Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 11-11-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.




                                   Edward Hopper  1930  Κυριακή νωρίς το πρωί


Η εκδοτική δραστηριότητα συνεχίζεται με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις:



ΑΟΡΑΤΟΣ


Paul Auster


Μεταίχμιο 2013 σελ.318

Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς




Τιμή 14,00 € από 15.50




«Άψογο στιλ, ψυχολογικό βάθος, ανεκτίμητη ιστορία και ένας υποβόσκων τόνος παραβολής. Έργο ενός ανυπέρβλητου μετρ» The Sunday Times
-Χτισμένο σε τέσσερα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους χωρίς να εξελίσσονται γραμμικά, το μυθιστόρημα ξεκινάει στη Νέα Υόρκη την άνοιξη του 1967 όταν ο εικοσάχρονος Άνταμ Γουόκερ, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και επίδοξος ποιητής, συναντάει τον αινιγματικό γάλλο Ρούντολφ Μπορν και τη λιγομίλητη, γοητευτική σύντροφό του Μάργκο. Πολύ γρήγορα ο Γουόκερ βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα νοσηρό τρίγωνο που οδηγεί σε μια ξαφνική, ανατριχιαστική πράξη βίας, η οποία θα αλλάξει την πορεία της ζωής του. Τρεις διαφορετικοί αφηγητές διηγούνται μια ιστορία αχαλίνωτης σεξουαλικής επιθυμίας και ασίγαστης αναζήτησης της δικαιοσύνης, η οποία εξελίσσεται, τόσο στον χρόνο, από το 1967 στο 2007, όσο και στον χώρο, από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και αποκεί σ’ ένα απομακρυσμένο νησί της Καραϊβικής.





















  «Καπνός» -Σενάριο Paul Auster              Σκηνοθεσία Paul Auster- Wayne Wang


«Ο συνδυασμός του υπαρξιακού με το πολιτικό πάντοτε με ενδιέφερε. Αν έχεις διαβάσει όλα μου τα μυθιστορήματα, είναι σαν ένα τεράστιο παζλ που σου αφηγείται μια πολύ πυκνή ιστορία των ΗΠΑ. Ακόμη και τα λιγότερο πολιτικά βιβλία μου έχουν αυτό το στοιχείο, αυτή η αμερικανική έρημος, όπως λέω και στο βιβλίο. Θα έλεγα, πάντως, ότι ένα θέμα δουλεύω σε όλα μου τα βιβλία παρουσιάζω ανθρώπους που σε κάποια φάση της ζωής τους κάτι γίνεται, είτε από σύμπτωση είτε από τύχη, μοίρα, δικούς τους χειρισμούς, και όλα μοιάζουν να διαλύονται. Το ερώτημα συνεπώς είναι αυτό: πώς θα γίνει να ξανασταθείς στα πόδια σου. Αυτό το ερώτημα με απασχολεί ουσιαστικά σε όλα μου τα βιβλία. Ενα άλλο ζήτημα είναι η απώλεια. Είναι και κάτι που μας τρώει όλους: όχι μόνον η απώλεια, αλλά και η λύπη. Πώς τα βγάζεις πέρα όταν χάνεις κάποιον που αγαπάς;» 
 Paul Auster στον Ηλία Μαγκλίνη 
 «Συμβαίνει μερικές φορές ένα μυθιστόρημα να είναι τόσο άρτιο που να σου κόβει την ανάσα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ανήκει σ' αυτή την κατηγορία» The Boston Globe


Ένα άλμα, στον χρόνο και στο τόπο, θα τολμήσουμε με την παρουσίαση του αριστουργήματος, (μετά το εξαίσιο «Μόνος στο Βερολίνο» στα ελληνικά), του Χανς Φαλλάντα  «Ο Πότης».




Ο πότης


Hans Fallada


μετάφραση:¨Εμη Βακούση

Κίχλη , 2013        424 σελ.


Τιμή 17,00 € από 18,80







-Λίγο πριν από την ήττα του Χίτλερ ο αλκοολικός Χανς Φάλαντα γράφει έγκλειστος στο άσυλο τον «Πότη». Έργο βιωματικό, μεταφορά συγχρόνως της ιστορικής πραγματικότητας.
-«Αν δεν λαθεύω στην εκτίμηση ότι αναγκαία προϋπόθεση για την εναντίωση σε μια ολοκληρωτική ιδεολογία είναι η ανάδειξη των μηχανισμών διαμέσου των οποίων εμποτίζει το ασυνείδητο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καθυπόταξη των ανθρώπων, τότε το έργο του Φάλαντα βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των έργων με ανθρωπιστικό, αντι-ολοκληρωτικό χαρακτήρα» Έμη Βαϊκούση
-«Η πυρετική γραφή και οι γκροτέσκο υπερβολές μάς υποχρεώνουν να θεωρήσουμε το έργο του Φάλαντα ένα αφηγηματικό «διαμάντι» του γερμανικού εξπρεσιονισμού.» Νίκος Δαββέτας


                                
                                         «Ο πότης» σκηνοθεσία Τομ Τόλε (1995)



Δεκαετία του '30. Ο Έρβιν και η Μάγδα Ζόμερ ζουν μια ήσυχη, ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Όλα όμως ανατρέπονται, όταν η επιχείρησή τους παίρνει την κάτω βόλτα, μετά την αποχώρηση της δραστήριας και δυναμικής Μάγδας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη κλονίζει τον γάμο τους συθέμελα και τελικά συνθλίβει τον Έρβιν, ο οποίος γυρίζει την πλάτη στην πραγματικότητα και καταφεύγει στο ποτό. Το αλκοόλ αμβλύνει ένα αίσθημα αδυναμίας που τον κατέτρυχε ανέκαθεν, του προσφέρει διαφυγή από την πεζή, απονεκρωμένη καθημερινότητα, που ασφυκτιά μέσα σ' ένα σύστημα άτεγκτων γερμανικών κανόνων, και του αποκαλύπτει την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει το ανοιξιάτικο ξύπνημα της φύσης αλλά και της καταπιεσμένης του σεξουαλικότητας. Παρασυρμένος από τη μέθη που του προκαλεί η ανακάλυψη πρωτόγνωρων εμπειριών, παραπαίοντας ανάμεσα στην ενοχή που συνεπάγεται η απώλεια της αστικής αξιοπρέπειας και στην ηδονή που νιώθει τσαλαπατώντας την, αποξενώνεται από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον· έρμαιο πλέον ενός ανεξέλεγκτου αλκοολισμού, θύμα των ανθρώπων του υποκόσμου που συναναστρέφεται, συλλαμβάνεται λόγω παραβατικής συμπεριφοράς και φυλακίζεται σε άσυλο.
Περιγράφοντας τις ψυχικές μεταπτώσεις του ήρωα, ο συγγραφέας σκηνοθετεί με δεξιοτεχνία τη συνάντηση του τραγικού με το κωμικό, με φόντο το ζοφερό άσυλο, μικρογραφία μιας κοινωνίας που βυθίζεται στη φρίκη του Ναζισμού.

Μια νέα, καθαρά ενημερωτική, σελίδα του «Σελιδοδείκτη» :







  Νέες κυκλοφορίες:







Δύο νέα βιβλία από διαφορετικής γενιάς, Ελληνίδες συγγραφείς:




Σπάνιες γαίες


РЕДКИХ ЗЕМЕΛb

Μυθιστόρημα

Σώτη Τριανταφύλλου

Πατάκης , 2013    318 σελ.

Τιμή 13,50 € από 15,00






"Κοιμόμασταν σε μεταλλικές κουκέτες, ξυπνούσαμε μαζί το πρωί -ο Βαλόντια κι ο Ανατόλι φρέσκιοι φρέσκιοι, εγώ κατάκοπος με μαύρους κύκλους γύρω απ' τα μάτια. Πετάγονταν απ' τα κρεβάτια τους ολόχαροι, φλύαροι· το πάτωμα έτριζε καθώς έκαναν πενήντα κάμψεις μετρώντας τες μεγαλοφώνως. Ύστερα, ξυρίζονταν σιγοτραγουδώντας, έριχναν πάνω τους μεγάλες ποσότητες κολόνιας λεμονιού και στη συνέχεια τρέχανε όλοι μαζί στα μαθήματα, στις παραδόσεις, στα εργαστήρια και στις εξετάσεις. "Φοιτητική ζωή". Μελετούσαμε γύρω από μια μεγάλη σανίδα τοποθετημένη σε τέσσερα πόδια -εδαφοχημεία, αγρογεωλογία-, τρώγαμε μαζί στην τραπεζαρία (χοντρά, καραβίσια μακαρόνια και πυνκόρρευστες σούπες με ετερόκλητα υλικά και αηδιαστική γεύση), ακούγαμε πλάκες από έναν παλιό φορητό φωνογράφο και, κάθε τόσο, σοβατίζαμε τον ξεφλουδισμένο τοίχο. 
Σ' αυτόν τον τοίχο ήταν κρεμασμένα σημαιάκια της Σπαρτάκ Μόσχας, μια αφίσα από έναν αγώνα του 1936 με την Ντυνάμο και η φωτογραφία ενός περίφημου ποδοσφαιριστή που έδειχνε με καμάρι τη φανέλα του -εγώ πάντως δεν τον είχα ακούσει ποτέ. Δεν είμαι αθλητικός τύπος· όταν μια φορά πήγα μαζί με τον Βαλόντια και τον Ανατόλι στο γήπεδο με μπέρδεψε η αλλαγή των τερμάτων στο ημίχρονο". 

Ο Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ γεννήθηκε στο Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, δέκα χρόνια μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων. Σπούδασε εδαφολογία στο Λένινγκραντ, ερωτεύτηκε μια ακροβάτισσα, διέπραξε ένα έγκλημα. Ύστερα, γνώρισε έναν Άγγλο κατάσκοπο: η φιλία αυτή τον οδήγησε σε μια απόφαση που δεν πραγματοποίησε. 
Αναζητώντας Σπάνιες Γαίες, ο Μακάρεφ άκουσε τις γοργόνες να τραγουδάνε και τους ψιθύρους της ιστορίας που μορφάζει σαν τέρας. 
Αυτό το βιβλίο είναι τα απομνημονεύματά του.





Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

Άλκη Ζέη



Μεταίχμιο, 2013     386 σελ.


Τιμή 15,00 € από 16,60








Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. 
Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: 
"Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε". 
"Τώρα" της λέω, "που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα 'θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;" 
"Με τίποτα" μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. 
"Με τίποτα" συμπλήρωσα κι εγώ.



Σε μία μεγάλη προσφορά των βιβλίων του Δασκάλου της γλώσσας Χρίστου Τσολάκη, προχώρησε ο Σελιδοδείκτης.
Οι πέντε τόμοι του βιβλίου «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» 
 55,00 € από 85,20



Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

Τόμος 1ος

Χρίστος Τσολάκης


Νησίδες   1999     166 σελ.

Τιμή Προσφοράς 7,50€ από 10,65




Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική 
Τόμος 2ος

Χρίστος Τσολάκης

Νησίδες  1999    346 σελ.


Τιμή προσφοράς 
 16,00 € από 23,43






-«Γλώσσα είμαι εγώ.
Γλώσσα είσαι εσύ.
Γλώσσα είναι ο κόσμος.
Γλώσσα είναι ό,τι κάνει ο κόσμος.
Γλώσσα είναι η αγάπη και ο πόνος.
Γλώσσα είναι το ντύσιμο, η έκφραση του προσώπου, οι χειρονομίες, η ανταπόκριση.
Γλώσσα είναι να φαντάζεσαι, να σχεδιάζεις, να δημιουργείς, να καταστρέφεις.
Γλώσσα είναι ο έλεγχος και η πειθώ.Γλώσσα είναι η επικοινωνία.
Γλώσσα είναι το μεγάλωμα.
Γλώσσα είμαι εγώ.» Μπέρτολτ Μπρεχτ 


-«Γλώσσα δεν είναι, καθώς φαντάζονται κάποιοι, αράδιασμα από λέξεις, τύπους και κανόνες, όπως αναγράφονται σε λεξικά και γραμματικές... παρά η έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου, κύμα ζωής, άνοιγμα και επαφή ψυχών, ανταλλαγή αισθημάτων και σκέψεων μέσα σε συνομιλία, ερώτηση και απόκριση, άρνηση και κατάφαση, προσταγή, απαγόρευση και παράκληση, μικροεπεισόδια, πεζότητες και ταπεινότητες της καθημερινής ζωής και έξαρση και κατάνυξη, τραγούδι και κλάμα, χαρά και καημός, τρικυμία και γαλήνη, αγάπη και πάθος, αγωνία και κατάρα, επιστήμη και ζωή, σκέψη, ενατένιση της μοίρας και φιλοσοφία - όλα αυτά είναι γλώσσα ατομική και εθνική. Γλώσσα είναι ολόκληρος ο λαός, λέει ένα φλαμανδικό ρητό.» Μανόλης Τριανταφυλλίδης


Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική 
Τόμος 3ος

Χρίστος Τσολάκης


Νησίδες    2004        228 σελ. 

Τιμή προσφοράς 12,00 € 17,04




“Ο δρόμος του ελληνικού λαού που οδηγεί στην ελευθερία, στην πρώτη ανθρώπινη ελευθερία, όπως τη δίδαξε ο πρώτος ελεύθερος ποιητής, ο Έλληνας Αισχύλος, στην προμηθεϊκή του τριλογία. Είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει την ανθρωπότητα από τα σημερινά της αδιέξοδα. Και αν δεν το πραγματώσει ο σημερινός ελληνισμός, θα επιδιώξει μόνη της η ανθρωπότητα, όταν θα έχει ξεπεράσει την ύβρη της μηχανής και της ύλης, που την έχουν παγιδέψει.
Είναι ανάγκη η λεγόμενη πολιτισμένη ανθρωπότητα να σκεφθεί όρους και αρχές με κριτήρια την ευτυχία του ανθρώπου και όχι του ανθρώπου-μηχανή στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων. Η πορεία όμως προς τον αληθινό πολιτισμό των ελεύθερων ανθρώπων και όχι προς τον "πολιτισμό" των λιγότερο ή περισσότερο καταρτισμένων γιγάντων ή νάνων της τεχνολογίας, είναι ανάγκη σε αυτό το πνεύμα του ελληνικού, δηλαδή του πρώτου ευρωπαϊκού λόγου της ελευθερίας, να θεμελιωθεί.
[...] Και δεν ξέρω τίποτε δυνατότερο από τον ελεύθερο άνθρωπο..”. X.T



Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική 
Τόμος 4ος

Χρίστος Τσολάκης

Νησίδες, 2006 241 σελ.


Τιμή προσφοράς 12,00 € από 17,04








Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική 
 Τόμος 5ος

Χρίστος Τσολάκης

Νησίδες  2006 230 σελ.


Τιμή προσφοράς 12,00 € από 17,04





«Για ποιά Ευρώπη μιλούμε; Μιλούμε για μια Ευρώπη της οικονομίας, της τεχνολογίας, της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων ή για μια Ευρώπη της παιδείας και της ευτυχίας των λαών; Νομίζω ότι τη δεύτερη Ευρώπη ονειρευόμαστε. Οραματιζόμαστε μιαν Ευρώπη, η οποία θα σέβεται τους λαούς της και τους πολιτισμούς τους, και, φυσικά, και τις γλώσσες τους, αφού οι γλώσσες είναι φορείς πολιτισμών.
Άλλωστε, αρχίζει να φτάνει στ' αυτιά μας η μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Την ακούν κιόλας οι "σοφοί", θα έλεγε ο Καβάφης, "και την προσέχουν ευλαβείς". Ας την ακούσουν, επιτέλους, εκείνοι στους οποίους ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε τις τύχες του. Ας την ακούσει και κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που έχουν διαπιστευθεί στην Ενωμένη Ευρώπη. Και προπάντων ας μάθουν ότι με τα ξόβεργα πιάνεις τα πουλιά, δεν πιάνεις όμως το κελαηδητό τους. Κι οι γλώσσες είναι τα κελαηδητά των λαών, όπως τα κελαηδητά είναι οι γλώσσες των πουλιών. Ας αφήσουμε λαούς και πουλιά στις γλώσσες τους και στα κελαηδητά τους.
Έτσι μόνο θα αναδύονται οι συμφωνίες και οι συναυλίες των πολιτισμών. Αλλιώς θα 'ρθει καιρός που στην Ευρώπη της απαστράπτουσας τεχνολογίας θα μυνιρίζει ένα μόνο πουλί, ο γκιόνης, που μονότονα θα γυρεύει τα χαμένα αδέλφια του.»




Για πρωτόγνωρες αναγνωστικές εμπειρίες επικοινωνήστε με τον «Σελιδοδείκτη»:

τηλ.κιν. 6957502380                   τηλ.σταθ. 2310230590

email:        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου