Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις 3-7-2014



 Το φως του καλοκαιριού  και η .. αποφασιστική στιγμή του Henri Cartier-Bresson
                           






Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν 

Juan Gabriel Vasquez


μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Ίκαρος 2014   296 σελ.
ISBN 978-960-572-031-5



Τιμή 13,50 €







«Ξέχασα την υγρή ζέστη, ξέχασα πόσο άβολα καθόμουν (κι ούτε πήγε ο νους μου στο ραιβόκρανο που θα μου προκαλούσε). Ξαπλωμένος στην αιώρα της Μάγιας, ξεχάστηκα. Μετά από καιρό θα προσπαθούσα να θυμηθώ την τελευταία φορά που είχα βιώσει κάτι τέτοιο, αυτή την εκρίζωση του πραγματικού κόσμου, αυτή την απόλυτη κατάσχεση της συνείδησής μου, για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι κάτι παρόμοιο είχε να μου συμβεί από τα παιδικά μου χρόνια. Όλα αυτά αισθάνθηκα και στο τέλος όλα συρρικνώθηκαν σε μια τρομερή μοναξιά, μια μοναξιά χωρίς φανερό λόγο και, ακριβώς γι' αυτό, ανήκεστη: τη μοναξιά ενός παιδιού» 


ΚΟΛΟΜΒΙΑ, 2009. Ο αφηγητής της ιστορίας, ο νεαρός καθηγητής της Νομικής, Αντόνιο Γιαμάρα, διαβάζει σ' ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποπόταμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. 
Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, τα δάση και τον ουρανό της Κολομβίας. 
Εκείνη την εποχή, ο Γιαμάρα γνωρίζεται μ' έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο, "πρώην πιλότο" κατά δήλωσή του, η δολοφονία του οποίου ωθεί τον αφηγητή σ' έναν αγώνα εξιχνίασής της, αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ίδιας της ταυτότητάς του και των σχέσεών του με τους ανθρώπους του. 
Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν ως την τρομερή δεκαετία του 1960 που άλλαξε τον κόσμο, λίγο πριν το εμπόριο ναρκωτικών παγιδέψει μια ολόκληρη γενιά σ' έναν ζωντανό εφιάλτη, σ' έναν κύκλο βίας και φόβου.



Ο ήρωας του Philip Kerr, Μπέρνι Γκούντερ, μετά την ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ και τη ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΡΑΓΑ στο δάσος του Κατίν.. :



Άνθρωπος χωρίς ανάσα

PHILIP KERR

μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης


Κέδρος 2014 512 σελ.
ISBN 978-960-04-4507-7 


Τιμή 15,00 €









Βερολίνο, 1943.
Ο Μπέρνι Γκούντερ έχει εγκαταλείψει την Πολιτική Αστυνομία και εργάζεται στο γερμανικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου στο Βερολίνο. 

Στους κύκλους του Γραφείου αναφορές κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου στο δάσος του Κατίν, που βρίσκεται κοντά στο Σμολένσκ της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Ρωσίας· ένας λύκος, σκάβοντας το έδαφος στο δάσος, έχει ανασύρει ανθρώπινα υπολείμματα. 
Κανείς δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν. Υπάρχουν υποψίες πως ο τάφος είναι γεμάτος με νεκρούς Πολωνούς στρατιώτες τους οποίους εκτέλεσαν οι Σοβιετικοί. Για τον Γερμανό υπουργό Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, η απόδειξη της ενοχής των Ρώσων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση της ενότητας των Συμμαχικών Δυνάμεων.
Τι θα συμβεί όμως αν η αλήθεια είναι διαφορετική; Ο Μπέρνι Γκούντερ καλείται να βρει την άκρη του νήματος. Αντιμέτωπος με την ωμή πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται ότι η αλήθεια είναι άλλο ένα θύμα του πολέμου.


«Ο επίλογος” έχει να κάνει με τους απλούς ανθρώπους, όχι με τους επώνυμους, όχι με τους τραπεζίτες, όχι με τους φοροφυγάδες, όχι με τους πολιτικούς από τη γενιά του Πολυτεχνείου» Πέτρος Μάρκαρης



ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ



ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ


ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ 2014 σελ. 296
ISBN 978-960-576-146-2



Τιμή 14,5 € 





Ένας Έλληνας από τη Γερμανία, ο Αντρέας Μακρίδης, αυτοκτονεί στο διαμέρισμά του. Η αστυνομία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ωστόσο, δύο μέρες μετά, η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα παίρνει ένα σημείωμα, το οποίο ισχυρίζεται πως ο Μακρίδης δολοφονήθηκε. Το σημείωμα υπογράφουν «οι Έλληνες του '50». Στην αρχή όλοι το θεωρούν ως ένα κακόγουστο αστείο, εκτός από τον αστυνόμο Χαρίτο. Όταν «οι Έλληνες του '50» αρχίζουν να δολοφονούν, τότε οι υποψίες του Χαρίτου επαληθεύονται.
Ποιοι είναι αυτοί «οι Έλληνες του '50», που σήμερα θα πρέπει να κοντεύουν τα ενενήντα;
Ο Χαρίτος προσπαθεί να λύσει το μυστήριο σε μια Αθήνα υπό κατάρρευση, ενώ, την ίδια στιγμή, η Κατερίνα, η κόρη του, δέχεται επίθεση των χρυσαυγιτών, που τη στέλνει στο νοσοκομείο.
Το "Τίτλοι Τέλους" είναι ο επίλογος της «Τριλογίας της Κρίσεως».



Henri Cartier-Bresson
                                                                             




Η ωραία ζωή της Κλάρα Σιάτο 
και άλλες σαλονικιώτικες ιστορίες 


Γιοράμ Κανιούκ


μετάφραση: Ιακώβ Σιμπή

Καπόν 2014 64 σελ.
ISBN 978-960-6878-82-4 

Τιμή 12,60 €






Στην «Ωραία ζωή της Κλάρα Σιάτο και άλλες σαλονικιώτικες ιστορίες», αναδύεται μέσα από διηγήματα, οικογενειακές αφηγήσεις, μαρτυρίες και ποιήματα η ατμόσφαιρα της παλιάς Θεσσαλονίκης και της εβραϊκής κοινότητάς της, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Ο γνωστός Ισραηλινός συγγραφέας Γιοράμ Κανιούκ σε ένα συναρπαστικό διήγημά του που κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μεταφρασμένο για πρώτη φορά στα ελληνικά, φιλοτεχνεί το πορτρέτο μια ερωτευμένης γυναίκας, που καλείται να επιβιώσει πρώτα στην Ελλάδα, την εποχή της γερμανικής κατοχής, κι ύστερα στην Παλαιστίνη. 
Σε ένα άλλο διήγημα, μεταφρασμένο επίσης για πρώτη φορά στα ελληνικά, ο Ααρών Μέγκεντ περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο τη σκληρή ζωή των Σαλονικιών λιμενεργατών, των περίφημων χαμάληδων -στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούνται να ξεφορτώσουν ένα φορτίο ταύρων- με συνειρμούς που παραπέμπουν στο Ολοκαύτωμα. 
Στα παλιά Σαλονίκη μας μεταφέρει ο Γεούντα Χαΐμ Περαχιά, με μια αφήγησή του μεταφρασμένη από τα λαντίνο, όπου περιγράφει την εβραϊκή κοινότητα της εποχής, με τις παραδόσεις και τις αξίες της, μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας που στο επίκεντρό της βρίσκεται μια νεαρή κοπέλα σε ηλικία γάμου, η Μπίμπα. 
Η Παλομίκα πάλι, στο ομώνυμο διήγημα της Ραχέλ Αλκαλάι, θα υποχρεωθεί να αφήσει την προπολεμική Θεσσαλονίκη για την Παλαιστίνη, όπου θα βιώσει την αντίθεση δύο πολύ διαφορετικών κόσμων.




"Ο Γιάννης Μέγας στο σχολαστικά δουλεμένο, τεκμηριωμένο και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο του προσφέρει μια κατατοπιστική αλλά και γλαφυρή περιγραφή όλων των γεγονότων. Δεν πραγματεύεται μόνο τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Αποφεύγοντας τον εθνικιστικό παρορμητισμό, και τούτο προσμετράται στα θετικά της έκδοσης, παρουσιάζει όλες τις συνταρακτικές αλλαγές στον βαλκανικό χώρο, την επιβουλή των Βουλγάρων και των Σκοπίων προς τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, καθώς και την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων σε συνδυασμό με την κομματική αντιπαλότητα."   Διονύσης Μουσμούτης


Οι βαρκάρηδες της Θεσσαλονίκης


Η αναρχική βουλγαρική ομάδα και οι βομβιστικές ενέργειες του 1903



Γιάννης Μέγας


Π. κυριακίδης 2010     120 σελ.
ISBN 978-960-6775-58-1

Προσφορά 5,00 € από 14,50




Τον Απρίλιο του 1903 μια μικρή ομάδα Βούλγαρων αναρχικών, γνωστοί ως "Βαρκάρηδες της Θεσσαλονίκης", οργάνωσαν και εκτέλεσαν στη Θεσσαλονίκη σειρά βομβιστικών επιθέσεων, με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση οργανωμένης και εκτεταμένης τρομοκρατικής ενέργειας στη νεότερη ιστορία της πόλης. 
Η παρούσα μελέτη, χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό της εποχής, παρουσιάζει τα γεγονότα αυτά καθώς και τους παράγοντες που παρέμειναν αμετάβλητοι τα τελευταία εκατό χρόνια· η επιβουλή των Βουλγάρων των Σκοπίων προς τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, η απροκάλυπτη ανάμειξη των σημερινών Μεγάλων Δυνάμεων στα Βαλκάνια καθώς και η ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με την κομματική αντιπαλότητα, στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.





ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ

Απόστολος Λυκεσάς


Ποιήματα


ΝΗΣΙΔΕΣ 2014 σελ. 40



Τιμή 6,00 €








Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ



Άλλο δεν άντεχε, όλο κατακόρυφα η σιδερένια μύτη του διαβήτη τον κάρφωνε βαθύτερα 
έπαιρνε ύστερα να στρίβει η όστρια
τριγύρω τα πεζόβολα και πλήθος πολυκάταρτα στις καμπύλες,
μέχρι τα ορεινά κανονιοβολούσαν στις Συρακούσες. 
Θα το γύριζε διέδιδε το παιχνίδι και με τους ίδιους κανόνες
θα έσπαζε τον σύρτη
ας ψυχορραγούσε, σουπιά ξέπνοη στο καμάκι.


Ήξερε βέβαια ότι εκείνο το ελληνορωμαϊκή που ακολούθησε
ήτανε μπούρδες, ανήλικοι γοβιοί
έτσι να έτριβες το φύλλο της αρμπαρόριζας, χάνονταν.
Τέλος εζήτησε μια μαγνητική τομογραφία
τι επιστήμη, τι αναπτυξιακό δάνειο, τι άσπρα γεράνια
όλα είναι υπόθεση φόρων, φόνων, θα φανεί
θα δείξει η πλάκα την ευθύνη, τα δικαστήρια
θα παίζουν στα τρανζίστορ την απόφαση.

Αυτός θα πάρει από το χέρι τους Δωριείς
που τα κοπανάνε στο κυλικείο ανεπανάληπτα αισιόδοξοι,
θα αλλάξει όνομα, έτσι, για πίκα των ενάντιων,
κι αφού αφήσει τρεις προφητείες
τους Ατρείδες, τον Μωυσή για ξεκάρφωμα, τα Σοβιέτ
ίσια κάτω θα βγει στην μεταρσίωση.

Το σπαθί όμως δεν ήταν απρόσεχτος κορυδαλλός
σύρριζα δεν κινείται στον ώμο η αμνηστία
ούτε Επίκουρο προλάβαινε στην κατεβασιά
Από τότε βρικολάκιασε στα συνδικάτα και στα μοναστήρια
η Ανάσταση καμώνεται τον γεωμέτρη για το πόπολο.



Henri Cartier-Bresson
                                                                        



Επικοινωνήστε με το «Σελιδοδείκτη»:


email        books.iordanis@gmail.com

τηλ.κιν.   6977231843  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου