Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 20/5/2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων




                                                                  EDUARDO GALEANO
                                                                     
                                                                        ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
                                                               μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
                       
                                                               ΠΑΠΥΡΟΣ    2009        388 σελ
                                                               Μετάφραση: Ισμήνη Κανσή
                                                               Τιμή  20,00 ευρώ από 22,43

 Για να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να συνειδητοποιήσει την πολυμορφία και τις δυνατότητες του κόσμου του, πρέπει να ανακτήσει τη συλλογική μνήμη· το σήμερα είναι καθρέφτης του χτες, και για να το συλλάβεις στην ολότητά του πρέπει να αποτινάξεις τα στερεότυπα και τις μονοσήμαντες ερμηνείες του παρελθόντος. Αυτό είναι το κλειδί της σκέψης και της γραφής του Εδουάρδο Γκαλεάνο.
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση, όμως ο Γκαλεάνο έχει θέσει ως προγραμματικό στόχο της συγγραφικής του πορείας να γράψει την ιστορία που δεν πρόλαβαν να γράψουν οι ηττημένοι, οι αφανείς, οι αδύναμοι, οι "ελάσσονες", αλλά και αυτοί που τόλμησαν στο πέρασμα των αιώνων να ορθώσουν το ανάστημά τους σε κάθε μορφής εξουσία, να δώσει φωνή σ' αυτούς που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν. Στους "Καθρέφτες" ο Γκαλεάνο γράφει μια «σχεδόν παγκόσμια ιστορία», που ξεκινά από τους κοσμογονικούς μύθους και την  εμφάνιση του ανθρώπου στη γη και φτάνει μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα.
Σε εξακόσια αφηγήματα-βινιέτες που αναπτύσσονται χρονολογικά αλλά και θεματικά, μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου για ζωή, για την ομορφιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, για τον πόλεμο, τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και το ρατσισμό, για τον επεκτατισμό και την αδηφαγία της Δύσης, για τη φύση και την καταστροφή της, για το ποδόσφαιρο και τα ΜΜΕ.




                                                              ΙΑΝ      ΜΑΚΓΙΟΥΑΝ  

                                                                χαμένο  παιδί 
                                            Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
                                                            Πατάκης  2013  398 σελ.
                                                            Τιμή  16,10 ευρώ από 17,90

  "Είναι ο ΜακΓιούαν που όλοι περιμέναμε... το "Χαμένο παιδί" είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα στο οποίο μορφή και περιεχόμενο, θεωρία και πράξη είναι τόσο αριστοτεχνικά και αξεδιάλυτα συνυφασμένα, ώστε το μυθιστόρημα γίνεται η διατράνωση και ταυτόχρονα η επαλήθευση της ίδιας του της θέσης. Κι ακόμα είναι πολύ συγκινητικό, με αποκορύφωμα το όμορφο τέλος του".

("The Guardian")
"Με τη σχεδόν αβάσταχτη αμεσότητα της γραφής του καθώς ανατέμνει την πραγματικότητα, με την απόκοσμη, παιγνιώδη ευφυΐα του... ο ΜακΓιούαν έγραψε ένα υπέροχο μυθιστόρημα". 

("Observer")
Το «Χαμένο παιδί» είναι από τα παλιά του βιβλία που τώρα βγαίνει και στα ελληνικά και πραγματεύεται τη ζωή ενός ζευγαριού έπειτα από ένα καταστροφικό γεγονός: ο άντρας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αποσπάται για μια στιγμή σε μια ουρά και χάνει την τρίχρονη κόρη του, η οποία πέφτει θύμα απαγωγής. Η σχέση των γονιών χαλάει, το ποτό και η απάθεια αντικαθιστούν το συναίσθημα ενώ ο χρόνος γίνεται κάτι σχετικό, κολλάει σε ορισμένες στιγμές ή βιώνεται μόνο ως μνήμη και όχι ως παρόν. Κάπου στο φόντο υπάρχει επίσης η Μάργκαρετ Θάτσερ και η εποχή της...




                                                                 ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

                                                                     DELIVERY BOY

                                                         ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ  2013    111 σελ.
                                                                 Τιμή 7,70 ευρώ από 8,52

  
Έκθεση «Το πρώτο χιόνι»…… εκτός θέματος


Βγήκα το πρωί στο πάρκο και τόχε στρώσει. Όλα τα παιδιά κάναμε χιονόμπαλες και ρίχναμε ο ένας στον άλλον. Έφτιαξα μια μεγάλη σφιχτή και την έριξα στον Σίμο που καθόταν ακίνητος και μας κοιτούσε. ¨όμως αυτός την έφαγε και δεν έσκυψε να φτιάξει μια άλλη και να μου ρίξει.Τότε τον ρώτησα τι τρέχει και γιατί δεν παίζει μαζί μας χιονοπόλεμο.
Μου είπε πως τρείς μέρες τώρα δεν έχουν ξύλα κι έχουν παγώσει όλοι στο σπίτι, ο μπαμπάς του η μαμά του , ο παππούς του κι η αδελφή του.
Κάθησα δίπλα του και του είπα πως αν είναι έτσι να πάει στο διάολο το πρώτο χιόνι.


Αυτό έγραψα τον Γενάρη του 1960.
Κι η Δασκάλα μου έγραψε «εκτός θέματος» 


..................................................................................................................................


"Είναι εποχή για να λέμε λίγα.

Με τα πολλά μπερδευόμαστε, μεγαλώνει η υπαρξιακή αγωνία, πληθαίνουν τα αδιέξοδα.

Σ' αυτή τη σειρά των μικρών διηγημάτων ένιωσα πως λειτουργώ σαν delivery boy. Είμαι ένας πιτσιρικάς που τρέχει μ' ένα σαραβαλιασμένο μηχανάκι νυχτιάτικα να παραδώσει μικρές ιστορίες, κοτομπουκιές, σουβλάκια-πίτες, σαλάτες λογοτεχνίας σε πεινασμένους πελάτες, απ' τη μια άκρη της πόλης στην άλλη.

Με παρακολουθούν ο πατέρας κι η μάνα που δεν έχω, οι φίλοι μου κι άλλοι πολλοί που 'χω συναντήσει στη σύντομη ζωή μου."




Πίτερ Μέι

οι κυνηγοί
των
Χάιλαντς

μετάφραση : Μάρω Φιλίππου
ΚΕΔΡΟΣ 2012  458 σελ.
Τιμή  19,80 ευρώ από 22,00

" Ένα πραγματικό αριστούργημα".
("L'Humanite")

" Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο αστυνομικό θρίλερ".
("Daily Express")

«Oι κυνηγοί των Χάιλαντς είναι το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που εκτυλίσσεται στο αφιλόξενο νησί Λούις της Σκοτίας, έναν τόπο αποκομμένο από τον πολιτισμό, με τους κατοίκους προσηλωμένους στις παραδόσεις και στα βάρβαρα έθιμά τους. Οι ντόπιοι συνεχίζουν να μιλούν τη γαελική γλώσσα, να θερμαίνονται με τύρφη και να αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Ο Μέι μεταφέρει τη ζοφερή ατμόσφαιρα του νησιού, την αγριάδα του τοπίου η οποία επηρεάζει τον ψυχισμό των χαρακτήρων, ενώ οι περιγραφές σε σημεία ανακαλούν κλασικά μυθιστορήματα του δεκάτου ενάτου αιώνα, όπως τα Ανεμοδαρμένα ύψη της Έμιλι Μπροντέ ή του, επίσης Σκοτσέζου, Λούις Στίβενσον: η φύση προβάλλει απειλητική και εκδικητική κι ευθύνεται εν πολλοίς για τη μοιρολατρία, τη σκληρότητα αλλά και την υποταγή στους άγραφους νόμους των προγόνων.»    Αργυρώ Μαντόγλου




















                                                            Επικοινωνία:
                                            Τουρσόγλου Ιορδάνης

                                               Τ.  2310230590 
                                               Κ.  6957502380

                               e-mail:    books.iordanis@gmail.com           







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου