μέλη της, από την εποχή της επανάστασης. Το πολιορκημένο Στάλινγκραντ, ένα γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης, ένα σοβιετικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, η πόλη Κούιμπισεβ, προσωρινή πρωτεύουσα, μετά την εκκένωση της Μόσχας και πλήθος αναδρομών σε μέρη από τα οποία πέρασαν οι ήρωες αποτελούν το τεράστιο σκηνικό του μυθιστορήματος. Οι περιγραφές ανθρώπων και καταστάσεων διαθέτουν τον ρεαλισμό του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, αλλά έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Ο συγγραφέας κατανοεί τους πάντες και τα πάντα. Μοιάζει να έχει τα καλύτερα συναισθήματα ακόμα και για ανθρώπους που εμφανώς έρχονται σε σύγκρουση. Με κάποιον βαθιά κρυμμένο στη συγκατάβασή του τρόπο, παρουσιάζει τα γεγονότα ταυτόχρονα από τη σκοπιά καθενός εμπλεκομένου. Ίσως αυτό να οφείλεται απλά στην ικανότητά του να πηγαίνει κατευθείαν στο κέντρο πολύ διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών. Ίσως, ακόμα, να είναι η επιμονή του στην υπέρτατη αξία: το υποκείμενο, που του επιτρέπει να «υποθέτει» την ανθρώπινη ψυχή και όχι να τη «ζυγίζει» -όπως λέει ένας από τους ήρωές του- που τον κάνει τόσο συγκαταβατικό. Πέρα από τη γοητευτική λογοτεχνική μορφή του (έχει γραφτεί σαν «λαϊκό» μυθιστόρημα) το Ζωή και Πεπρωμένο τοποθετείται με σαφήνεια απέναντι στην Ιστορία και την Ψυχή. Ο άνθρωπος από τη φύση του τείνει προς το καλό, αλλά η σκληρότητα της ζωής περιορίζει αυτή την καλή φύση σ’ έναν πυρήνα, που ωστόσο δεν είναι καθόλου αδύνατον να διευρυνθεί, με συνθήκες ελευθερίας και συνεργασίας. Αυτή την ελευθερία αφαίρεσε ο Σταλινισμός από τη σοβιετική κοινωνία, αντικαθιστώντας το ήθος και τις αξίες μιας ένδοξης επανάστασης με μια διεστραμμένη θρησκεία. Για τον Γκρόσμαν ο Στάλιν δεν ήταν δικτάτορας, αλλά ιερέας και αυτό ακριβώς ήταν που έκανε τα έργα και τις ημέρες του αποτρόπαια. Δεν υποδούλωσε μόνο μια κοινωνία, αλλά προσπάθησε να την κάνει να πιστέψει πως την απελευθέρωσε. Οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν, αλλά είναι πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, αφού ακόμα και στις πιο φρικτές συνθήκες δεν σταματούν να σκέφτονται τα απλά πράγματα της ζωής. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι θέλουν απλά να ευτυχήσουν. Το παράλογο με την Ιστορία είναι πως αυτό το τόσο απλό πράγμα το καταντά αφύσικα δύσκολο. Το υποκείμενο, μετά από εβδομήντα περίπου χρόνια, χαροπαλεύει στο ικρίωμα τις κοινωνίες του απόλυτου ελέγχου, που υποδύονται τις δημοκρατικές, αλλά είναι καλές μαθήτριες των ολοκληρωτισμών του 20ου αιώνα.» Γιώργος Μπλάνας




Το 1960 ο Γκρόσμαν επιχείρησε να δημοσιεύσει το Ζωή και Πεπρωμένο, αλλά η ύπαρξή του τέθηκε υπόψη του κομματικού μηχανισμού. Το χειρόγραφο όχι μόνο δεν μπόρεσε να εκδοθεί, αλλά κλάπηκε από την Κα-Γκε-Μπε! Όλες οι προσπάθειές του να πάρει πίσω το χειρόγραφό του έπεσαν στο κενό. Ο Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος, του είπε πως το βιβλίο του δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει στη Σοβιετική ένωση πριν περάσουν διακόσια ή τριακόσια χρόνια. Έτσι, ο συγγραφέας πέρασε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του τσακισμένος ψυχικά από τη μεγάλη απώλεια. Ο Γκρόσμαν είχε δώσει αντίγραφα προσωρινών μορφών του μυθιστορήματος σε δύο φίλους του: τον ποιητή και μεταφραστή Σεμιόν Λίπκιν και στον Βιάτσεσλαβ Ιβάνοβιτς Λόμποντα. Η περιπετειώδης έκδοση του βιβλίου το 1980 στη Λωζάνη και το 1990 στην Μόσχα πραγματοποιήθηκε χάρις στην διάσωση αυτών των χειρογράφων.



Συζητήσεις με φίλους για τα ταξίδια στην Πόλη και την θάλασσα του Μαρμαρά μου θύμισαν το εξαίρετο βιβλίο του Ταρίκ Αλί:



Η πέτρινη γυναίκα

Tariq Ali



μετάφραση:Παλμύρα Ισμυρίδου

Άγρα , 2003 317 σελ.


Τιμή 17,40 € από 19,27






"Η πέτρινη γυναίκα" είναι το τρίτο μυθιστόρημα της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ του γνωστού πεζογράφου και πολιτικού στοχαστή Τάρικ Άλι.
Ο Άλι ξεδιπλώνει μια εικόνα της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1899, στο κλείσιμο του 19ου αιώνα, μέσα από τη μοίρα μιας οικογένειας σε ένα θέρετρο στη θάλασσα του Μαρμαρά. Μοιάζει σαν τα πρόσωπα των φωτογραφιών ενός οικογενειακού άλμπουμ να ζωντανεύουν και να διηγούνται τις ιστορίες τους, με τον συγγραφέα να κινεί τα αφηγηματικά νήματα σ' ένα θαυμάσιο ρυθμό παραμυθίας. Ο Τάρικ Άλι μεταφέρει τον αναγνώστη στους κήπους με τις αμυγδαλιές, με τη μυρωδιά της σκόνης στον αέρα και το αίσθημα ασφυξίας από την οικογενειακή ένταση αλλά και την πίεση των ιστορικών εξελίξεων.
Ο αρχηγός μιας μεγάλης οικογένειας, με παράδοση πεντακοσίων χρόνων στα διοικητικά της Αυτοκρατορίας αλλά που τα μέλη της ζουν πλέον στο περιθώριο των γεγονότων, αρρωσταίνει και τα παιδιά του, τα αδέλφια και λοιποί συγγενείς μαζεύονται απ' όλα τα μέρη στο παραθαλάσσιο θέρετρο της οικογένειας, τόπο εξορίας ενός προγόνου του.
Η κόρη του Νιλοφέρ, κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, παραμένει παρατηρητής, δεν παίρνει ενεργό μέρος στην πολιτική ιστορία του τόπου. Ο φόνος του Έλληνα συζύγου της σημαδεύει την κατάργηση της οθωμανικής ανοχής, ενώ τα οικογενειακά μυστικά και οι ρομαντικές επιπλοκές είναι το αντικείμενο των εκμυστηρεύσεων στο αρχαίο γλυπτό του κήπου, την Πέτρινη Γυναίκα. Η ταραγμένη ιστορία αφεντικών και υπηρετών, δασκάλων και αξιωματικών, σημαδεύεται από ζήλιες, βεντέτες, και με την παρακμή της Αυτοκρατορίας, την εμφάνιση μιας νέας γενιάς που είναι βαθιά εχθρική στις ψευτοαλήθειες και τους μύθους των "χρυσών ημερών" του παρελθόντος.
Μέσα από το χρονικό μιας οικογένειας, με ρίζες στην παράδοση, αλλά και στον κοσμοπολιτσμό και τα νέα φιλοσοφικά ρεύματα της Δύσης καθώς και στα νέα ρεύματα αλλαγής της παρακμάζουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Τάρικ Άλι μας προσφέρει μια ευρωπαϊκή προοπτική στην οθωμανική ιστορία μέσα από μια εξαίσια λυρική αφήγηση.


Τέσσερα βιβλία σε ένα, το νέο βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι:




Πώς λειτουργεί ο κόσμος

Noam Chomsky


μετάφραση: Μ. Α. Αλαβάνου
Κέδρος , 2013    424 σελ.
 

Τιμή 16,70 € από 18,50









Κανείς δεν μπορεί να ξεσκεπάσει τις κρυμμένες αλήθειες της σύγχρονης γεωπολιτικής πιο πειστικά από τον Νόαμ Τσόμσκι. Το Πώς λειτουργεί ο κόσμος είναι ένας τόμος που συγκεντρώνει τέσσερα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία του.
Το "Τι πραγματικά θέλει ο Μπάρμπα-Σαμ" επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Στο "Οι λίγοι που ευημερούν και οι πολλοί που δυσανασχετούν" ο Τσόμσκι αναλύει τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, τα "οικονομικά θαύματα" του Τρίτου Κόσμου και τις ρίζες του ρατσισμού.
Το "Μυστικά, ψέματα" και δημοκρατία ασχολείται με τη CIA, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τις παγκόσμιες ανισότητες. Τέλος, Το κοινό καλό πραγματεύεται τα ζητήματα της ισότητας, της ελευθερίας, των ΜΜΕ, καθώς και του μύθου γύρω από το χρέος του Τρίτου Κόσμου. 
 
Περιεχόμενα 
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΑΜ
Οι βασικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ
Καταστροφή στο εξωτερικό
Πλύση εγκεφάλου στο εσωτερικό της χώρας
Το μέλλον 

ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΝ
Η νέα παγκόσμια οικονομία
NAFTA και GATT - ποιος ωφελείται;
Τα τρόφιμα και τα "οικονομικά θαύματα" του Τρίτου Κόσμου
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Σομαλία
Σλάβοι εναντίον Σλάβων
Η εκλεκτή χώρα
Ο Γκάντι, η μη βία και η Ινδία
Διαίρει και βασίλευε
Οι ρίζες του ρατσισμού
Η λέξη με τα τέσσερα γράμματα που δεν εκστομίζεται
Η ανθρώπινη φύση και η εικόνα του εαυτού
Δεν μπορεί να συμβεί αυτό εδώ... ή μήπως μπορεί;
Το παράδοξο του Χιουμ
"Απουσία πνευματικής ευθύνης" 

ΜΥΣΤΙΚΑ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι ΗΠΑ
Ο κόσμος
Ιστορικά διδάγματα
Ποικίλα θέματα 

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ
Το κοινό καλό
Το εσωτερικό μέτωπο
Ο κόσμος
Η αριστερά στις ΗΠΑ (και οι απομιμήσεις της)
Τι μπορούμε να κάνουμε



Μια νέα, ενημερωτική, σελίδα του «Σελιδοδείκτη» :








    Νέες κυκλοφορίες:








"Ο Κόκκινος Κάβουρας" του Μίμη Ανδρουλάκη βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία γραμμένη σαν παραμύθι.




Ο κόκκινος κάβουρας

Μίμης Ανδρουλάκης



Πατάκης , 2013   411 σελ.




Τιμή 15,80 € από 17,50






"Καλύτερα να μην έγραφα τη ιστορία αυτού του πράκτορα στο Κόμμα. Καλύτερα, καθώς, τριάντα χρόνια μετά, το 2013, τη μεγάλη χρονιά της κυβερνοκατασκοπείας, ένας ανεμοστρόβιλος συμβάντων με παρέσυρε πολύ μακριά, μέχρι τα άδυτα του κόσμου των μυστικών υπηρεσιών και τα σκοτάδια του Διπλού Ανθρώπου. Μακάρι να συνέχιζα να λέω την ιστορία του μ' ένα ποτήρι κρασί σε μικρές συντροφιές. Έλα, όμως, που φοβάμαι μη χαθεί, μη δεν απομείνει κανείς που να την έχει ζήσει από πρώτο χέρι και να μπορεί να την αφηγηθεί." 

«Τη συναρπαστική ιστορία της αποκάλυψης ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, που δρούσε μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και μέχρι τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φέρνει στο φως ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ο κωδικός του ήταν Α25-7.18-4.21.19.19. Ανέπτυξε δράση στη Θεσσαλονίκη και κατόρθωσε να αναρριχηθεί μέχρι τη γραμματεία του κόμματος, θέση που του επέτρεπε να έχει πλήρη εικόνα για όλες τις οργανώσεις. Το ΚΚΕ ειδοποιήθηκε για τις κινήσεις του από τη σύζυγό του. Εστειλε δύο γράμματα στην Κεντρική Επιτροπή με τα οποία κατονόμαζε τον «προδότη». Ο Μίμης Ανδρουλάκης, τότε ηγετικό κομματικό στέλεχος και στενός συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη, γράφει για την υπόθεση στο νέο μυθιστόρημά του. Η διήγησή του αποτυπώνεται ακριβώς 30 ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, τον Ιανουάριο του 1983. Έτσι είχε συνεννοηθεί με τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ.» ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ





Το βιβλίο της Κατερίνας


Αύγουστος Κορτώ


Πατάκης  2013     252 σελ.


Τιμή 11,50 € από 12,70








Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος - το δικό της και το δικό μου.
Έτσι ξεκινά το "Βιβλίο της Κατερίνας", μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη.
Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

Μας λέει η Κατερίνα:
Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός απ' αυτούς που θα το διαβάσουν.
Αυτό το βιβλίο, θα πουν, είναι γεμάτο ψέματα? κακοήθειες, ανακρίβειες, παραχάραξη της οικογενειακής μας ιστορίας από ένα μυαλό χολωμένο κι άρρωστο, που γυρεύει εκδίκηση για τον θάνατο που μόνο του επέλεξε.
Ωστόσο εμένα αυτή είναι η αλήθεια μου, κι από κει και πέρα, ο καθείς ας διαλέξει τη λήθη που του ταιριάζει, που τον ανακουφίζει· 
έτσι είναι αν έτσι νομίζουνε.
Κι όποιος την ακούσει δεν θα την ξεχάσει ποτέ.


«Οι παιδικοί λογοτεχνικοί ήρωες του Βασίλη Αλεξάκη βγαίνουν από τις σελίδες και συνομιλούν με τον σημερινό κόσμο»   Β. Χατζηβασιλείου



Ο μικρός Έλληνας


Μυθιστόρημα

Βασίλης Αλεξακης



Εξάντας  2013  309 σελ.

Τιμή 15,80 € από 17,57









«Είναι ένα μυθιστόρημα και για το σήμερα. Για παράδειγμα ο αφηγητής συναντάει έναν τύπο σαν τον Ροβινσόνα που είναι άστεγος. Τον παρακολουθεί να συναντάει κι άλλους άστεγους και να συζητάνε όλο το βράδυ για λογοτεχνία και ιδέες. Το γεγονός αυτό το έζησα στην πραγματικότητα και μάλιστα σε αυτούς τους άστεγους κάποια στιγμή έκανα κι ένα ατελιέ δημιουργικής γραφής» Β.Α 

«Στον Κήπο του Λουξεμβούργου έζησαν πολλοί ήρωες μυθιστορημάτων. Εκεί συναντήθηκαν ο Μάριος και η Τιτίκα από τους «Αθλίους» του Βίκτορος Ουγκό, όπως και δύο ήρωες από τις «Χαμένες Ψευδαισθήσεις» του Μπαλζάκ. Εκεί υπάρχει το Παλάτι των Μεδίκων, όπου έχουν μείνει ο Ναπολέων, η Ζοζεφίνα, αλλά και ο Ουγκό στα γεράματά του, ο Ανατόλ Φρανς, ο πατέρας του Μποντλέρ κ.ά. Ο Μικρός Ήρωας Γιώργος Θαλάσσης ζει σε ένα δυαράκι κοντά στην πλατεία Συντάγματος από όπου παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων. Η άλλοτε αγαπημένη του Κατερίνα ζει στη Γερμανία παντρεμένη με γερμανό και έχει τις απόψεις των λαϊκιστών γερμανών για την Ελλάδα ενώ ο χοντρός Σπίθας έχει γίνει λαμόγιο- εργολάβος. Η φαντασία του συγγραφέα βάζει τους ήρωες του να συναντάνε τους συγγραφείς τους να μπλέκονται μεταξύ τους και να σχολιάζουν την πραγματικότητα»   Γ. Μπασκόζος




Επικοινωνήστε με το «Σελιδοδείκτη» :

τηλ.κιν.   6957502380                τηλ.σταθ.  2310230590      
 
email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου