Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 9-12-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.


                                     Joan Miro (1966)             «Το μάθημα του σκι»

Μικρή αναφορά στην Ιβηρική με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Ρεβέρτε και του νεανικού κειμένου του Σαραμάγκου:



Το τανγκό της Παλιάς Φρουράς

Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε




 Πατάκης 2013         608 σελ .


Τιμή 17,00 € από 18,90









«Κι όμως, μια γυναίκα σαν εσάς κι ένας άντρας σαν εμένα δεν συμπίπτουν συχνά πάνω στη γη» 
Τζόζεφ Κόνραντ
Σε ένα υπερωκεάνιο θα συναντηθούν για πρώτη φορά. Είναι το 1928 και ο εργάζεται ως χορευτής στα σαλόνια της πρώτης θέσης. Η Μέτσα τον τραβάει αμέσως με την ξεχωριστή ομορφιά της, τον παγκοσμίου φήμης συνθέτη στο πλευρό της.. Ακολουθεί ένας χορός και μια ανώδυνη κουβέντα που συμπληρώνει την ωραία βραδιά. Φτάνοντας στο Μπουένος Άιρες, ο Μαξ προσφέρεται να ξεναγήσει το ζευγάρι στα μπαρ του τανγκό της γενέτειράς του. Εκείνο το βράδυ, όμως, τα μύχια συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και ο Μαξ και η Μέτσα μπαίνουν στη μεγάλη περιπέτεια: ένα μεγάλο έρωτα. Έναν έρωτα που χρόνια αργότερα, στην κοσμοπολίτικη Νίκαια και ενώ τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται απειλητικά, θα διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία...
Μια ερωτική ιστορία, μέσα από τη νοσταλγία για έναν κόσμο του οποίου η χαμένη λάμψη έχει αφήσει τον απόηχό της μέσα μας, μέσα από μια μαγευτική μελωδία που γίνεται λέξεις.
Έρωτας, κατασκοπεία, ίντριγκες - ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε έχει γράψει ένα μεγάλο μυθιστόρημα, που αγκαλιάζει τη ζωή και την ιστορία, ένα βιβλίο που ζωντανεύει την ιστορία όχι μόνο δύο ανθρώπων αλλά και ενός ολόκληρου κόσμου.


«Το καλύτερο μυθιστόρημά του!» La Vanguardia

«Πρόσωπα που σε κοιτάζουν μια φορά και εγγράφονται μέσα σου για πάντα...» Babelia
«Σπάνια η εμπορικότητα και η ποιότητα σμίγουν τόσο ταιριαστά όσο στα βιβλία του Ρεβέρτε.»           Δ. Καραθάνος




Ένας ύμνος στην παιδευτική αξία του ταξιδιού από έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή Ευρωπαίους δημιουργούς:



Το κάθετο ταξίδι

Ενρίκε Βίλα-Μάτας


μετάφραση: Ελεάννα  Τσόκα 
Καστανιώτης  2004   261 σελ.

Τιμή 13,40 € από 14,91

Premio Rómulo Gallegos [2001]







Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, βραβευμένο με το Βραβείο Ρόμουλο Γαλιέγος, το σημαντικότερο βραβείο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Υπάρχει το κυκλικό ταξίδι, εκείνο της επιστροφής στην αφετηρία, το οποίο περιγράφεται στην Oδύσσεια. Υπάρχει όμως και το ταξίδι χωρίς επιστροφή, η -χωρίς Ιθάκη- Oδύσσεια που μπορεί να μεταμορφώσει τον άνθρωπο που δεν επιστρέφει ποτέ στο σπίτι του. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία εντάσσεται το ταξίδι που ξεκινά ο εβδομηντάρης και παθιασμένος με το πόκερ επιχειρηματίας Φεδερίκο Μαγιόλ, όταν μια μέρα μετά τον εορτασμό των χρυσών γάμων του υποχρεώνεται από τη γυναίκα του να εγκαταλείψει για πάντα τη συζυγική εστία. Ξεκινώντας από τη Βαρκελόνη, περνώντας από το Πόρτο στη Μαδέρα και καταλήγοντας σε έναν παράξενο τελικό προορισμό, ο Μαγιόλ θα βρεθεί μπροστά στα φαντάσματα της μοναξιάς, της τρέλας και των γηρατειών, αλλά και μπροστά στο δράμα μιας γενιάς Ισπανών που είδε τα δημοκρατικά της πιστεύω να καταστρέφονται από έναν εμφύλιο πόλεμο, για να κατανοήσει τελικά ότι το κάθε ταξίδι είναι ένα ταξίδι μύησης - ακόμα και σε ηλικίες που υποτίθεται ότι δεν μαθαίνεις τίποτα πια.


                                       Joan Miro 1949 «Γυναίκες και πουλί στο φως του φεγγαριού»


Μόλις κυκλοφόρησε το νεανικό μυθιστόρημα Ζοζέ Σαραμάγκου, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, σταθμός για όσους αγάπησαν το έργο του σπουδαίου Πορτογάλου συγγραφέα.





Ο φωταγωγός


Ζοζέ Σαραμάγκου


μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

Καστανιώτης 2013   294 σελ.


Τιμή 15,30 € από 17,04





Στις σελίδες αυτού του νεανικού μυθιστορήματος του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου περιγράφεται η καθημερινότητα των ενοίκων μιας λαϊκής πολυκατοικίας της Λισαβόνας της δεκαετίας του ’50.
Πορτρέτα ανθρώπων και οικογενειακών σχέσεων, επαγγελμάτων, συνηθειών και ηθών μιας άλλης εποχής, τότε που οι προνομιούχοι καταλάμβαναν τους χαμηλότερους ορόφους ενώ οι ασθενέστεροι οικονομικά ζούσαν ψηλά, υποχρεωμένοι να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες. 
Η γραφή, τα θέματα και οι εμμονές του συγγραφέα όπως τον γνωρίσαμε στο ώριμο έργο του υπάρχουν σπερματικά σ’ αυτό το βιβλίο-πολυκατοικία με τα κεφάλαια-διαμερίσματα, ενώ κάνει εντύπωση ένα φλερτ του συγγραφέα με κάποιες ψυχαναλυτικές ιδέες που δεν φαίνονται να τον ενδιαφέρουν στο μετέπειτα έργο του.


Από την Ιβηρική των σπουδαίων της λογοτεχνών θα ταξιδέψουμε στην Κίνα του Mo Yan (Nobel λογοτεχνίας 2012):




ΑΛΛΑΓΗ
MO YAN


Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου

Άγρα 2013 σελ. 112
Nobel 2012

Τιμή 11,30 ευρώ από 12,50







Ο Mo Yan έχει χαρακτηριστεί «ένας από τους πιο ονομαστούς, συχνά απαγορευμένους, Κινέζους συγγραφείς, του οποίου τα βιβλία κυκλοφορούν ευρέως παράνομα».




                                
Από την ταινία «Κόκκινοι αγροί» σκην. Ζαν Γκιμού (1987), ομότιτλο μυθιστόρημα του Mo Yan.


Στην ΑΛΛΑΓΗ ο Mo Yan εξατομικεύει τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών σε μια νουβέλα μεταμφιεσμένη σε αυτοβιογραφία ( ή τούμπαλιν). Σε αντίθεση με την πλειονότητα των αφηγήσεων από την Κίνα που εμμένουν στα πολιτικά γεγονότα, η Αλλαγή αντιπροσωπεύει την «ιστορία των ανθρώπων», μια οπτική για μια χώρα σε κατάσταση διαρκούς μεταβολής, μια ματιά περισσότερο από κάτω προς τα πάνω. Μεταβαίνοντας μπρος πίσω στο χρόνο και επικεντρώνοντας την προσοχή του στα ασήμαντα γεγονότα και στους καθημερινούς ανθρώπους, δίνει ζωή στην ιστορία περιγράφοντας τις επιπτώσεις των συνταρακτικών γεγονότων στη ζωή του μέσου πολίτη.



Καιρός να επιστρέψουμε στη δική μας Ήπειρο, στην ιστορία της καθώς και στην ποίηση του ηπειρώτη στην καταγωγή Μιχάλη Γκανά.



Στ' απόσκια της ιστορίας

Γεωργία Σκοπούλη 


Το Ροδακιό  2013   363 σελ


Τιμή 19,20 € από 21,30








«Πρόκειται για έναν πολυσέλιδο τόμο, που φιλοξενεί τις μοναδικά πολύτιμες προσωπικές αφηγήσεις ζωής απλών ανδρών του μόχθου, ανθρώπων της Ηπείρου, ενός τόπου όπου η φτώχεια αποτελούσε το συνεκτικό υλικό της κοινωνίας. Οι αφηγήσεις όλες είναι παλιωμένες, πολυκαιρισμένες, μεστές, αποστάγματα που παραδίδονται στον αναγνώστη σαν σπάνιες γεύσεις που δεν έχουν υποστεί τη διαβρωτική ακαδημαϊκή επεξεργασία. Άνθρωποι που έζησαν πόλεμους, παγκόσμιους και εθνικούς, δικτατορίες κι εθνικές καταστροφές, παράλληλα με τα ιδιωτικά βάσανα – μόχθο, φτώχεια, έρωτα και θάνατο – μας διηγούνται τις απλές αλήθειες, όπως δεν επιτρέπεται να το κάνει η ιστορική αφήγηση: αλήθειες γεμάτες αντιθέσεις, αντινομίες, αντιφάσεις και πισωγυρίσματα. Έτσι, με την ψυχική τους τεκμηρίωση, οι διηγήσεις αυτές ξαναζωντανεύουν μέσα από τα προσωπικά, τα δημόσια και εθνικά δράματα που έζησε η χώρα στη διάρκεια του περασμένου αιώνα κατά μείζονα λόγο.» Ξενοφών Μπρουντζάκης

-Ασ' τα! Δεν τα παίρνει ένα βιβλίο, γράψε τ' αναγκαία μόνο...
-Τώρα τα λέω στα εγγόνια και τους φαίνεται σαν μύθος! Δεν το πιστεύουν.
-Εκείνο που με έκανε επαναστάτη ήταν το μοιρολόι της βάβως μου.
-Εκεί είδα Ελασίτες να παραδίδουν τα όπλα και να κλαίνε... Και ένας είπε: Ε, ρε Κώστα, αν χρειαστούν αυτά τα όπλα, πού θα τα βρούμε;
-Τα παιδιά ήταν φτηνά τότε.
-Δυο ώρες στο σχολειό, πέντε στα γίδια.
-Πάειναμαν στην Αλβανία, είχε πολύ ψωμί! Μας έσωσε η Αλβανία! Μας έδιναν ψωμί και λεφτά· εν τσικ μπουκ; εν τσικ λεκ;
-Όταν πήγαμε στο Γράμμο δεν έβλεπες ήλιο πουθενά. Όταν εγκαταλείψαμε δεν υπήρχε ίσκιος να καθίσεις.
-Όταν πήγαμε στη Γερμανία, δεν τους βλέπαμε σαν εχθρούς". Ήταν όμως άπονοι.
-Είχαμαν από το σόι εφτά στο Ζέρβα κι ένας-δυο στο ΕΑΜ.
-Έφτακα δεκαοχτώ χρονών για να τη δω. Σάμπως μπορούσες; Τότες ήταν ζόρικα! Τα ερωτεύματα δεν επιτρέπονταν.
-Πολιτικό άσυλο με τ' όνειρο της επιστροφής.
-Ε, ορέ παιδί! Άμα ομοιάσεις εμένα, να πεθάνεις τώρα. -Είχα κάνει όρκο. Λούστροι να γίνουν στην Αθήνα! Αρκεί να φύγουν.
-Ξέρω τα χειρότερα! Είμαι πλούσιος.



                                         Φωτογρ. Κώστας Μπαλάφας





Ποιήματα 1978-2012

Μιχάλης Γκανάς



Μελάνι 2013     280 σελ.



Τιμή 15,30 € από 17,00







Ποτάμια που κυλούν όπως κυλούσαν
και πέστροφες αμέτοχες στο δράμα
ρίζες τυφλές που μπήγονται στο χώμα
κοτσύφια που περνάνε και σφυρίζουν

κι αηδόνια αηδόνια λιγοθυμισμένα
και χάρτινα βουνά μέσα στην πάχνη
που τα φυσάει ο δριμύς Θρηίκιος
και σχίζονται μεριές μεριές και φρίσσουν



και φαίνεται το στίλβον χάος από πίσω

για ποιαν αγκάλη μου μιλάς για ποια μητέρα


Επτά ποιητικές συλλογές σε διάστημα 34 ετών, από μια ποιητική φωνή ευδιάκριτη και διακεκριμένη που έχει αποσπάσει τον έπαινο και του Δήμου και των Σοφιστών, κατά τον ποιητή και κριτικό Κώστα Κουτσουρέλη:
"Καμιά εκατοστή χρόνια πριν, ο Ούγκο Χόφμαννσταλ, έλεγε ότι ένας δημιουργός δύο πράγματα έχει ανάγκη. Το πρώτο είναι να πείσει τους ομότεχνούς του και τους κριτικούς. Το δεύτερο ν' αγγίξει το ευρύ κοινό.
Ο Μιχάλης Γκανάς από καιρό τα έχει πετύχει και τα δύο.
Ενώ διαθέτει γλώσσα δική του απολύτως διακριτή, η τέχνη του δεν έχασε τη ζωτική της επαφή με την κοινή λαλιά, με την κοινή γλώσσα. Διατήρησε την αμεσότητα και την υψηλή συναισθηματική της θερμότητα, παρέμεινε γλώσσα οικεία.
Αν ο Γκανάς σήμερα είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους μας ποιητές, αν το έργο του είναι προσφιλές ακόμη και σε ανθρώπους που γενικά δεν διαβάζουν ποίηση ή και την αποφεύγουν συστηματικά, αυτό οφείλεται στους εκφραστικούς του τρόπους, στη στάση του ως πνευματικού ανθρώπου, στον καθολικό χαρακτήρα των θεμάτων του.
Μας θυμίζει έτσι, ότι στις μεγάλες της στιγμές η ελληνική ποίηση ήταν ταυτόχρονα η τέχνη του Εγώ και του Εμείς, του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου. Και μας υποδεικνύει έναν δρόμο ώστε αυτή πάλι σήμερα να αφήσει πίσω της την αυτάρεσκη ιδιώτευση των τελευταίων δεκαετιών και να επανέλθει εκεί όπου ανήκει: στη Πολιτεία και στην Αγορά"
- "Ακάθιστος δείπνος" (1978), "Μαύρα λιθάρια" (1980), "Γυάλινα Γιάννενα" (1989)
"Παραλογή" (1993), "Τα μικρά" (2000), "Ο ύπνος του καπνιστή" (2003) "Άψινθος" (2012)


Η ενημερωτική, σελίδα του «Σελιδοδείκτη»:







Νέες κυκλοφορίες:








Νέες εκδόσεις βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας «βόρειων» συγγραφέων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την αναγνωστική ατμόσφαιρα.




Φωνές

Άρναλδουρ Ινδρίδασον

μετάφραση: Νίκη Προδρομίδου

Μεταίχμιο  2013      392 σελ.
Ισλανδική Πεζογραφία

Τιμή 14,00 € από 15,50






Μέσα στον εορταστικό χαμό των Χριστουγέννων, σ’ ένα κεντρικό ξενοδοχείο της ισλανδικής πρωτεύουσας, η αστυνομία βρίσκεται μπροστά σ’ ένα στυγερό έγκλημα. Ένας πορτιέρης του ξενοδοχείου είναι το θύμα, το οποίο μαχαιρώθηκε αλλεπάλληλες φορές. Γιατί ο άντρας αυτός, o οποίος ήταν παιδί-θαύμα στο τραγούδι, είχε επιλέξει να αποξενωθεί από την οικογένειά του, αλλά εξακολουθούσε να επισκέπτεται κρυφά το σπίτι των παιδικών του χρόνων;




Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου

Camilla Lackberg



μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

Μεταίχμιο 2013   184 σελ. 
          
Σουηδική πεζογραφία

Τιμή 12,00 € από 13,30





Μια βδομάδα απομένει ως τα Χριστούγεννα και ο Μάρτιν Μολίν, από το αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε, πείθεται από την αγαπημένη του να τη συνοδεύσει σε μια συγκέντρωση της οικογένειάς της, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του πάτερ φαμίλια Ρούμπεν σε ένα νησάκι κοντά στη Φιελμπάκα. Η σύνδεση του νησιού με τη στεριά θα διακοπεί λόγω χιονοθύελλας, έτσι όταν ο Ρούμπεν καταρρεύσει στη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δείπνου, ο Μάρτιν θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση χωρίς τη βοήθεια του προϊσταμένου του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του Ερίκα. Δεν θα αργήσει να αποφανθεί ότι πρόκειται για φόνο και ότι ο δολοφόνος είναι κάποιο από τα μέλη της οικογένειας.



Ο επιθεωρητής Ρέμπους επιστρέφει:




Στον τάφο κάποιου άλλου 

Ian Rankin



μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη

Μεταίχμιο  2013      480 σελ.

Τιμή 15,00 € από 16,60








"Η κλασική πλέον σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Ρέμπους είναι η καλύτερη βιογραφία του Εδιμβούργου των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων."
Independent on Sunday

Έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από τότε που ο Ρέμπους υποχρεώθηκε να συνταξιοδοτηθεί. Τον ξαναβρίσκουμε να εργάζεται ως ιδιώτης σε μια μικρή μονάδα που αποτελείται από συνταξιούχους επιθεωρητές και ασχολείται με άλυτες υποθέσεις. Όταν νέα στοιχεία επαναφέρουν μια από αυτές τις υποθέσεις στο προσκήνιο, ο ήρωάς μας βρίσκει την ευκαιρία να αναλάβει ενεργό δράση. Πεισματάρης και αναρχικός ως συνήθως, θα μπει και πάλι στα βαθιά και θα αντιπαρατεθεί με τους πάντες, ακόμα και με την παλιά του συνεργάτιδα τη Σίβον Κλαρκ. Το μόνο που θέλει ο Ρέμπους είναι να αποκαλύψει την αλήθεια. Θα τα καταφέρει άραγε χωρίς να περάσει τις διαχωριστικές γραμμές του νόμου;
 
"Η πρόζα του είναι καθηλωτική όπως πάντα, η ατμόσφαιρα ανυπέρβλητη, βρετανική αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της." Daily Mail


                                                          Φωτογρ. Roxana Labagnara


Επικοινωνήστε με το "Σελιδοδείκτη":

τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590  
   
 email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου