Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 29/4/2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων



                                                               Εκεί που ζουν οι τίγρεις
                                               
                                                                  Jean-Marie Robles
                                                                    Μυθιστόρημα
                                                               Μετάφραση:Ρίτα Κολαίτη
                                                           Πόλις  2012   σελ.  721
                                                          Τιμή 21,60   από 21,00 ευρώ

"Η αλήθεια δεν είναι ούτε μονοπάτι για να κόψεις δρόμο ούτε αυτό το ξέφωτο όπου το φως γίνεται ένα  με το σκοτάδι.Είναι η ίδια η ζούγκλα και η ταραγμένη της πλησμονή, η ερμητικότητά της.Πάει καιρός που δεν ψάχνω πια να βρω μια οποιαδήποτε έξοδο απ'το δάσος, χώνομαι μέσα του όλο και πιο βαθιά."
«Μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα, η εξωφρενική και ακαταμάχητα μαγική ιστορία του Κίρχερ αποτελεί τον συνδετικό ιστό αυτής της πολύχρωμης, μπαρόκ κουρελούς που έχει υφάνει ο Μπλας ντε Ρομπλές. Από το σερτάο ώς τις φαβέλες, από τη ζούγκλα του Μάτο Γκρόσο και τις ανέγγιχτες από τον πολιτισμό ινδιάνικες φυλές ώς τους διεφθαρμένους κυβερνήτες και τις απελπισμένες συζύγους τους, το μυθιστόρημα αναδημιουργεί την ανθρώπινη περιδίνηση σε αναζήτηση της ουτοπίας, με εκθαμβωτική δεξιότητα.»   Μαρία Σχινά

 « Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πολύ μεγάλων αξιώσεων που συνδυάζει πολλά διαφορετικά είδη γραφής και απεικονίζει με ωραίο τρόπο την σημερινή κατάσταση στην Βραζιλία.»                 Ισίδωρος  Ζουργός

       
                                               Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
                                                      (1918-1922) 
                              Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις ελληνικές εκστρατείες

                                            Χρήστος Καραγιάννης

                                          Επιμέλεια: Φίλιππος Δρακονταειδής

                                               Κέδρος 2013  σελ. 293
                                              Τιμή 11.20 από 12,50 ευρώ

Αναρίθμητα είναι τα προσωπικά ημερολόγια και οι αναμνήσεις πρωταγωνιστών και αφανών πολεμιστών της περιόδου 1918-1922, τότε που η χώρα μας τάσσεται στο πλευρό των Συμμάχων (Αντάντ), παίζει κορυφαίο ρόλο στο Μακεδονικό μέτωπο εναντίον των Βουλγάρων και των Γερμανών (1918), εκστρατεύει στην Ουκρανία (1919), υποστηρίζοντας γαλλικές δυνάμεις προς ανάσχεση του Μπολσεβικισμού, εγκαθίσταται στη Μικρά Ασία (1919-1920), από όπου εξορμά υπέρ "της Ελλάδας των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων" (1920-1921), με κατάληξη την καταστροφή της Σμύρνης (1922).

Είναι το πρώτο ημερολόγιο ή βιβλίο αναμνήσεων, από τα πολλά που έχουν γραφεί για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο συγγραφέας - βετεράνος του πολέμου έχει συμμετάσχει σε όλη την κλίμακα των πολέμων και τους περιγράφει. Με μικρές παρεμβάσεις από τον πεζογράφο Φίλιππο Δρακονταειδή, που εξασφαλίζουν τη ροή της αφήγησης και τη διασταύρωση των γεγονότων - όπου χρειάζεται υπάρχουν σχετικές υποσημειώσεις -, η αφήγηση του Χρήστου Καραγιάννη, η οποία βρέθηκε πολυγραφημένη μετά το 1970, ανεπιτήδευτη και άμεση, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελεί αφετηρία ακόμη και για επανεκτίμηση ορισμένων γεγονότων. 


                         ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ;
                                ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥ 

                                                       ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ-ΜΠΕΤΙΤ
                           
                                      Μετάφραση:Σώτη Τριανταφύλλου
                                    ΠΑΤΑΚΗΣ  2013  Σελ. 86
                                    Τιμή 4,5 από 5,00 ευρώ

"Τρέχα, σύντροφε, τρέχα, ο παλιός πολιτικός κόσμος βρίσκεται πίσω σου!" Ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στον Μάη του 1968 και στην επινόηση μιας καινούργιας κοινωνίας υπογράφει αυτή τη σύντομη διαθήκη γύρω από τα κομματικά βαρίδια - γύρω από τη χρεοκοπία των κομμάτων κι από την τυφλότητα τους. Μετά από πενήντα χρόνια στην πολιτική, ο Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ αποφάσισε να "αποσυρθεί". Και σ' αυτό το ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι ο "Ντάνυ ο τρομερός" περιγράφει την πορεία του από τον αναρχισμό στην οικολογία συνηγορώντας υπέρ της κατάργησης των κομμάτων και της αντικατάστασής τους από κινήματα και κοινότητες. Ο Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ υποστηρίζει ότι τα κόμματα και οι ιδέες τους είναι ερμητικά κλειστές δομές που ανήκουν σ' έναν παλιό κόσμο που βρίσκεται κιόλας πίσω μαςo κι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προέλθουν ούτε από τα πρόσωπα ούτε από τους θεσμούς του παλιού κόσμου. Για μια ακόμα φορά, ο Κον-Μπεντίτ μεγεθύνει το πεδίο των δυνατοτήτων μένοντας πιστός, με τον τρόπο του, στην "ελευθεριακή γραμμή".



Εξαιρετική εικονογράφηση ,θα το ήθελα για δώρο Πάσχα, μαζί με την λαμπάδα !


                                                     Λουίς Κάρολ
                          
                                    Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

                                  Εικονογράφηση: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

                                  Μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ
                                  Μεταίχμιο  2013   σελ. 144
                                  Τιμή 16,00 από 17,70 

      Εδώ όμως δε μιλάμε για «μία ακόμα Αλίκη». Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η υπέροχη εικονογράφηση της Ντοτρεμέρ, που αφηγείται την ιστορία του Λιούις Κάρολ με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Τα πρόσωπα, οι προοπτικές, οι γωνίες και οι εμπνευσμένες ιδέες της εικονογράφου κάνουν το βιβλίο μαγευτικό .                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου