Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις 16-6-2014



«Από τη φύση της τέχνης του ο μυθιστοριογράφος είναι απόκρυφος, αμφίσημος, είρωνας. Και προπαντός: Έτσι όπως είναι κρυμμένος πίσω από τους ήρωές του, δύσκολα μπορεί να του αποδώσει κανείς μία μόνο πεποίθηση, μία μόνο στάση»  Μίλαν Κούντερα




Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑΣ


Μίλαν Κούντερα


Μετάφραση Γιάννης Χάρης

Εστία 2014 σελ. 144

ISBN 9789600516081


Τιμή 12,60 €




Να φωτίζεις τα σοβαρότερα προβλήματα και ταυτόχρονα να μη γράφεις ούτε μία σοβαρή φράση, να γοητεύεσαι από την πραγματικότητα του σημερινού κόσμου και ταυτόχρονα να αποφεύγεις κάθε ρεαλισμό, αυτό είναι η «Γιορτή της ασημαντότητας». 
Όποιος γνωρίζει τα προηγούμενα βιβλία του Κούντερα ξέρει ότι δεν είναι διόλου απροσδόκητη η συνήθειά του να ενσωματώνει σ’ ένα μυθιστόρημα ένα «ασόβαρο» κομμάτι. Σε αρκετά κεφάλαια της «Αθανασίας» ο Γκαίτε με τον Χέμινγουέι περπατούν μαζί, φλυαρούν και διασκεδάζουν. Και στη «Βραδύτητα» η Βέρα, η γυναίκα του συγγραφέα, λέει στον άντρα της: «Συχνά μου έλεγες πως θες να γράψεις κάποτε ένα μυθιστόρημα όπου καμία λέξη δεν θα είναι σοβαρή... σε προειδοποιώ: φυλάξου: καραδοκούν οι εχθροί σου». 
Όμως ο Κούντερα, αντί να φυλαχτεί, πραγματοποιεί επιτέλους στο ακέραιο το παλιό αισθητικό όραμά του, σ’ αυτό το μυθιστόρημα που μπορεί κανείς να το δει και σαν θαυμαστή σύνοψη ολόκληρου του έργου του. Παράξενη σύνοψη. Παράξενος επίλογος. Παράξενο γέλιο, που το εμπνέει η εποχή μας, που είναι κωμική επειδή έχασε κάθε αίσθηση του χιούμορ. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς; Τίποτα.



Έλα να πούμε ψέματα

Στις γραμμές του μύθου
και τις ιστορίας

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

Μυθιστόρημα

Πατάκης 2014 σελ. 672



Τιμή 20,00 €






Απ’ τον Νοέµβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 στα Χανιά, στον κύκλο των εποχών και στους κύκλους του χρόνου, του περασµένου, που επιµένει, και του σηµερινού, που τον υποδύεται, τον µελετά, συνοµιλεί µαζί του, εκ νέου διατυπώνει αλλά και διαβρωτικά υπονοµεύει.
Η Ελεονόρα και ο δίδυµος αδελφός της ο Πανάρης. Η Αναστασία και ο µοναχογιός της ο Ιδοµενέας. Οι τέσσερίς τους χιαστί, ταυτόχρονα αφηγητές και αφηγηµένοι, αγκαζέ µε το άγραφο, µε το σήµερα βαρύ στους ώµους.
Ο Πανάρης µε τα αδιέξοδα χαρτιά του. Ο Ιδοµενέας µε τα κιτάπια του πατέρα του. Η Αναστασία µε τα χαντάκια του µυαλού της. Η Ελεονόρα µε το διήγηµα της µάνας της.
Από τον Χέγκελ και τον Μπακούνιν στον Μαρξ και το Κοµµουνιστικό Μανιφέστο. Και από την επανάσταση του 1848 στο Παρίσι στους πολιορκηµένους του Δηµοκρατικού Στρατού, εκατό χρόνια αργότερα, στο φαράγγι της Σαµαριάς. Και από την επίσηµη έναρξη του εµφυλίου στην Κρήτη, Απρίλιο του 1947, στη δικτατορία των συνταγµαταρχών, είκοσι χρόνια αργότερα, Απρίλιο του 1967. 

Mε την επικαιρότητα µουδιασµένη και την πραγµατικότητα υπόγεια να βράζει, το Έλα να πούµε ψέµατα, στις γραµµές του µύθου και της ιστορίας, θα µπορούσε να διαβαστεί και ως µια δοκιµή της έκτακτης ανάγκης να δούµε αλλιώς τον κόσµο, να τον µαγέψουµε, κεφάτοι, λυτρωµένοι, να πάµε παραπέρα…





Prestes Maia 911: η μεγαλύτερη κατάληψη στον κόσμο. Ένα τεράστιο κτίριο 22 ορόφων στο Sao Paolo που κάποτε φιλοξενούσε γραφεία εταιρειών, έγινε το σπίτι 1.630 ατόμων. 468 οικογενειών, με 315 παιδιά. Φωτογρ. του Julio Bittencourt





Το Παρίσι εν καιρώ ειρήνης

Gilles Martin-Chauffier


ΜΕΤAΦΡΑΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ


ΠΟΛΙΣ 2014 σ ε λ. 3 8 4
i s b n : 9 78-960-435-418-4

τ ι μ ή : 1 5 ευρώ









Στο18οδιαμέρισματου Παρισιού, ανάμεσα στους γηγενείς Γάλλους, ζουν διάφορες εθνότητες, συγκεντρωμένες ως επί το πλείστον σε οικοδομικά συμπλέγματα, μέσα σε τεράστια κτίρια: Άραβες, Εβραίοι, Αφρικανοί, Κινέζοι… 

Θεωρητικά, σε ειρηνική συνύπαρξη. Αρκεί όμως μια σπίθα για να πάρει φωτιά το καζάνι που βράζει: ένας νεαρός Άραβας επιτίθεται σε μια κοπέλα εβραϊκής καταγωγής μέσα σ’ ένα υπόγειο πάρκινγκ, με σκοπό να της κλέψει την τσάντα. Δεν το κατορθώνει, με αποτέλεσμα εκείνη να τον σύρει στα δικαστήρια. 
Ο νεαρός αφήνεται ελεύθερος, αλλά έπειτα από λίγες μέρες δέχεται, με τη σειρά του, επίθεση από αγνώστους, που του παραμορφώνουν το πρόσωπο με βιτριόλι. Η αραβική κοινότητα πιστεύει ότι οι Εβραίοι αντεπιτίθενται… Και ξεσπά ένας ακήρυκτος πόλεμος που θα φέρει σιγά σιγά στην επιφάνεια όλο το υπόβαθρο μιας κοινωνίας που ζει χωρισμένη σε ≪στρατόπεδα≫: οι διάφορες εθνότητες των ξένων, οι ≪ορθώς σκεπτόμενοι≫ Γάλλοι πολίτες, μικροαστοί, μεγαλοαστοί, ακροδεξιοί, τα παρακλάδια της αστυνομίας, που δεν είναι πάντα υπεράνω υποψίας, τα πολιτικά πρόσωπα, που παίζουν τον δικό τους ρόλο… 
Ακόμη και ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, που σε κάποιο σημείο καλείται να παρέμβει για να συμπαρασταθεί στην οικογένεια των Εβραίων, ο γιος της οποίας είναι το θύμα της απαγωγής…

«Tο Παρίσι εν καιρώ ειρήνης είναι το καλύτερο βιβλίο του 2011. Σπάνιας δύναμης μυθιστόρημα, βέβηλο, οξυδερκές, διαυγές και θαρραλέο. Ο Μαρτέν-Σωφιέ ακολουθεί μια μέθοδο που τη θαυμάσαμε κυρίως στα αριστουργήματα του Φίλιπ Ροθ: πολλαπλασιάζει τις οπτικές γωνίες, δίνοντας τον λόγο στους πρωταγωνιστές. Ζήτω η λογοτεχνία» Le Figaro

«Με πρόσχημα την αστυνομική πλοκή, ο Ζιλ Μαρτέν-Σωφιέ χλευάζει όλους τους φανατι-σμούς. Με πολύ χιούμορ, βάζει στο στόχαστρό του τη γαλλική κοινωνία, μακελεύοντάς τη με κομψότητα.» L’Express

«Ύφος γρήγορο, γλώσσα παραστατική, ειρωνική, μείγμα του Λεό Μαλέ και του Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ. Ο τόνος είναι εύθυμος, η πραγματικότητα όχι και τόσο. Δεν το διαβάζουμε αυτό το βιβλίο, καλπάζουμε μαζί του.» Le Nouvel Observateur




                                                                      Prestes Maia 911, Julio Bittencourt





ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

ΜΑΣ ΟΦΕΛΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ;

Zygmunt Bauman



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΩ 2014 ΣΕΛ. 112
ISBN 9786185077022

Τιμή 10,00 €






Σύμφωνα με μια κοινή αντίληψη, ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους φτωχούς και να τους απαλλάξουμε από τη δυστυχία τους είναι να επιτρέψουμε στους πλουσίους να γίνουν πλουσιότεροι: αν οι πλούσιοι πληρώνουν λιγότερους φόρους, τότε εμείς οι υπόλοιποι θα βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση. Συνεπώς, ο πλούτος των ολίγων μας ωφελεί όλους. Αυτές οι κοινές αντιλήψεις έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την καθημερινή μας εμπειρία, με μια πληθώρα ευρημάτων βασισμένων σε μελέτες και φυσικά με τη λογική. Αυτό το παράδοξο χάσμα ανάμεσα στα αδιάσειστα τεκμήρια και τις κοινές αντιλήψεις μας κάνει να σταθούμε και να αναρωτηθούμε: γιατί αυτές οι αντιλήψεις είναι τόσο διαδεδομένες και γιατί αντιστέκονται στα συσσωρευμένα και διαρκώς αυξανόμενα τεκμήρια που αποδεικνύουν το αντίθετο; 
Αυτό το μικρό βιβλίο αποπειράται να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Ο Bauman καταγράφει και αναλύει τις υπόρρητες υποθέσεις και τις αστόχαστες πεποιθήσεις στις οποίες βασίζονται οι παραπάνω αντιλήψεις και βρίσκει πως, μία προς μία, είναι ψευδείς, απατηλές και παραπλανητικές. 
Αυτές οι αντιλήψεις δύσκολα θα διατηρούνταν στο προσκήνιο αν δεν υπεράσπιζαν -ουσιαστικά, αν δεν προωθούσαν και δεν ενίσχυαν- την παρούσα, άνευ προηγουμένου, αδικαιολόγητη και ολοένα επιταχυνόμενη αύξηση της κοινωνικής ανισότητας, καθώς επίσης το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στην ελίτ των πλουσίων και την υπόλοιπη κοινωνία.





Μόλις κυκλοφόρησαν:







Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ

DONNA TART


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ

ΛΙΒΑΝΗΣ 2014 ΣΕΛ.992
ISBN 9789601428062



ΤΙΜΗ 18,00 €







Η συγγραφέας των μυθιστορημάτων "Η Μυστική Ιστορία" και "Ο Μικρός Φλος" επανέρχεται με καινούριο μυθιστόρημα.
Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν που του ρημάζει τη ζωή.
Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα, που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και στην παρανομία...
Η Καρδερίνα είναι μια στοιχειωμένη οδύσσεια μέσα στη σύγχρονη Αμερική και ένα δράμα έντασης. Συνδυάζοντας χαρακτήρες με σασπένς, αποτελεί μια ιστορία γύρω από την απώλεια και την προσκόλληση, την επιβίωση και την αυτοεπινόηση, αλλά και τα βαθύτερα μυστήρια του έρωτα, της ταυτότητας και του πεπρωμένου.




                                                        Prestes Maia 911, Julio Bittencourt




Το τελευταίο αίνιγμα

Marisha Pessl


Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ 



Διόπτρα 2014 σελ.
ISBN 9789603647232

Τιμή 15,00







Μια βροχερή νύχτα του Οκτώβρη, η νεαρή και πανέμορφη Άσλεϊ Κορντόβα βρίσκεται νεκρή σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη του νότιου Μανχάταν. Αν και ο θάνατός της αποδίδεται σε αυτοκτονία, ο βετεράνος ρεπόρτερ Σκοτ ΜακΓκραθ υποψιάζεται πως η αλήθεια είναι διαφορετική. Καθώς ερευνά τις αλλόκοτες συνθήκες που περιέβαλλαν τόσο τη ζωή όσο και το θάνατο της Άσλεϊ, ο ΜακΓκραθ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την παρακαταθήκη του πατέρα της, του θρυλικού, ερημίτη σκηνοθέτη καλτ ταινιών, Στάνισλας Κορντόβα – ενός άντρα που δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια.
Για τον ΜακΓκραθ, ένας ακόμα θάνατος συνδεδεμένος με αυτή την οικογένεια που φαίνεται καταραμένη, φαντάζει ως κάτι παραπάνω από μια απλή σύμπτωση. Μολονότι πολλά έχουν γραφτεί για τις σκοτεινές και νοσηρές «μαύρες ταινίες» του Κορντόβα, ελάχιστα είναι γνωστά για τον ίδιο το δημιουργό.
Με κίνητρό του τη δίψα για εκδίκηση, την περιέργεια και μια βαθιά λαχτάρα για την αλήθεια, ο ΜακΓκραθ, με τη βοήθεια δύο άγνωστων νέων, καταδύεται ολοένα και βαθύτερα στο απόκοσμο, υπνωτικό σύμπαν του Κορντόβα.
Την τελευταία φορά που ετοιμαζόταν να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του μυστηριώδους σκηνοθέτη, ο ΜακΓκραθ είδε το γάμο και την καριέρα του να καταστρέφονται. Κι αυτή τη φορά, ρισκάρει να χάσει ακόμα περισσότερα.

«Ποτέ ξανά δεν μου έχει συμβεί, μεταφράζοντας ένα βιβλίο, η ιδιότητα του μεταφραστή να παλεύει τόσο λυσσαλέα με αυτή του αχόρταγου, συνεπαρμένου αναγνώστη.
Το αριστοτεχνικό θρίλερ της Marisha Pessl στην κυριολεξία δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου – κι όταν το αφήσουν τα χέρια, δεν το αφήνει το μυαλό.
Θα θυμάμαι για πάντα τον σκοτεινό, καταραμένο Στάνισλας Κορντόβα και θα λατρεύω τις ταινίες του, κι ας ξέρω πως δεν πρόκειται να τις δω ποτέ».
Αύγουστος Κορτώ






Επικοινωνήστε με το «Σελιδοδείκτη»:


 email        books.iordanis@gmail.com
τηλ.κιν.   6977231843              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου