Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 16-12-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.



                                                          William Stott of Oldham 1857-1900


Ένα μικρό αφιέρωμα του Σελιδοδείκτη στη Βρετανία της υπαίθρου, του Λονδίνου, των σπουδαίων λογοτεχνών της:




Μακάρι να ήσουν εδώ

Γκράχαμ Σουίφτ




μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης
Εστία  2013 413 σελ.

Τιμή 19,00 € από 21,00






-"Έτσι κι αρχίσει η τρέλα, δεν έχει τελειωμό, σκέφτεται ο Τζακ. Δεν είχαν πει εκείνοι οι ειδικοί ότι θα πάρει χρόνια μέχρι να φουντώσει στον άνθρωπο; Νά λοιπόν τώρα που είχε φουντώσει σ’ αυτόν και στην Έλλη.
Εξήντα πέντε κεφάλια ήταν τα ζωντανά και όλα φαίνονταν υγιέστατα όταν ήρθε η κατεπείγουσα διαταγή να τα ξεπαστρέψουν, κι έμεινε πίσω μόνο η σιωπή κι ένα κούφιο κενό σαν το πρωί που πέθανε η μάνα, ένα κενό που μέσα του επέπλεε μια τόση δα θυμωμένη σκέψη: Το καλό που τους θέλω, να έχουν δίκιο αυτοί οι ειδικοί..."


-Με αφορμή την ιστορία δύο οικογενειών κτηνοτρόφων από το Ντέβον της Αγγλίας, των Λάξτον και των Μέρικ, που η ασθένεια των τρελών αγελάδων έπληξε καίρια στη δεκαετία του '90, με αποτέλεσμα οι γόνοι τους να υποχρεωθούν να στρέψουν την πλάτη τους στην οικογενειακή παράδοση ακολουθώντας εντελώς διαφορετική πορεία, ο Γκράχαμ Σουίφτ πλέκει με δεξιοτεχνία τον ιστό των γονικών, συζυγικών και αδελφικών σχέσεων, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές αλλαγές που επιφέρει μια κρίση. Ο πόλεμος του Ιράκ θα επισφραγίσει αυτή την πολυεπίπεδη διαδικασία αποξένωσης από τη γη, την οικογένεια και τον καθιερωμένο τρόπο ζωής των τελευταίων τριών δεκαετιών.

-“Στο «Μακάρι να ήσουν εδώ» μας θυμίζει την ισχυρότερη αρετή της γραφής του: την ικανότητά του να αφηγείται το πώς ανατέμνονται οι «μεγάλες» αφηγήσεις —εν προκειμένω η ιστορία της βρετανικής κοινωνίας και οι ζυμώσεις εντός αυτής από το 1995 και εντεύθεν— με τις μικρότερες, καθημερινές ιστορίες. Με τον τρόπο αυτό, μετατρέπει την προσωπική ιστορία του Τζακ σε ένα διαρκές σχόλιο για την αγγλική ύπαιθρο, τα φτωχότερα στρώματα της εργατικής τάξης και την ανυπαρξία διεξόδων από αυτή, την ανάμιξη της χώρας του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»” Άκης Παπαντώνης






Στην καρδιά της πόλης 

Ζέιντι Σμιθ




μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη

Μεταίχμιο, 2013 451 σελ.

Τιμή 16,00 € από 17,70







-"Αυτή είναι η ιστορία μιας πόλης. Άνθρωποι ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Σε κόσμους χωριστούς. Κι έπειτα υπάρχουν οι απρόσμενες επισκέψεις: οι σπάνιες φορές που ένας άγνωστος περνάει ένα κατώφλι δίχως άδεια ή προειδοποίηση, κλονίζοντας συθέμελα ολόκληρο το σύστημα. Όπως το απόγευμα του Απρίλη που μια γυναίκα χτύπησε την πόρτα της Λία Χάνγουελ ζητώντας βοήθεια, διαταράσσοντας τη γαλήνη, αναγκάζοντας τη Λία να βγει από την απομόνωσή της..."

-Η Ζέιντι Σμιθ παρακολουθεί τέσσερις νέους ανθρώπους, τη Λία, τη Νάταλι, τον Φίλιξ και τον Νέιθαν, που προσπαθούν να ζήσουν την ενήλικη ζωή τους στο Λονδίνο: ένα μέρος σύνθετο, όμορφο όσο και απάνθρωπο, όπου οι ανοιχτοί δρόμοι κρύβουν τα σκοτεινά στενά και η λεωφόρος κάποιες φορές καταλήγει σε αδιέξοδο. Μια έξοχη αποτύπωση της σύγχρονης αστικής ζωής, ένα μυθιστόρημα που κυλάει σαν τον υδράργυρο και πάλλεται σαν την ίδια την πόλη.

"Τούτο το βιβλίο έχει γραφτεί από μια συγγραφέα που ξέρει πραγματικά να ακούει, και καταλαβαίνει αληθινά πώς είναι οι άνθρωποι, και τι μπορούν να γίνουν. Σε εκατό χρόνια, όταν οι αναγνώστες θελήσουν να δουν τι ήταν ικανό να κάνει το βρετανικό μυθιστόρημα και πώς ήταν στην πραγματικότητα η ζωή στην Αγγλία, θα στραφούν στην Καρδιά της πόλης, και θα ενθουσιαστούν... Ένα απολαυστικό, αισιόδοξο, οργισμένο αριστούργημα." The Telegraph

"Η Σμιθ είναι απλά υπέροχη: αδιαμφισβήτητη απόγονος του Ντίκενς." 

 The Independent

"Η Ζέιντι Σμιθ είναι μια ιδιοφυΐα, και εδώ βρίσκεται στο απόγειο των δυνάμεών της. Είναι δύσκολο να φανταστώ καλύτερο μυθιστόρημα αυτή τη χρονιά - ή αυτή τη δεκαετία." Reader's Digest


                                                 DAVID PRENTICES        Τοπιογραφίες


«Η αισθηματολογία, είναι ο απόλυτος θάνατος της τέχνης» Τζον Μπάνβιλ




Αρχαίο φως


Τζων Μπάνβιλ

μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
Καστανιώτης 2013 285 σελ.


Τιμή 15,30 € από 17,04








Ποια η διαφορά ανάμεσα στη μνήμη και την επινόηση; Αυτό το ερώτημα στοιχειώνει τον Αλεξάντερ Κλιβ, έναν ηθοποιό του θεάτρου στο γέρμα της σταδιοδρομίας και της ζωής του, καθώς ανασκαλεύει τις αναμνήσεις του πρώτου -και ίσως μοναδικού του- έρωτα (εκείνος, δεκαπέντε, εκείνη είκοσι χρόνια μεγαλύτερη και μάλιστα μητέρα του καλύτερού του φίλου) και σκέφτεται την κόρη του που ο χαμός της οφείλεται σε μια τρέλα όχι μόνο του νου αλλά και της καρδιάς. Όταν η καριέρα του αναβιώνει αναπάντεχα χάρη σ' έναν κινηματογραφικό ρόλο που ανεξήγητα του προτείνουν, η νεαρή, διάσημη κι ευάλωτη συμπρωταγωνίστριά του, άθελά της, του δίνει την ευκαιρία να δει με επώδυνη διαύγεια το "χάσμα που ανοίγεται πάντα ανάμεσα στην πράξη και την ενθύμησή της".
Το "Αρχαίο φως", γραμμένο με τον εξαίσιο λυρισμό και το υποχθόνιο χιούμορ που τόσο χαρακτηρίζουν την πρόζα του Μπάνβιλ, πραγματεύεται τα θέματα της αγάπης και της απώλειας, καθώς και το πώς η επινόηση διαμορφώνει τη μνήμη μας - άρα και το παρόν μας.

«Το Αρχαίο Φως μαγεύει το νου και το πρόσωπο. Το πνεύμα της εφηβείας, η λαχτάρα για ερωτική εμπειρία και το συναίσθημα… Διαβάζοντάς το, αναλογίζεται κανείς πόσο δύσκολη είναι η πλοήγηση στο πέλαγος της ώριμης ηλικίας, πόσο αναπόφευκτο το ναυάγιο των φαινομενικά άπειρων δυνατοτήτων που ξετυλίγονται μπροστά στα έκθαμβα μάτια της εφηβείας, πόσο μοιραία στροβιλίζεται μια συντετριμμένη ζωή γύρω από τις αναμνήσεις μιας νιότης που στον καθένα μας έδειχνε πως θα γινόταν άλλος». Κατερίνα Σχινά



Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915 - 2011), θεωρείται ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα.


Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη. 
Η εποχή της δωρεάς. 
Ανάμεσα στα δάση και τα νερά

Πάτρικ Λη Φέρμορ


μετάφραση:Μαίρη Βοσταντζή, Νίκος Κούτρας 

Μεταίχμιο, 2013 785 σελ.

Τιμή 14,00 € από 15,50








"'Ηθελα ν' αλλάξω σκηνικό, να εγκαταλείψω το Λονδίνο και την Αγγλία και να σεργιανίσω την Ευρώπη σαν απλός αλήτης ή -σύμφωνα με πιο προσωπική διατύπωση- σαν φτωχός προσκυνητής ή περιπλανώμενος καλόγερος, ένας περιηγητής φιλόσοφος, ένας μοναχικός ιππότης". Πάτρικ Λη Φέρμορ

-Οι περιπλανήσεις του Πάτρικ Λη Φέρμορ ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών, το 1933, όταν αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες. Τις εμπειρίες του από το ταξίδι αυτό καταγράφει σε μια τριλογία που χρειάστηκε μια ζωή για να γραφτεί - ο τρίτος τόμος με τίτλο "Ατέλειωτος δρόμος" κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του. Στην παρούσα συγκεντρωτική έκδοση περιλαμβάνονται τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας: "Η εποχή της δωρεάς" (το ταξίδι από την Ολλανδία μέχρι την ουγγρική μεθόριο) και "Ανάμεσα στα δάση και τα νερά" (το ταξίδι από τη Βουδαπέστη ως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη).
-"Το χρονικό της περιπλάνησης του Φέρμορ στην Ευρώπη είναι ένας λογοτεχνικός θησαυρός, ένα υπέροχο αμάλγαμα δράσης και παρατήρησης". The Observer


« Ένας σύγχρονος Νέστορας της πνευματικής ζωής στην Ελλάδα, μαχητικός πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού»



Πικρό καρναβάλι 

Ποιήματα

Νάνος Βαλαωρίτης 


Ψυχογιός,  2013        218 σελ.


Τιμή 12,00 € από 13,30








«Τα ποιήματα είναι μεγεθυντικοί φακοί» Νάνος Βαλαωρίτης

«Από τη μια το παιχνίδι, η ειρωνεία, ο σαρκασμός, και από την άλλη η νοσταλγία για ένα αναπότρεπτο παρελθόν, που όλο τ' αλλάζουμε να μας ικανοποιεί καλύτερα, ενώ ήταν γεμάτο από χαμένες ευκαιρίες, ανολοκλήρωτους πόθους και αποτυχημένες προσπάθειες, που επισκίαζαν τις λίγες λαμπερές στιγμές ολοκλήρωσης. Γι' αυτό η "ποίηση σήμερα" είναι μεταξύ άλλων ένα "Πικρό καρναβάλι"».

«Πώς εξόντωσε ο Ξέρξης τους τριακόσιους του κύκλου των ποιητών»


Οι ποιητές είπαν φτάνει πια
να εκθειάζουμε τους
οπλίτες – ας κάνουμε κι εμείς
οι ποιητές ένα γιουρούσι ηρωικό.

***

Και μαζευτήκαν σε μια ραχούλα
και σχημάτισαν κύκλο
κι έβαλαν στη μέση τον πιο
αρχαίο – και γύρω γύρω
οι πιο νέοι – κι έτσι κι έγιναν
οι καινούριοι τριακόσιοι στα
Στενά – στις Θερμές πήγαν όπου
λούζονταν συχνά οι ποιητές.

***

Ώσπου να ’ρθει ο Ξεξεξές ο Ξέρξης
ο μέγας βασιλεύς με το φουσάτο του
τους περικύκλωσε και είπε:
Αν τετραγωνίσετε τον κύκλο σας
θα σας σφάξω έναν έναν
αντί όλους μαζί.



Τέσσερις γενιές ανθρώπων, οι μικρές ιστορίες τους, η ιστορία της πόλης τους, της Θεσσαλονίκης.





Μικρή μεγάλη εβδομάδα


Μαρία Πάλλα


Νησίδες  2010  458 σελ. 


Τιμή 19,00 € από 21,30








-«Ο εικοστός αιώνας κύλησε νερό, άπιαστος σαν πνοή ανέμου, μιά ανάσα, γοργό το τραίνο της Ιστορίας τον άφησε πίσω μαζί με τους άλλους»

-«…Ὅλα τὰ εἶδε καὶ τ’ ἄκουσε ἡ θάλασσα – αἰῶνες τώρα αὐτό κάνει: τὰ παίρνει ἀπὸ ἐδῶ, τὰ πηγαίνει στὶς Εὔξεινες ἀμμουδιές, φθάνει ὣς τὶς ἐγγύτερες κι ἀπώτερες ἀκτὲς τῶν Ἠπείρων κι ἀπὸ παντοῦ μᾶς φέρνει ἄλλα χαιρετίσματα….»

-Ἀπὸ τὰ ἀποκαΐδια τοῦ 1919 ὣς τὶς ἀπαρχὲς τοῦ ἑπόμενου αἰῶνα , τὰ σημάδια τῶν δραματικῶν ἀλλαγῶν στὸ σῶμα τῆς πόλης ἀποτυπώνονται καθὼς περνᾶ ἡ μιά δεκαετία μετὰ τὴν ἄλλη, μέσα ἀπὸ μικρὲς καὶ μεγάλες στιγμὲς ἀνθρώπινης ἐμπειρίας, μέσα ἀπὸ τὴν περιπέτεια τῆς ζωῆς καὶ τὶς μνῆμες τῶν ἡρώων.

 -«Ένα εξαιρετικό βιβλίο από τη Θεσσαλονίκη, που συνδυάζει την αφηγηματική ροή της συνείδησης με το ιστοριογραφικό μυθιστόρημα και μιλάει για τον εικοστό αιώνα μέσα από την ιστορία τριών οικογενειών κατά τη διάρκεια τεσσάρων γενεών. Μαζί με την ιστορία, αποτυπώνεται η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης, ως τόπος-παλίμψηστο της ιστορίας, έτσι όπως πράγματι είναι αυτή η πόλη. Διαφορετικές εποχές αλληλοκαλύπτονται μέσα από τα μνημεία διαφορετικών εποχών αλλά και τη σύγχρονη ζωή που τα προσπερνάει αδιάφορη.» Βιβή Ζωγράφου-Πόνσε








Νέες κυκλοφορίες:











Ο πεζογράφος και το πιθάρι του

Κείμενα (επανέκδοση)

Μάρω Δούκα 

Πατάκης 2013   142 σελ.


Τιμή 9,90 € από 10,90







«Άλλο να γράφεις και να υποδύεσαι τα πλάσµατα της φαντασίας σου και άλλο να γράφεις απροσχηµάτιστα, χωρίς καµιάν άλλη φιλοδοξία, εκτός από την κατάθεση της στιγµής. Γράφεις για τον Δηµήτρη Χατζή, τον Γιώργο Χειµωνά, τη Μέλπω Αξιώτη, τον Άρη Αλεξάνδρου, τον Γιάννη Ρίτσο. Γράφεις για την εκδότρια Νανά Καλλιανέση. Σχεδιάζεις τρία µικρά κοµµάτια που θα µπορούσαν να είναι πεζογραφήµατα. Γράφεις πλήρης θυµού για τη µεταδικτατορική επιφάνεια. Κι ένα κοµµάτι για τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του. Σύνολον δεκατρία κοµµάτια, κατά χρονολογική σειρά, µέσα σε δέκα χρόνια, µε σηµειώσεις ηµερολογιακές, σαν να 'γραψες ένα πεζογράφηµα για σένα...» Μ. Δούκα 

 «Η γραφή της Μάρως Δούκα έχει το χάρισμα να συνδυάζει τη δωρική απλότητα με τη διεισδυτική και αποκαλυπτική εσωτερικότητα στην περιγραφή ενός προσώπου, ενός συναισθήματος, ενός γεγονότος, μιας ιδέας. Ο κόσμος όπως ζωντανεύει μέσα από τη γραφή της είναι αιχμηρός – πονά στην αγωνία του για ομορφιά…» 
Ξενοφών Α.Μπρουντζάκης




Χαμαιλέοντες 

Αλέξης Σταμάτης


Καστανιώτης,  2013   413 σελ. 


Τιμή 17,30 € από 19,17









Μια οικογένεια στο πέρασμα του χρόνου.
Δύο νέοι που παντρεύτηκαν παρά τις αντίθετες καταβολές τους. Μια γυναίκα δακτυλοδεικτούμενη, ένας πατέρας ξενιτεμένος, ένας μυστηριώδης φίλος από το παρελθόν.
Ένα παράξενο γράμμα. Μια σχεδόν βουβή ταινία. Ένας έφηβος που ανδρώνεται στα χρόνια μιας ψεύτικης ευημερίας. Μια κοπέλα που τραγουδά για έναν κόσμο που αλλάζει. Ένα παιδί που παρατηρεί την πορεία προς την κατάρρευση.
Μια κοινωνία που βγαίνει απ’ το σκοτάδι, αλλά τελικά μεθάει από το φως.
Άνθρωποι που δημιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν, άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν "χρώμα" για να ελιχθούν. 
Γύρω τους μια χώρα που βιώνει έντονες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. 
Μια χώρα που ξορκίζει τους φόβους της, αλλάζει διαρκώς ιδεολογίες, μόδες και επιθυμίες, αλλά στο βάθος παραμένει ίδια, ανέτοιμη "από καιρό".



Σεληνιασμός 

Georges Simenon

μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ

Άγρα, 2013        216 σελ.

Τιμή 10,80 € από 12,00










Μυθιστόρημα για την κατάπτωση και την τρέλα, πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα έργα του Ζωρζ Σιμενόν.



Είχε, όντως, έστω και έναν σοβαρό λόγο για ν’ ανησυχεί; Όχι. Δεν είχε συμβεί τίποτα το αφύσικο. Δεν τον βάραινε καμία απειλή. Ήταν γελοίο να χάνει την ψυχραιμία του και το ήξερε τόσο καλά που ακόμη κι εδώ, στη μέση της γιορτινής βραδιάς, προσπαθούσε ν’ αντιδράσει.
Εξάλλου, δεν επρόκειτο για ανησυχία με την απόλυτη σημασία της λέξης και θα ήταν ανίκανος να πει ποια στιγμή ακριβώς τον είχε καταλάβει αυτό το άγχος, αυτή η αδιαθεσία, αποτελέσματα μιας δυσδιάκριτης ανισορροπίας.
Σίγουρα όχι όταν εγκατέλειψε την Ευρώπη. Ο Ζοζέφ Τιμάρ είχε φύγει με τη θέλησή του, γεμάτος έξαψη και ενθουσιασμό. Μήπως τη στιγμή που ξεμπάρκαρε στη Λιμπρεβίλ, στην πρώτη του επαφή με την Γκαμπόν;
Λιμπρεβίλ και Γκαμπόν, τον παλιό καιρό. Από τις πρώτες σελίδες το σκηνικό ξεπροβάλλει πεντακάθαρα. Διακρίνεται έως και η μυρωδιά από τη θλιβερή σήψη της βλάστησης, η αποχαυνωτική ζέστη του καφενείου όπου μερικοί Ευρωπαίοι χαρτοπαίζουν πίνοντας Περνό. Ο Ζοζέφ Τιμάρ δεν έχει παρά λίγες εβδομάδες που έφτασε από τη Γαλλία, ο πολιτισμός όμως είναι ήδη μια ανάμνηση.



                                                                  Λονδίνο 1940


Επικοινωνήστε με το «Σελιδοδείκτη»:

 τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590 
   
  email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου