Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις, 24-3-2014, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.


«Τί ‘ναι αυτό , αφεντικό! Φώναξε σαστισμένος, μα την πίστη μου, βλέπω για πρώτη φορά τον κόσμο. Τι θάμα είναι, αφεντικό, εκείνο το μπλάβο που κουνιέται εκεί πέρα; Θάλασσα; Θάλασσα; Και τούτο που φοράει την πράσινη ποδιά με τα λουλούδια; Γης; Ποιος μερακλής τα ‘καμε! Ορκίζουμε, αφεντικό, πρώτη φορά τα βλέπω.» 
(«Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», Νίκος Καζαντζάκης) 
 Για την πρώτη μέρα της άνοιξης στις 20 Μαρτίου.



                     «Διαβάζοντας δυνατά στον κήπο» Νικολάι Πέτροβιτς Μπογκντάνοφ-Belsky




Ο ΞΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΩΚΝΕΡ

Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ


Καστανιώτης 2014 σελ 272

ISBN 9789600356908



Τιμή 15,34 € από 17,04




Δημοσιευμένο το 1948, μια χρονιά προτού του απονεμηθεί το Νόμπελ, το μυθιστόρημα αυτό του Φώκνερ -που διαδραματίζεται στη δικής του επινόησης κομητεία Γιοκναπατάουφα, τόπο δράσης πολλών άλλων έργων του- συνδυάζει το αστυνομικό μυθιστόρημα με μιαν εμβριθή εξερεύνηση των φυλετικών σχέσεων στον Αμερικανικό Νότο.
Ο Τσαρλς -Τσικ- Μάλισον, ένα δεκαεξάχρονο λευκό αγόρι, νιώθει πως πρέπει να ξοφλήσει ένα χρέος τιμής στον Λούκας Μποσάν, έναν ηλικιωμένο μαύρο που τον είχε βοηθήσει στο παρελθόν μα που έκτοτε περιφρονούσε κάθε προσπάθεια του έφηβου Τσικ να ξεπληρώσει το χρέος του. Έτσι, όταν ο Μποσάν συλλαμβάνεται για τη δολοφονία ενός λευκού, ο Τσικ, με τη βοήθεια του δικηγόρου θείου του Γκάβιν Στίβενς, αρχίζει να αναζητά τον αληθινό δολοφόνο για να σώσει τον Μποσάν απ' το λιντσάρισμα.
Γραμμένο με το πυκνό, πολυεπίπεδο ιδίωμα του Φώκνερ, που συνδυάζει τη συνειδησιακή ροή με τις ντοπιολαλιές του Νότου, "Ο ξένος στο χώμα" είναι, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο βιβλίο του, μια βαθιά και σοφή ανατομία του ανθρώπινου ψυχισμού όταν έρχεται αντιμέτωπος με το θηρίο του τυφλού ρατσιστικού μίσους.



Το «Ακατέργαστόν μου» φέρεται να έχει γραφτεί από την μυστηριώδη Αλίκη Ντουφεξή-Πόουπ ( λογοτεχνικό ψευδώνυμο που πιθανώς να υποκρύπτει και άνδρα) που μάλιστα με διάφορους ευφάνταστους τρόπους συμμετέχει και στην πλοκή δανείζοντας το όνομά της(δηλαδή, το ψευδώνυμο) και λεπτομέρειες από τη ζωή της στο alter ego του μυθιστορηματικού πρωταγωνιστή.





Το ακατέργαστόν μου

Μυθιστόρημα

Αλίκη Ντουφεξή - Πόουπ

Εστία  2013    200 σελ.
ISBN 978-960-05-1584-8 

Τιμή 9,90 € από 11,00









"Δεν θα ασχοληθώ ξανά με την κλινική περίπτωση της κυρίας Αλίκης Ντουφεξή - Πόουπ. Επαίρεται ότι πρόγονος του συζύγου της είναι ο Άγγλος ποιητής Αλεξάντερ Πόουπ. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ για τον συγκεκριμένο ποιητή, θα παρατηρήσω για την απόγονό του:
Υπάρχουν δύο τρόποι να μισεί κανείς τη λογοτεχνία. Ο πρώτος είναι να τη μισεί. Ο δεύτερος είναι να διαβάζει Αλίκη Ντουφεξή - Πόουπ."

Ένας καταξιωμένος αλλά ιδιόρρυθμος συγγραφέας, ο Άλκης Χατζηκωστής, πιεζόμενος από τις εμπορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες, δημιουργεί ένα γυναικείο alter ego, τη συγγραφέα ροζ μυθιστορημάτων Αλίκη Ντουφεξή-Πόουπ, κατακτώντας έτσι τις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ.

Η συνέχεια είναι απρόσμενη για όλους: συγγραφέας, εκδότης, κριτικοί, αναγνώστες και οικείοι του/της συγγραφέως παρασύρονται σε έναν διαρκή αντικατοπτρισμό. Η αδυναμία του Χατζηκωστή να αντισταθεί στην ξαφνική επιτυχία, η αποξένωσή του από έναν κόσμο που καταρρέει, η πολλαπλότητα των προσωπείων του και ο συνακόλουθος διχασμός της προσωπικότητάς του φέρνουν τον ίδιο, αλλά και τον αναγνώστη, αντιμέτωπο με τα ερωτήματα: πώς αντιμετωπίζει ένας ιδιαίτερος άνθρωπος την κυριαρχία της μετριότητας και της ομοιομορφίας; Ποια η αλήθεια και ποια η συγγραφική πραγματικότητα;






Κλασσική πρόταση:









«O Maupassant καταγράφει με φοβερή ευστοχία δύο βασικά χαρακτηριστικά του δημοσιογράφου-τυχοδιώκτη: την υψηλή γνωριμία και τον εκβιασμό. Χωρίς αυτά τα δύο είναι πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς στην αληθινή άσκηση τέταρτης εξουσίας. Υπό αυτήν την έννοια, το έργο του είναι και πολιτικό, αλλά παράλληλα ένα συναρπαστικό αφήγημα, που διαβάζεται απνευστί». Γιώργος Νοταράς




Ο Φιλαράκος

ΓΚΥ ΝΤΕ ΜΩΠΑΣΣΑΝ

Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου


Γκοβόστης 2014 σελ. 384

ISBN 978-960-446-175-2


Τιμή 13,50 από 15,00







«Κατατάσσω τον έρωτα μεταξύ των θρησκειών, και τις θρησκείες μεταξύ των μεγαλύτερων ανοησιών στις οποίες υπέπεσε ποτέ η ανθρωπότητα»…

Ο Φιλαράκος γράφτηκε όταν ο Γκυ ντε Μωπασσάν βρισκόταν στο απόγειο της συγγραφικής του τέχνης. 
Είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα αποπλάνησης, ίντριγκας και αθέμιτης κοινωνικής αναρρίχησης την περίοδο της belle époque του Παρισιού. 
Ο Ζωρζ Ντυρουά, ο ήρωας του βιβλίου, είναι ένας ξοφλημένος δημοσιογράφος και πρώην υπαξιωματικός των Ουσάρων με ταπεινή καταγωγή, ο οποίος με δόλια μέσα και συνάπτοντας σχέσεις με ισχυρές και ευκατάστατες γυναίκες καταφέρνει να αναρριχηθεί στην κορυφή της παριζιάνικης κοινωνίας. Mε τη γοητεία και τους αβρούς τρόπους του εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων προς ίδιον όφελος – προδίδοντας ακόμη και τη γυναίκα που στάθηκε δίπλα του με αυταπάρνηση. Δημοσιευμένο το 1885, Ο Φιλαράκος δεν είναι μόνο ένα γλαφυρό πορτραίτο της τότε φαντεζί, αλλά διεφθαρμένης και παρηκμασμένης, παριζιάνικης κοινωνίας, είναι επιπλέον μια συγκλονιστική σύγχρονη έκθεση για την καταστροφική δύναμη των αχαλίνωτων φιλοδοξιών, της εξουσίας και του σεξ.


      «Εκδρομή στην Εξοχή», 1936,του Ζαν Ρενουάρ από ομώνυμο διήγημα του Μωπασσάν


Σε σχέση με τους Γάλλους νατουραλιστές, οι χαρακτήρες του Μωπασσάν είναι πολύ πιο αληθοφανείς και πολύπλοκοι. 
Οι αναλογίες του σήμερα με τα όσα περιγράφονται στο βιβλίο είναι αδιαμφισβήτητες. 
Σκάνδαλα, πολιτικές ραδιουργίες και σεξ παρουσιάζονται με κυνικό πεσιμισμό, που ωστόσο ισορροπεί ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και την περιγραφή των μικρών απολαύσεων της ζωής. Ακόμη και οι ανόητοι και οι κατεργάρηδες έχουν μία θέση στο λογοτεχνικό του σακούλι. Είναι ο σπουδαίος ζωγράφος των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ζωγραφίζει χωρίς μίσος και χωρίς αγάπη, χωρίς θυμό και χωρίς οίκτο τους φιλάργυρους χωρικούς, τους πιωμένους ναυτικούς, τα χαμένα κορίτσια, τους αποχαυνωμένους υπαλληλίσκους κι όλους τους ταπεινούς των οποίων η ταπεινοφροσύνη στερείται ομορφιάς και αρετής. 
Ο Φιλαράκος είναι απόκληρος, θύμα της κοινωνίας, με φτωχό υπόβαθρο και καταγωγή που τον φέρνει σε αμηχανία, αδικημένος, άτομο των καταγωγίων που κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να αναρριχηθεί, με όπλο τη γοητεία και την επιρροή του στις γυναίκες.


"Στα «Ποιήματα της σκάλας», στα οποία βρίσκουμε άλλη μια φορά την αέναη συμπλοκή Ιστορίας, Φύσης και Ποίησης που δεσπόζει στο έργο του ποιητή και τη βοή του θανάτου να ακούγεται όλο και πιο δυνατά." Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος



Τα ποιήματα της σκάλας 

Μάρκος Μέσκος

Γαβριηλίδης  2013 56 σελ.
ISBN 978-960-336-995-0,



Τιμή 9,60 € από 10,65








-«χάνονται όσα αγαπούσα ό,τι λάτρεψα σβήνει

το πουλί επαίτης το δέντρο το μαύρο άλογο

η πολιτεία τα οδοφράγματα οι φίλοι τα

βρεγμένα μαντίλια στην αποβάθρα

στο ταξίδι μόνος…».


-«Βλέπει το ψωμί στο λάβαρο τα φτερά που δεν είχε

το μαχαίρι και το χυμένο κρασί

τα όρθια δέντρα το κόκκινο χώμα

τις προσδοκίες των ανθών

ένα φιλί αγαπημένο βόλι αδέσποτο», 


-"ΠΑΙΔΙ":
Παιδί ονειρεύονταν ποτάμι τον ουρανό
γκρίζο γαλάζιο λευκό

χωρίς αγκάθια ο πορφυρός κάκτος εκεί ψηλά
σημάδι αλαργινό - κανείς δεν το 'φτασε!

Αδιέξοδα πικρά και απαγορεύσεις απ' το πρωί
που έπρεπε να υπερβεί·
αν γνωρίζεις εσύ το μυστικό
διαλάλησέ το!




«Η κατανόηση της Ιστορίας είναι βασική για να ανακαλύψουμε εάν και με ποιο τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε από εδώ και πέρα τον κόσμο που ζούμε»  Κρις Χάρμαν



Λαϊκή ιστορία του κόσμου
Από την εποχή του λίθου έως και τη νέα χιλιετία

Κρις Χάρμαν

μετάφραση: Ελένη Αστερίου

Τόπος , 2012    748 σελ.
ISBN 978-960-6863-88-2

Τιμή 22,40 € από 24,90








«Οι δύο τύραννοι, οι οποίοι είναι υπαίτιοι για τα βασανιστήρια και την κόλαση για πολλούς, στους Ευρωπαίους δεν βασιλεύουν στα μεγάλα δάση τους – εννοώ τη φιλοδοξία και την πλεονεξία» ( ιερωμένος φυλών του Καναδά) 
Η πρώτη ιστορία που εξετάζει την παγκόσμια πορεία του Ανθρώπου από την πλευρά των αδυνάτων. Καμία άλλη παγκόσμια ιστορία δεν πραγματοποιεί αυτόν τον άθλο τόσο συναρπαστικά, τόσο τεκμηριωμένα, και με τόσο πρωτότυπη μέθοδο.
Πώς έφτασε η ανθρώπινη κοινωνία στο δυσοίωνο σημείο που βρίσκεται σήμερα; Πώς διαμορφώθηκαν και πώς εγκαθιδρύθηκαν, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, οι αυταρχικές εξουσίες, οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές; Πώς οι εξουσίες αυτές υποχρέωσαν εκατομμύρια ανθρώπους, που με τον μόχθο τους οικοδόμησαν την πρόοδο, να έχουν ελάχιστα δικαιώματα, ελάχιστο μερίδιο στο ίδιο τους το έργο;
Η "Λαϊκή ιστορία του κόσμου" είναι η Ιστορία όλων των λαών του κόσμου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Η πρώτη ιστορία στο είδος της που διαλύει με τεκμήρια τον μύθο για τον "ανώτερο" δυτικό πολιτισμό, η πρώτη ιστορία που επίσης αποσείει την ευρωκεντρική ματιά στην εξέλιξη του πολιτισμού, η πρώτη ιστορία που αποδεικνύει ότι παρόμοιες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές συνθήκες συντέλεσαν στο να συγκροτηθούν παρόμοιες κοινωνίες στην Ελλάδα, την Ινδία, την Κίνα.
Ανατρέπει όλα τα γνωστά στερεότυπα για τη φεουδαρχία, το Βυζάντιο, το Ισλάμ, τους λαούς και τους πολιτισμούς στην Αφρική και φυσικά για την αποικιοκρατία. Και με εξίσου τολμηρή, πρωτότυπη σκέψη διαπραγματεύεται όλη τη νεότερη Ιστορία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επαναστάσεις του εικοστού αιώνα, στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Δίχως να απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από τον αναγνώστη, ζωντανεύει τις βαθύτερες τάσεις της ανθρωπότητας, εκείνες που κινούνται κάτω από την επιφάνεια των εκάστοτε κοινωνιών.




Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ


Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙ-ΜΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ


ΝΕΦΕΛΗ 2014 σελ. 200

ISBN 9789605040956

Τιμή 12,50 € από 13,80






Καθώς η Κοκκινοσκουφίτσα φαίνεται να επιστρέφει στην Ελλάδα, είναι καιρός να δούμε τι συμβαίνει στα παραμύθια όταν ανατρέπεται η πλοκή τους. Το παραμύθι λειτουργεί μετωνυμικά για το βασικό ερώτημα του βιβλίου: Τι μπορεί να είναι η αριστερά σήμερα, όταν η κρίση παγιώνεται σε διαρκές καθεστώς; Τι σημαίνει αριστερά τον 21ο αιώνα, σε μια εποχή κατακλυσμιαίων αλλαγών σε κλίμακα πλανήτη; Είναι ρίσκο φυσικά η πρόβλεψη, αλλά στην περίπτωση της αριστεράς αφορά όχι απλώς την πιθανολόγηση αλλά και το ερώτημα: Πως προσδοκούμε και πως επιδιώκουμε να είναι η αριστερά με τα δεδομένα του καινούργιου αιώνα;

Περιεχόμενα:
Πρόλογος
- Ανιχνεύοντας το πρόσωπο της αριστεράς στον 21ο αιώνα
- Ξαναπιάνοντας τα κομμένα νήματα: αριστερά και μεταρρυθμίσεις
- Ελλάδα, νεωτερικότητα και κρίση
- Μερικές ιδέες για να σκεφτούμε διαφορετικά την κρίση
- Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοιας της αριστεράς;
- Περί λαϊκισμού





ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

Γιώργος Μπαμπινιώτης


ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 2014  σελ. 1014
ISBN 9789609582070



Τιμή 33,00 € από 36,00




Το παρόν Λεξικό λειτουργεί ως «γλωσσικός σύμβουλος» κάθε ομιλητή της ελληνικής γλώσσας, παρέχοντας έγκυρες και κατανοητές συμβουλές για κάθε γλωσσική δυσκολία που συναντά (ορθογραφική, σημασιολογική, γραμματική, συντακτική, υφολογική.

5.500 λήμματα-σχόλια σχετικά με:
-ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ στη χρήση της γλώσσας
-ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ στην επιλογή της κατάλληλης λέξης, τύπου ή σύνταξης
-ΑΠΟΡΙΕΣ για τις διαφορές σημασίας λέξεων που συγχέονται
-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για ορθές γλωσσικές επιλογές

Χαρακτηριστικά του Λεξικού Δυσκολιών και Λαθών:
-τα Λάθη και οι δυσκολίες δίδονται ως λήμματα για ευκολότερη αναζήτηση
-σε εκτενή συνθετικά σχόλια αναλύονται γλωσσικά φαινόμενα που προκαλούν δυσκολία στον ομιλητή· στα σχόλια αυτά παραπέμπονται και όλες οι λέξεις ή χαρακτηριστικά παραδείγματα λέξεων με ανάλογες δυσκολίες
-αξιοποιούνται με εύληπτο τρόπο τα πορίσματα της σύγχρονης γλωσσικής επιστήμης, ώστε να αντιμετωπίζονται οι γλωσσικές δυσκολίες και να γίνονται κατανοητά τα γραμματικά και τα συντακτικά φαινόμενα
-παρέχεται πλήθος παραδειγμάτων, εποπτικών πινάκων και συστηματικών παραπομπών




                                            Αναζητήστε τα βιβλία σας,
                                            Επικοινωνήστε με το "Σελιδοδείκτη":


τηλ.κιν. 6957502380             τηλ.σταθ. 2310230590  
   
email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου