Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 21-10-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.


                                   Φθινοπωρινό τοπίο με βάρκες    Wassily Kandinsky



Ο Ίνγκο Σούλτσε από τα πρώτα γραπτά του εξέφρασε τον διχασμένο πολίτη που έχοντας την ατυχία να ζει στην ανατολική πλευρά της Γερμανίας βρέθηκε ξαφνικά και αναίμακτα, όπως τονίζει ο ίδιος, 
στην «όλη» Γερμανία, «αυτό που με ενδιέφερε ήταν η αλλαγή συσχετισμών, πώς διαφοροποιούνται οι σχέσεις Αδάμ – Έβελιν, πώς η αλλαγή των τόπων επιφέρει αλλαγή συναισθημάτων».




Αδάμ και Έβελιν 

ΙΝΓΚΟ ΣΟΥΛΤΣΕ


μετάφραση:Γιώτα Λαγουδάκου

Καστανιώτης , 2013     296 σελ.


Τιμή 14,40 € από 15,98







-«Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ ένωση των δύο Γερμανιών, αλλά προσχώρηση της Ανατολικής στη Δυτική Γερμανία, που κατέστρεψε τη βιομηχανική υποδομή των Ανατολικογερμανών, διαιωνίζοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα σε μιαν ανώτερη (τη Δυτική) και μια κατώτερη (την Ανατολική) Γερμανία.»





Στο μεταξύ τα σύνορα ανοίγουν, το Τείχος του Βερολίνου πέφτει. Το προπατορικό αμάρτημα και οι αλλαγές του παγκόσμιου πολιτικού χάρτη βγάζουν τον Αδάμ και την Έβελιν από τη βολή τους: θα επιστρέψουν στην Ανατολική Γερμανία ή θα υποκύψουν στον πειρασμό της Δύσης; Στο ιστορικά κομβικό αυτό σημείο η ατομική τους ιστορία συναντά την παγκόσμια, και η επιλογή θα είναι πλέον μόνο δική τους.

-«Αν ο Αδάμ και η Έβελιν είναι κάτι σαν τους πρωτόπλαστους, που διαπράττοντας το προπατορικό αμάρτημα θα υποχρεωθούν να χάσουν την αθωότητά τους, ο Αδάμ θα πνιγεί από τις μνήμες του για έναν τόπο ο οποίος χωρίς να του έχει προσφέρει την οποιαδήποτε πολιτική στέγη, είχε καταφέρει να του εξασφαλίσει μιαν αξιοπρεπή και εσωτερικά ισορροπημένη διαβίωση.» 
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Γιάννης Ν. Μπασκόζος



                                                                                       Edward Hopper


“Το «Αμερικάνικο Ειδύλλιο», του Philip Roth είναι ένα από αυτά τα αμερικάνικα μυθιστορήματα που μπορούν να σου δώσουν την αίσθηση του τόπου και του χρόνου, με τρόπο πιο άμεσο και από το πιο διεξοδικό ταξίδι.”    Νίκος Παναγιωτόπουλος





Αμερικανικό ειδύλλιο 

Φίλιπ Ροθ 

μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαιωάννου

Πόλις, 2010 564 σελ. 


Τιμή 20,00 € από 22,53








-Ο Σίμουρ Λιβόρ ενηλικιώνεται στη μεταπολεμική Αμερική του θριάμβου και της ευημερίας. Αλλά ό,τι αγαπάει χάνεται όταν η χώρα παθαίνει παράκρουση τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του'60. Ούτε ο πιο απομονωμένος και καλοπροαίρετος πολίτης δεν καταφέρνει να αποφύγει το σαρωτικό κύμα της ιστορίας. Το "Αμερικανικό ειδύλλιο" είναι η ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός καλότυχου Αμερικανού -ενός δυνατού άνδρα γεμάτου αυτοπεποίθηση, αριστοτέχνη της κοινωνικής ισορροπίας που τον συντρίβουν οι δυνάμεις της κοινωνικής αναταραχής.
Του Λιβόρ δεν του επιτρέπεται να ζήσει για πάντα ευτυχισμένος στην αγαπημένη του πέτρινη αγροικία με την όμορφη γυναίκα του και τη ζωηρή κόρη του με την πρόωρη ανάπτυξη, που είναι το φως των ματιών του. Φως των ματιών του ώσπου να γίνει δεκάξι χρονών και να εξελιχθεί σε τρομοκράτισσα επαναστάτρια αποφασισμένη να καταστρέψει τον παράδεισο του πατέρα της.
Με έντονο ρεαλισμό, ο Ροθ ξαναγυρίζει στις συγκρούσεις και τις βίαιες μεταβολές της δεκαετίας του 1960. Το βιβλίο αυτό μιλάει για την αγάπη -και το μίσος- για την Αμερική. Για την επιθυμία ν' ανήκεις -και την άρνηση να ανήκεις- στην Αμερική. Αντιπαραθέτει την επιθυμία για μια ειδυλλιακή αμερικανική ζωή -ζωή αξιοσέβαστη, με ηρεμία, τάξη, αισιοδοξία και δημιουργία- στη γηγενή αμερικανική παραφροσύνη.

 -«Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο είναι μια εξαιρετική ανατομία της αμερικανικής κοινωνίας στην κρίσιμη δεκαετία του ’60. Κι όπως συχνά συμβαίνει με τη λογοτεχνία τέτοιου επιπέδου, μας δίνει κλειδιά για να κατανοήσουμε όχι μόνο το χθες, αλλά και το σήμερα…»  Κώστας Στοφόρος


Το «Γιάκομπ φον Γκούντεν» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1909. Σήμερα συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών.




Γιάκομπ φον Γκούντεν 

...αυτό το όνειρο που ονομάζουμε ανθρώπινη ζωή....


Ρόμπερτ Βάλζερ


μετάφραση: Βασίλης Πατέρας

Ροές , 2012        253 σελ.

Τιμή 13,40 € από 14,91





-«…δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε ασήμαντοι. Ο νόμος που διατάζει, η πειθαρχία που εξαναγκάζει, οι ατέλειωτοι αδυσώπητοι κανονισμοί που ορίζουν την κατεύθυνση και διαμορφώνουν το κλίμα 

"αυτά μετρούν εδώ και όχι εμείς οι οικότροφοι. Όλοι μας κι εγώ ακόμα, νιώθουμε πως δεν είμαστε παρά ασήμαντοι, φτωχοί, εξαρτημένοι νάνοι, εξαναγκασμένοι σε διαρκή υπακοή. Ανάλογη είναι και η συμπεριφορά μας: Σκύβουμε το κεφάλι αλλά συνάμα δείχνουμε άκρως αισιόδοξοι".
 
- Ο νεαρός Γιάκομπ φον Γκούντεν, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, εγκαταλείπει το σπίτι του, παραιτείται από οποιαδήποτε "καθωσπρέπει" φιλοδοξία και εγγράφεται στο Ινστιτούτο Μπενζαμέντα - μια σχολή για υπηρέτες. Εμπνευσμένο από τη μαθητεία του ίδιου του Ρόμπερτ Βάλζερ σε μια τέτοια σχολή και την εργασία του για ένα διάστημα ως μπάτλερ, το κείμενο αυτό, ένα εναλλακτικό "μυθιστόρημα μαθητείας".

Δεν είναι τυχαίο ότι στους θαυμαστές του βιβλίου και του Βάλζερ εν γένει συγκαταλέγονται συγγραφείς όπως ο Franz Kafka (οι επιρροές του Βάλζερ στον οποίο είναι εμφανείς), ο Hermann Hesse, ο Stefan Zweig, ο Robert Musil, ο Walter Benjamin, και πιο πρόσφατα οι Peter Handke, W.G. Sebald, Enrique Vila-Matas (που εμπνεύστηκε από τον Βάλζερ τον "Δόκτορα Πασαβέντο") και J.M. Coetzee (που έχει αφιερώσει στο βιβλίο ένα από τα λογοτεχνικά δοκίμιά του, με τίτλο "Η ιδιοφυΐα του Ρόμπερτ Βάλζερ").

Το "Γιάκομπ φον Γκούντεν" αποτελεί ίσως το σημαντικότερο και χαρακτηριστικότερο έργο του σπουδαίου γερμανόφωνου Ελβετού συγγραφέα που έκανε τον περίπατο και την "περιπλάνηση" τρόπο ζωής και έζησε για πολλά χρόνια αποτραβηγμένος από τον κόσμο, πιστός στην αγαπημένη του ρήση: "Είναι τόσο όμορφα παράμερα"...





-«Ήταν ένας άνθρωπος, που δεν χωρούσε πουθενά. Δεν είχε μόνιμη κατοικία. Μεταφερόταν από μέρος σε μέρος και η επαφή του με τα αντικείμενα ήταν η ελάχιστη δυνατή. Σχεδόν παραχωρούσε τα βιβλία που έγραφε. Ένας συγγραφέας που οι σκιές τον περικύκλωναν σε κάθε βήμα του». Βίνφριντ Γκέοργκ Ζέμπαλντ

 -«Ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του δύσκολα γλιτώνει από εξευτελισμούς και απογοητεύσεις, καθώς βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με καταστάσεις που τσακίζουν την αυτοπεποίθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς οι μαθητές δεν διαθέτουμε αξιοπρέπεια, απλώς πρόκειται για μια πολύ μικρή, ευέλικτη, εύκαμπτη και ελαστική αξιοπρέπεια, που την τεντώνουμε και τη λασκάρουμε ανάλογα με τις ανάγκες.»





26 Οκτωβρίου 1912, 101 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης





Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912-1913 

Εικονογραφημένη εξιστόρηση

Γιάννης Μέγας

U.S.P   2011 260 σελ.

Τιμή € 45,00







«Εξαιρετικά καλαίσθητη η έκδοση, εκτός του σχολαστικά δουλεμένου, πλούσιου σε πληροφορίες και παραθέματα κειμένου, συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα. Πρόκειται για υποδειγματική κατάθεση που θα κοσμεί τη σχετική βιβλιογραφία.»   Διονύσης Μουσμούτης, Περιοδικό "Ιστορία"


                                                       Πολύκλειτος Ρέγκος

H έκδοση αυτή παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Ιούνιο του 1913, τα οποία οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης, ακολουθώντας ημερολογιακή διαδρομή και περιέχοντας ιδιαίτερα πλούσια εικονογράφηση. Η ιστορία ξεκινάει με την επέλαση του ελληνικού στρατού έως τα πρόθυρα της Θεσσαλονίκης, την παράδοσή της από τον στρατηγό Ταχσίν πασά, την είσοδο στην πόλη του αρχιστρατήγου διαδόχου Κωνσταντίνου και την επομένη του βασιλιά Γεωργίου, ενώ παρουσιάζει την πορεία και τις ενέργειες του βουλγαρικού στρατού και τη διοικητική ενσωμάτωση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος. Γίνεται επίσης εκτεταμένη αναφορά στη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου τον Μάρτιο του 1913 και στις μετέπειτα διπλωματικές διεργασίες. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με την εκδίωξη του βουλγαρικού στρατού από αυτήν μετά από σφοδρές οδομαχίες και τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο που επακολούθησε.





Ζηλωτικά πόλεως Θεσσαλονίκης 1342-1349

Νίκου Ματσούκα 


Βάνιας , 2001 375 σελ.

Τιμή προσφοράς:

 
 10,00 € από 12,78






«Φωτεινός, εκρηκτικός και συνάμα τραγικός είναι ο 14ος αιώνας της Θεσσαλονίκης. Σοφία, ομορφιά, άσκηση, πολιτική, επαναστάσεις, πάθη, έρωτες, έριδες φιλοσοφικές και θεολογικές, συνθέτουν έναν κόσμο υψηλό και ωραίο. Πραγματεύθηκα τούτη την ιστορία, πλαισιωμένη σ' ένα μύθο πιο αληθινό κι απ' την αλήθεια.»



«Περιώνυμοι συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων συνηθίζουν να λένε πως είχαν τη σπάνια τύχη να πέσει στα χέρια τους κάποιο χειρόγραφο, που έμελλε να τους χαρίσει γνώσεις άγνωστες για πρόσωπα και γεγονότα, και τη συμπαρομαρτούσα φήμη. Δεν ευτύχησα να βρω ένα τέτοιο χειρόγραφο. Όμως συντροφιά με ιστορικούς, φιλοσόφους και θεολόγους, και με τον κονιορτό των βιβλιοθηκών ταξίδεψα σ' αυτόν τον ενδιαφέροντα αιώνα της Συμβασιλεύουσας στα πλαίσια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (της Αυτοκρατορίας των Ρωμαίων), όπου έμεινα συνεπαρμένος από το κίνημα των ζηλωτών και τις ησυχαστικές έριδες. Από ιστορικούς και σοφούς τούτης της εποχής έμαθα όχι μόνο γνώσεις, αλλά συμβάντα και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Συνέθεσα τον ιστορικό και μυθικό ιστό σε μια ενότητα, και παράλλαξα μερικά στοιχεία, όχι από άγνοια ή επιπολαιότητα, αλλά από ανάγκη να υφάνω σωστά το μυθικό ντύμα. Ωστόσο, καμιά αλήθεια δεν χάλασα. Τελικά, μήτε ο πλάστης και συγγραφέας αυτής της ιστορίας δεν μπορεί να ξεχωρίσει ιστορικό και μυθικό στοιχείο. Ίσως γιατί ο μύθος δεν είναι μονάχα η αλήθεια, αλλ' είναι αυτός που κατεξοχήν τη φανερώνει.» Ν. Ματσούκας




Επικοινωνήστε με τον "Σελιδοδείκτη":

 τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590      
  
 email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου