Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 15/4/2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων




                                                               Ψίθυροι στο Μπέγιογλου
                                                                 
                                                                   Νταβίντ Μπορατάβ
                                                            Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά
                                                                Πόλις  2011 ,    410 σελ.
                                                             Τιμή 17,10 ευρώ από 19,00


«Μου άρεσε και για προσωπικούς λόγους, γιατί τρέφω μια αγάπη για την Κωνσταντινούπολη. Είναι όμως και μια πολύ όμορφη ιστορία, ιδιαίτερα καλογραμμένη κι εξαιρετικά μεταφρασμένη»
 Γιάννης Ξανθούλης

Το Μπέγιογλου είναι μια συνοικία, ένας λόφος, ο όγδοος, έξω από τα τείχη που περιβάλλουν την παλιά Ιστανμπούλ. "Μπέγιογλου σημαίνει ο Γιος του Μπέη. Ο μπέης, αυτός που τον αποκαλούν έτσι εδώ στον δρόμο μας, την οδό Erzurum, είναι ο πατέρας, και ο πατέρας αυτός έχει έναν γιο, κι ο γιος αυτός είμαι εγώ". Έτσι συστήνεται το μικρό αγόρι που περνάει τρέχοντας απ' τα στενά δρομάκια, στη δεκαετία του '50.

Μουσικότητα του λόγου, τέχνη της αντίστιξης στην αφήγηση, σε ένα μυθιστόρημα για τη δύσκολη προσαρμογή των μεταναστών και την αναζήτηση ταυτότητας. Μια κατάθεση εντιμότητας και ανθρωπιάς πάνω στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, μια ματιά αγάπης για τη χαοτική Πόλη που τα έχει όλα: την ομορφιά, την πολυπλοκότητα, την απεραντοσύνη, τη θάλασσα, την ιστορία...

«Λυρικό, βαθύτατα μουσικό (οι τουρκικές λέξεις που ενθέτονται στο κείμενο λειτουργούν σαν τη μελωδική γραμμή της μνήμης), πλούσιο σε αποχρώσεις σαν ιμπρεσιονιστικός πίνακας και εξαιρετικά υποβλητικό, το μυθιστόρημα του Μπορατάβ ξεδιπλώνεται σαν ένα όνειρο θολό, καλειδοσκοπικό και άπιαστο, όπως θολή και απροσδιόριστη παραμένει πάντα η ταυτότητα των εκπατρισμένων.» Κατερίνα Σχινά

                                               
                                                    Στο τέλος της γης

                                                                 Νταβίντ Γκρόσμαν
                                                               Μετάφραση:Λουίζα Μιζάν

                                                                     Μυθιστόρημα
                                                             Καστανιώτης  2011,  755 σελ.
                                     
                                                              Τιμή 17,30 από 19.17 ευρώ

«Ο φόβος είναι κάτι που έχει μεγάλες διαστάσεις στη ζωή μας και φυσικά αντανακλάται στο βιβλίο. Είναι παρών σε κάθε στιγμή μας. Το εύθραυστο της ζωής ανάγεται πίσω στον χρόνο αλλά η δύναμή της δημιουργεί το πάθος, την ελπίδα και την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσουμε να ζούμε και να πιστεύουμε στο μέλλον, να πιστεύουμε στον άνθρωπο. Είναι πάντα ο αντιφατικός συνδυασμός φόβου και ελπίδας, βαθιάς απελπισίας και βαθιάς πίστης. Και αυτό τελικά μετράει». Ντ. Γκρόσμαν

 "Πρόκειται για το αριστούργημα του Γκρόσμαν. Ένα βιβλίο με τρομερή δύναμη και ένταση. Ο Φλομπέρ δημιούργησε την Έμμα, ο Τολστόι την Άννα και τώρα ο Γκρόσμαν μάς δίνει την Όρα, τόσο αληθινή και ζωντανή όσο κανένας άλλος χαρακτήρας στη σύγχρονη πεζογραφία. "Ρούφηξα" την κάθε του σελίδα σαν να βρισκόμουν σε έκσταση. Ένα μυθιστόρημα που μένει αξέχαστο". (Πολ Όστερ)

                      Το προσωπικό πάθος για το νουάρ μυθιστόρημα δεν κρύβεται:


                                                                 Αντίο Μαδρίτη
                                                             Paco Ignacio Taibo II

                                                          Μετάφραση:Κρίτων Ηλιόπουλος
                                                                   
                                                                   Άγρα 2012,    130 σελ.
                                                                    Τιμή 9,00  από 10,00

Είναι εμφανές ότι ο Τάιμπο αποτελεί μια ειδική περίπτωση στο νέο νουάρ μυθιστόρημα, προτείνοντας μία σύγχρονη μορφή ρεαλιστικής, λαϊκής λογοτεχνίας η οποία πέρα από την αστυνομική ίντριγκα, το έγκλημα και το μυστήριο, απεικονίζει εκπληκτικά τη βία της εξουσίας και τη σταδιακή αποσάθρωση της κοινωνίας. 
Είναι ο θεμελιωτής του νέου λατινοαμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος, με έργα που συνταιριάζουν -με τρόπο ασυνήθιστα ευρηματικό και παράξενα γοητευτικό- τη διεθνή κατασκοπεία, τη γαστρονομία, το όνειρο, την παρωδία, τη συνωμοσία και τη μαύρη κωμωδία. Και όλα αυτά με φόντο την οικονομική εξαθλίωση της Πόλης του Μεξικού και τους επαναστατικούς θρύλους της Λατινικής Αμερικής.  Είναι ίσως από τους λίγους σύγχρονους συγγραφείς του είδους που μπορεί να μιλάει με ανάλαφρο τρόπο για σοβαρά θέματα, αναδεικνύοντας -ωστόσο- με ακρίβεια τα καθημερινά προβλήματα μέσα από την αστυνομική πλοκή.

Κατά τα άλλα, σκοτεινές υποθέσεις, μια διάχυτη μελαγχολία, αλλά και υψηλής ποιότητας χιούμορ -μέσα από καταστάσεις σχεδόν σουρεαλιστικές- συνθέτουν το παζλ της αφήγησης.





Έτος Καβάφη ,
τα  εξαίσια μονόφυλλα ,ποιήματα τα προτείνω αντί προσωπικών χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αισθητικής  δώρα καθώς και αντί καρτ ποστάλ. 

                                                                                                    
          



                                                              Κ.Π.Καβάφης

                                                Ιθάκη
                                           Επέστρεφε/Γκρίζα
                                             Ας φρόντιζαν


  Δώδεκα μονόφυλλα σε ζωγραφική:Γιώργου Κομνηνάκη, Λένας Αθανασοπουλου,
Νικόλα Αρβανίτη,
 επιμέλεια σειράς: Βασίλης Αμανατίδης, Ροδούλα Παππά.

Οι Εκδόσεις "Νεφέλη" εγκαινιάζουν μια σειρά μονόφυλλων με ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. Με αφετηρία τη συνήθεια του ίδιου του ποιητή να τυπώνει τα ποιήματά του σε μονόφυλλα και στη συνέχεια να συνθέτει με αυτά συλλογές, τα δώδεκα μονόφυλλα, ένα για κάθε μήνα του 2013, θα διευρύνουν το διάλογο ανάμεσα στην ποίηση του Καβάφη και σε εικαστικούς καλλιτέχνες.



                       




        





           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου