Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 7-10-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.



                                                                             Γ. Τσαρούχης


«Ο Ροτ παρουσιάζει την ανθρώπινη κωμωδία, βουτηγμένη στο δράμα, χωρίς όμως μελόδραμα, αλλά και στο χιούμορ, για να εικονογραφήσει μια εποχή, τη δική του, που προοιωνίζεται τη μεγαλύτερη κτηνωδία όλων των εποχών.»   Νίκος Μπακουνάκης





Χίλιες και δύο νύχτες
Γιόζεφ Ροτ


μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Ολκός, 2012 264 σελ.



Τιμή 16,30 € από 18,11






-«Θα μπορούσα ίσως να κατασκευάσω κούκλες που έχουν καρδιά, συνείδηση, πάθος, αίσθημα, ήθος. Αλλά το είδος κανείς στον κόσμο δεν το ζητάει. Θέλουν μόνον περίεργα πράγματα στον κόσμο: θέλουν τέρατα. Τέρατα θέλουν!».

-Ο γερμανόφωνος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιόζεφ Ροτ (1894-1939), που γεννήθηκε στο Σβάμπεντορφ της Γαλικίας και σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, έζησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας, την άνοδο του ναζισμού, και μετέφερε με μοναδικό τρόπο στα έργα του το σπαρασσόμενο κλίμα αυτής της εποχής. Οι "Χίλιες και δύο νύχτες" είναι το τελευταίο μυθιστόρημά του, που εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1939.
 Διαδραματίζεται στη λαμπερή και μελαγχολική Βιέννη του 19ου αιώνα - την περίοδο όπου κυριαρχούσαν σε όλη την Ευρώπη μια αυτάρεσκη ειρήνη και μια ευμάρεια που παρέσυρε τους αφελείς ήρωες του έργου σε κάθε είδος απερισκεψίας και σπατάλης. Η αυτοκρατορική και βασιλική πρωτεύουσα είναι το σκηνικό για την ερωτική ιστορία της ασήμαντης Μίτσι Σίναγκλ με τον γοητευτικό και ανόητο ίλαρχο βαρόνο Τάιτινγκερ. Η ιστορία ξεκινάει με την επίσημη επίσκεψη του Σάχη της Περσίας στη Βιέννη και με σπαρταριστά στιγμιότυπα που σκιαγραφούν το χάσμα των πολιτισμών. Οι ερωτικές αξιώσεις του Σάχη θα περιπλέξουν απίθανα τη ζωή των δύο πρωταγωνιστών και θα δώσουν το έναυσμα στον συγγραφέα για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέσα από συγκλονιστικές ανατροπές, χαρακτηριστικές ωστόσο μιας κοινωνίας σε βαθύ εφησυχασμό. Ο Ροτ περιγράφει αυτή την ανέμελη κοινωνία, προϊδεάζοντας κατά κάποιον τρόπο τον αναγνώστη για τη μετέπειτα κατάρρευσή της, με τραγικό χιούμορ και με αμεσότητα θεατρικού λόγου. 

-«Ένα λαμπρό, αλληγορικό παραμύθι σαγήνης και προσωπικής και κοινωνικής κατάρρευσης είναι οι «Χίλιες και δύο νύχτες», το γοητευτικό παραμύθι που κατάπιε το μυθιστόρημα». Κατερίνα Σχινά


                                                                 Π. Τέτσης 1-10 / 24-11-2013, Μ.Ι.Ε.Τ



“Μια αφήγηση που αποκαθιστά την κατάφαση στη ζωή”  Γ. Ζέρβας





Η κλεμμένη εφηβεία

Stanislas Tomkiewicz


μετάφραση: Γρηγόρης Αμπατζόγλου


USP, 2012 274 σελ.


Τιμή € 16,00







«Ο μικρός κοκκινοτρίχης, που αργότερα θα γινόταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, ο διεθνούς εμβέλειας πολωνοεβραίος ψυχίατρος Στανισλάς Τομκίεβιτς, θα ελάμβανε ενεργό μέρος στο κίνημα του γαλλικού Μάη του 1968 από το δικό του μετερίζι, ήταν αστικής καταγωγής. Το 1942, σε ηλικία 17 ετών, έκανε δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Απέτυχε και στις δύο για διαφορετικούς λόγους. Με έναν τρόπο κινηματογραφικό ο Τομκίεβιτς, που από μικρός ήθελε να γίνει γιατρός και να σώσει τον κόσμο, πήδηξε από το τρένο και ξέφυγε προσωρινά περνώντας στην παρανομία, πλην όμως τον Αύγουστο του 1943 κατέληξε έγκλειστος στο Μπέργκεν - Μπέλσεν, όπου συνάντησε και έλληνες εβραίους από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, «εξαιρετικούς ανθρώπους με ένα πολύ υψηλό επίπεδο καλλιέργειας, οι οποίοι μιλούσαν τέλεια γαλλικά». Ακολούθησε, μετά την ήττα της Γερμανίας, η μακρά ανάρρωσή του σε νοσοκομεία και σανατόρια της Γαλλίας, όπου έφθασε φυματικός το 1945.

Ο Τομκίεβιτς σπάζει τη σιωπή για τα ανέγγιχτα σκοτάδια της ψυχής του έπειτα από πολλά χρόνια, μια «υπαρξιακή στρατηγική», σύμφωνα με τον ίδιο, που δεν είδε ποτέ τον εαυτό του ως θύμα, καθώς «η μοίρα της ψυχολογικής οδύνης μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την κοινωνική μοίρα».

«Για να ζήσω» μας αφοπλίζει «είχα ανάγκη να ξεχάσω». «Εργάζομαι με εφήβους επειδή μου έκλεψαν την εφηβεία μου» απεφάνθη για τις ρίζες της επαγγελματικής πορείας του και το ανθρωπιστικό έργο του, ευρηματικό ως προς τις μεθόδους αποκατάστασης και στον αντίποδα των θεσμικών μορφών βίας, με το οποίο επικεντρώθηκε στα παιδιά με αυτισμό και πολυαναπηρίες αλλά και στην παραβατικότητα των ανηλίκων. Η κλεμμένη εφηβεία, που δεν εκβιάζει ούτε για μια στιγμή τη συγκίνηση του αναγνώστη, είναι ένα αφήγημα βαθιά αισιόδοξο και παρηγορητικό. Ενσαρκώνει τη δύναμη που μετατρέπει το προσωπικό τραύμα σε κοινωνικό πεπρωμένο.” Γρηγόρης Μπέκος


"Πρόζα που κόβει την ανάσα, ανησυχητική, μαγευτικά ποιητική, που πάλλεται μπρος στα μάτια του έκπληκτου αναγνώστη". 
 Nurnberger Nachrichten



35 νεκροί 

Σέρχιο Αλβάρες

μετάφραση: Βασιλική Κνήτου
Μεταίχμιο , 2013 591 σελ. 



Τιμή 18,00 € από 19,90








Μπογκοτά, 1965. Μια δραματική νύχτα του Ιουνίου, στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης για τη σύλληψη και εκτέλεση του πλέον διαβόητου δολοφόνου της Κολομβίας, ένας στρατιώτης σκοτώνεται. Η αγαπημένη του, απελπισμένη, πέφτει στην αγκαλιά ενός μεγαλύτερου άντρα που την πολιορκούσε ερωτικά. Καρπός της συνεύρεσής τους ο ανώνυμος αφηγητής που ιστορεί τα τριάντα πέντε σκληρά χρόνια της ζωής του. Πάντα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, κάνοντας ό, τι δεν έπρεπε να κάνει, ο ήρωας στη διάρκεια αυτών των χρόνων διασταυρώνεται με δεκάδες ανθρώπους: επαναστάτες δίχως επανάσταση, φαλλοκράτες αντάρτες, οργισμένους συμμορίτες, παραστρατιωτικούς κουρασμένους απ' το αίμα, βαποράκια απατημένα απ' τις γυναίκες τους, εξόριστους σε χώρες της Ευρώπης, αγνοούμενους και ευτυχισμένους ανθρώπους που πάντα γλεντάνε.
Ένα ξέφρενο ταξίδι στην Κολομβία των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Σε κάθε του παράγραφο συναντιούνται και συγκρούονται η τραγωδία και η ζωή, αποδεικνύοντας πως στη Λατινική Αμερική εξακολουθούν να θριαμβεύουν το κέφι, η βία, η εξορία και η λησμονιά.



                                      Daniel Mordzinski, Μπενσουσάν Χαν, 26-09/ 24-10-2013                        







Μάρτυς μου ο Θεός



Μάκης Τσίτας


επιμέλεια σειράς: Γιώτα Κριτσέλη

Κίχλη , 2013 269 σελ.

Τιμή 13,50 € από 15,00





-«Μια ζωή και μια κοινωνία σε φθίνουσα πορεία. Μια ετερότητα που χρεοκοπεί στην αρένα του αστικού τοπίου και περιθωριοποιείται. Θραύσματα ζωής που εξώκειλαν από την οδό των προσδοκιών και κατέληξαν στην ατραπό της ματαίωσης, αντανακλώντας ταυτόχρονα με το ατομικό βίωμα μία συλλογική πραγματικότητα.» Γιάννης Στάμος

-Ο αφηγητής της ιστορίας -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, που δεν επιθυμεί παρά να ζήσει με αξιοπρέπεια-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται, από την παιδική του ηλικία, στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι -οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του- τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος· οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία, δημιουργεί ψηφίδα ψηφίδα έναν δικό του κόσμο.
Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ανάμεσα στο ζωτικό ψεύδος και την αλήθεια, ο ήρωας του Μάκη Τσίτα αποκτά καθολικότερες διαστάσεις ως σύμβολο του ανθρώπου που, εξαιτίας της αγαθότητάς του, αντιμετωπίζει από κάθε πλευρά την εχθρότητα και τον κυνισμό. Συγχρόνως, με τη σχεδόν παιδική αθωότητά του, γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά το εκτρωματικό είδωλο της ίδιας αυτής κοινωνίας η οποία τον εκβάλλει από τους κόλπους της.

-«Στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία πολύ συχνά συναντούμε ήρωες σαλούς, λοξούς, σε παροξυσμό και λεκτική υστερία. Ο Τσίτας, έδωσε στον ήρωά του φωνή αντίστοιχη ενός ισοκρατήματος. Λόγος πονεμένος, χαμηλόφωνος, με πικρό χιούμορ και απολαυστικό, ευφάνταστο λεξιλόγιο. Λόγος τσακισμένος χωρίς εξάρσεις και οξύτονους εντυπωσιασμούς. Λόγος και ήρωας στο μεταίχμιο της κανονικότητας και της λογικής.» Κώστας Αγοραστός



                                    Γ. Γερόλυμπος 19-9/ 19-10-2013 Γκαλερί TinT


 Επικοινωνήστε με τον «Σελιδοδείκτη»…..

τηλ.κιν.   6957502380              
τηλ.σταθ.  2310230590      
email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου