Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 14-10-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.



                                                                                      CARLA ACCARDI 

Μετά την «Τριλογία του Βερολίνου» η «Μοιραία Πράγα» του Philip Kerr με τον ίδιο κεντρικό ήρωα, τον Μπέρνι Γκούντερ:


Μοιραία Πράγα

Philip Kerr
μετάφραση:Δημήτρης Αθηνάκης

Κέδρος, 2013 503 σελ.


Τιμή 15,00 € από 16,60


"ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΗΡΩΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΕΙΣ". Daily Mail
Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, η πιο σκοτεινή φυσιογνωμία των υψηλόβαθμων ναζί και νέος Προστάτης του Ράιχ στη Βοημία και στη Μοραβία, διατάζει τον Μπέρνι Γκούντερ να τον επισκεφθεί στην Πράγα και να περάσει ένα Σαββατοκύριακο κοντά του στην εξοχική του έπαυλη. Είναι μια "πρόσκληση" την οποία ο Μπέρνι ευχαρίστως θα απέφευγε, ειδικά από τη στιγμή που μαθαίνει ότι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι είναι ανώτερα στελέχη των Es Es και της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Όταν ανακαλύπτεται το πτώμα του Άλμπερτ Κούτνερ, λοχαγού των Es Es, σε ένα δωμάτιο κλειδωμένο από μέσα, ο Μπέρνι γίνεται το επίκεντρο της προσοχής καθώς αναλαμβάνει να διαλευκάνει αυτή τη μυστηριώδη υπόθεση. Εφόσον αποτύχει, γνωρίζει καλά τι διακυβεύεται: όχι μόνο η δική του υπόληψη, αλλά και η υπόληψη ενός πανίσχυρου και εκδικητικού άντρα - του Ράινχαρντ Χάιντριχ. 
"Ο KERR ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΛΑΘΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ" Financial Times


 Ο Έρικ Λάρσον με το δικό του Βερολίνο στο μυθιστόρημα – χρονικό,
σε επανέκδοση, από το Μεταίχμιο:




Στον κήπο με τα θηρία 


Ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Τρίτου Ράιχ

Έρικ Λάρσον 


μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Μεταίχμιο, 2013

Τιμή: 12,00 από 13,30 €





Βερολίνο, καλοκαίρι 1933: Ο χαμηλών τόνων καθηγητής Γουίλιαμ Ντοντ φτάνει στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον γιο του και τη φλογερή κόρη του τη Μάρθα, ως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, την ίδια περίοδο που ο Χίτλερ μηχανεύεται τρόπους για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να απαλλαγεί απ’ όλους όσοι στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά του.
Καθώς ο Έρικ Λάρσον, εμβριθής μελετητής αυτής της περιόδου, ακολουθεί τους ήρωές του τον πρώτο χρόνο διαμονής τους στη γερμανική πρωτεύουσα στις συναναστροφές τους με σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής, στα μάτια των αναγνωστών ζωντανεύει το προπολεμικό Βερολίνο, μια πόλη με τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στον κόσμο, όπου τα θέατρα και τα καφέ είναι πάντα κατάμεστα και στους δρόμους κυκλοφορεί ένα καλοντυμένο και γοητευτικό πλήθος. Η κατάληξη όμως θα είναι ο απόλυτος τρόμος όταν ένας φονικός σπασμός βίας –η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών (30.4.1934)– θα αποκαλύψει χωρίς καμιά αμφιβολία το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος. 

-«Παρά το μυθιστορηματικό ύφος, την πλούσια πλοκή και τη διεξοδική ανάπτυξη των χαρακτήρων, το βιβλίο του Λάρσον δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Ο συγγραφέας πετυχαίνει να ανασυνθέσει το σκοτεινό κλίμα της εποχής χωρίς καθόλου να παρεκκλίνει από την ακριβή καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που φωτίζει τις πρώιμες και, εν πολλοίς, άγνωστες πτυχές του χιτλερικού καθεστώτος, και την αδυναμία της διεθνούς διπλωματίας να αξιολογήσει τα δείγματα γραφής του και να παρέμβει εγκαίρως.» Ντόρα Mακρή

"Το πλέον γοητευτικό έργο του Λάρσον... Δεν υπάρχει ανάλογο της ιστορίας που στήνει ο συγγραφέας... Πλούσια σε γεγονότα, πολυπρόσωπη, δυνατή και δηκτική... μια αληθινή ιστορία που σε ταξιδεύει". New York Times



Φιλέλληνες: οι άνθρωποι του "αλλού", όχι κατ' ανάγκη Έλληνες, αγαπούν από μακριά, έξω από τον χώρο τους, μια Ελλάδα ιδανική, ο καθένας τη δικιά του:



Φιλέλληνες


Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας οδύσσειας. Μυθιστόρημα

Μιμίκα Κρανάκη


Μ.Ι.Ε.Τ, 1998 439 σελ


Τιμή 14,00 € από 15,28





-Τα Χριστούγεννα του 1945 περίπου 200 Ελληνες, νέοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, αυτοί που λίγα χρόνια αργότερα θα συμμετείχαν στο διεθνές στερέωμα των επιφανών της τέχνης, της επιστήμης και των γραμμάτων, έπειτα από πολλές περιπέτειες, διπλωματικές ισορροπίες και πολιτικές συμμαχίες, άφηναν πίσω τους την Ελλάδα -που σιγά σιγά έμπαινε στην περιπέτεια του Εμφυλίου- κι έφευγαν για το Παρίσι, υπότροφοι του Γαλλικού Ινστιτούτου. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο αρχιτέκτονας Πάνος Τζελέπης και ανάμεσα στα μέλη της «Υποτροφιάδας» ήταν: οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Παπαϊωάννου, Μιμίκα Κρανάκη, Κώστας Αξελός, ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος, οι φοιτητές αρχιτεκτονικής Εμμανουήλ Κινδύνης, Αριστομένης Προβελέγγιος, Αθανάσιος Γάττος, Κωνσταντίνος Μανουηλίδης, Νικόλας Χατζημιχάλης, Γιώργος Κανδύλης, Πάνος Τσολάκης, Τάκης Ζενέτος, ο κινηματογραφιστής Μάνος Ζαχαρίας, ο γλύπτης Μέμος Μακρής, ο ζωγράφος Ντίκος Βυζάντιος, ο μουσικός Δημήτρης Χωραφάς, ο τεχνοκριτικός Αγγελος Προκοπίου, οι γιατροί Ανδρέας Γληνός και Ευάγγελος Μπρίκας, η συγγραφέας Ελλη Αλεξίου, η ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, ο ποιητής Ανδρέας Καμπάς, οι φιλόλογοι Εμμανουήλ Κριαράς και Σταμάτιος Καρατζάς, και πολλοί άλλοι. Ο συνθέτης Ιάνης Ξενάκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο μάτι στα Δεκεμβριανά, έφτασε αργότερα μόνος του στο Παρίσι.



                                                                 Ντίκος Βυζάντιος


-« Ρωτάς τι γινόμαστε. Επιζούμε, τι άλλο. Κι οι γέροι μου κι εγώ. Προς το παρόν. Επιζούμε. Είναι, βλέπεις, κάτι νύχτες αξημέρωτες,θα σου΄χει τύχει και σένα, λες και δεν είναι πια να φέξει, χάλασε η μηχανή πάει, δεν το ξαναβλέπουμε το φώς ίσαμ΄εδώ ήτανε. Έπηξε. Αδύνατο, δεν μπορεί, λες, θα΄σβησε ο ήλιος, δεν μπορεί, κάποια βλάβη έπαθε το σύμπαν. Κι όμως. Κάποτε ασπρίζει το παράθυρο κι ακούγεται το πρώτο πουλί. Ξημέρωσε. Ο κόσμος παίρνει πάλι μπρος. Τίποτα. Τίποτα. Ιδέα σου ήτανε. Άδικα τρόμαξες. Πάει, πέρασε. Όλα μπαίνουν στη θέση τους όπως πριν.. . .»
 
 -Παρωδία της Οδύσσειας, αν θέλετε, όπου όμως μήτε Οδυσσέας υπάρχει, μήτε Ιθάκη: το 1945 μια καραβιά Ελλήνων υποτρόφων φεύγει για τη Γαλλία. Με τα χρόνια, με τις προσωπικές τους εμπειρίες της ξενιτιάς και τη Μεγάλη Μετανάστευση των εθνών που συγκλονίζει τον κόσμο ολοένα πιο έντονα, ανακαλύπτουν πως στις μέρες μας ολόκληρη η υφήλιος κατοικείται από φιλέλληνες, από τους boat-people της Ασίας και της Αφρικής ως τους πρόσφυγες της Ευρώπης.



Χάρη στον Πεσσόα, η Λισαβόνα μπήκε στην παγκόσμια λογοτεχνία κι έγινε μια πόλη σύμβολο - όπως η Ιθάκη χάρη στον Οδυσσέα, η Αλεξάνδρεια από τον Καβάφη, το Παρίσι από τους Μπωντλαίρ και Μπαλζάκ, το Δουβλίνο από τον Τζόυς ή η Πράγα από τον Κάφκα...



Λισαβόνα 

Τι πρέπει να δει ο επισκέπτης

Fernando Pessoa

μετάφραση: Γιάννης Σουλιώτης

Ροές , 2011 189 σελ.

Τιμή 9,50 € από 10,65






«Να ταξιδέψω; Για να ταξιδέψω φτάνει να υπάρχω: πηγαίνω από μέρα σε μέρα, σαν από σταθμό σε σταθμό στο σιδηρόδρομο του κορμιού μου, ή του πεπρωμένου μου, σκυμμένος πάνω από τα πρόσωπα και τις χειρονομίες, πάντα ίδια και πάντα διαφορετικά, όπως, τελικά, είναι και τα τοπία. Εάν φαντάζομαι, βλέπω. Τι παραπάνω κάνω ταξιδεύοντας; Μόνο μια αδυναμία ακραία της φαντασίας δικαιολογεί τη μετακίνηση σαν μέσο πλήρωσης των αισθήσεων. [.]
 Στην πραγματικότητα, η άκρη του κόσμου, όπως κι η αρχή του, είναι η προσωπική μας σύλληψη του κόσμου. Μέσα μας είναι που τα τοπία έχουν τοπίο.» 
 «Βιβλίο ανησυχίας»  Fernando Pessoa




-Ο Πεσσόα μάς παίρνει από το χέρι και, με πολύ απλή γλώσσα, μας παρουσιάζει "τη Λισαβόνα του". Περιδιαβαίνουμε μαζί του μια πόλη με υπέροχη πνευματική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική κληρονομιά, και συγχρόνως ανακαλύπτουμε τους "ετερωνύμους του" που κρύβονται πίσω από κάθε γωνιά της, αλλά και τον "ορθώνυμο", τον ίδιο τον Πεσσόα, ο οποίος έβαλε σε τούτο το σύντομο κείμενο όλη του την ψυχή, την ποιητική φωνή του και την περηφάνια του για τον πολιτισμό, τους κήπους, τα αγάλματα, τα κτίρια, τις εκκλησίες, τα μουσεία, τα θέατρα, τις βιβλιοθήκες, τις φυλακές, τις εφημερίδες, τους Πορτογάλους, τη Λισαβόνα - που είναι γι' αυτόν ολόκληρη η Πορτογαλία. 
- "Η ποίηση, η οποία έχει αβίαστα εμφιλοχωρήσει στον τουριστικό αυτό οδηγό, δεν θέλει να κρύψει το πρόσωπό της. Επιβεβαιώνεται έτσι άλλη μια φορά πανηγυρικά ο κανόνας του Βάλτερ Μπέντζαμιν, ο οποίος ορίζει ότι «η ταξιδιωτική αφήγηση αποτελεί ενδεχομένως την ίδια την απαρχή της λογοτεχνίας». Γι' αυτό και ο αναγνώστης παρασύρεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες στη νοσταλγία όχι μιας τυπικής δυτικοευρωπαϊκής πόλης, αλλά μιας αυθεντικής Εδέμ. Ό, τι δηλαδή στάθηκε για τον ξεναγό μας η ίδια του η πόλη. Φασματική, πραγματική και κάτι άλλο ανάμεσά τους. Στους αντίποδες μιας απίθανης ανθρώπινης κυψέλης, σαν κι αυτές που χαρτογράφησε ο μαέστρος της ψευδαίσθησης, ο Ίταλο Καλβίνο στις περιώνυμες πλέον Αόρατες Πόλεις του, στέκεται επιδιορθωμένη μετά από τόσες συμφορές, αγέρωχη και εντελώς απτή ταυτοχρόνως η Πρωτεύουσα της ζωής του Φερνάντο Πεσσόα. Όπου, ως γνωστόν, κατοίκησε ακόμη και μέσα στα μουχλιασμένα από τους ατλαντικούς αιώνες υπόγειά της. Ένας έμπειρος τρωγλοδύτης του Όντος, ένας Ούτις του καταδικού του σύμπαντος."
Γιώργος Βέης




ν’ακούγεται από μακριά
μια φυσαρμόνικα….


Τόλης Νικηφόρου

32 ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη

1966-2013

Μανδραγόρας 2013

Τιμή 7,00 ευρώ






μεθυστική η σειρά τα φώτα
από το Καλοχώρι ως τα Μικρό Καραμπουρνάκι
καθώς το χέρι σου χαϊδεύει τα μαλλιά της
κι είναι τα μάτια σου μες στα δικά της μάτια
καθώς απέναντι η ρουτίνα της ζωής
γίνεται όνειρο νυχτερινό μέσα στη λάμψη
ξαναγυρίζετε στα δεκαοχτώ σας χρόνια



«[…] Αυτός ήταν ο τόπος μου, αυτή η θάλασσά μου,
αυτή η γλώσσα μου και η γραμμή του αίματός μου χιλιάδες χρόνια τώρα απ’ τα παράλια της Ιωνίας και της Μαύρης Θάλασσας ως τη μεγάλη πόλη των προσφύγων. Εδώ ήμουν προορισμένος να ζήσω, να γράψω τα βιβλία μου και να πεθάνω». 

-Με σταθερή παρουσία από το 1966 στα λογοτεχνικά πράγματα της πόλης, όπου και εξέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ο Τόλης Νικηφόρου επιλέγει 32 ποιήματα από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, απ’ τη μακρόχρονη δηλαδή «περιπέτεια της ψυχής» του –που εξακολουθεί παλλόμενη και εξόχως δημιουργική– για να συνομιλήσει όχι απλώς με τους οικείους του –στους οποίους και αφιερώνει τον τόμο– αλλά και με τους συμπολίτες της γενέθλιας Θεσσαλονίκης, και μέσω αυτών με ολόκληρη την Ελλάδα.



                                                 Βαρκελώνη 1936



Επικοινωνήστε με τον "Σελιδοδείκτη" :

τηλ.κιν.   6957502380                          τηλ.σταθ.  2310230590     

 email        books.iordanis@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου