Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις 19-5-2014






ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΚΙ’ΑΠ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ

(ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Β’)

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ


Μετάφραση ΕΜΗ ΒΑΙΚΟΥΣΗ

Καστανιώτης 2014 σελ.329

ISBN 9789600357370


Τιμή 17,30  € 






1938. Ο Ντόινο Φάμπερ, Εβραίος ιστορικός, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού ΚΚ, κεντρικός ήρωας της τριλογίας, αυτοεξορίζεται στο Παρίσι. Η Ιστορία προχωράει ερήμην του – ερήμην όλων των ιδεολόγων κομουνιστών που παγιδεύτηκαν στην ουτοπική πεποίθηση ότι η ιστορική νομοτέλεια είναι με το μέρος τους· ο εθνικοσοσιαλισμός είναι κυρίαρχος, το σοβιετικό ΚΚ εκτροχιάζεται σε έναν αμείλικτο ολοκληρωτισμό, η Ευρώπη βαδίζει ολοταχώς προς τον πόλεμο. 

Ο Σπέρμπερ σκιαγραφεί την Πόλη του Φωτός και την κοινωνία της με τρυφερότητα –ήταν άλλωστε δεύτερη πατρίδα του–, θαυμασμό, αλλά και με κριτικό μάτι. Ο Φάμπερ θα ερωτευθεί, θα επιτρέψει για λίγο στην προσωπική ζωή να εισβάλει στον σκληρό πυρήνα της βιογραφίας του, που είναι η Επανάσταση, μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να πολεμήσει τον Χίτλερ, μέσα από τη Λεγεώνα των Ξένων. Μετά από τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας, η ατομικότητα θα έρθει πάλι σε πρώτο πλάνο. Η τύχη τερματίζει το υπαρξιακό του αδιέξοδο, φέρνοντας στο δρόμο του ένα ορφανό αγόρι. Το υιοθετεί. Είναι οχτώ ετών, όσο κι ο ίδιος κάποτε, όταν έχασε τους γονείς του…




ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΑΝΝΕΡ

ROBERT WALSER



Μετάφραση: Βασίλης Πατέρας

Ροές 2014 σελ. 336
ISBN 9789602834046



Τιμή 16,30 € 





"Δεν μου αρέσει να είμαι ιδιοκτήτης μισών πραγμάτων, προτιμώ να ανήκω στους εντελώς απόκληρους, ώστε να μου ανήκει τουλάχιστον η ψυχή μου... Δεν θέλω να έχω μέλλον, θέλω να έχω παρόν. Μου φαίνεται πιο αξιόλογο. Μέλλον έχει εκείνος που δεν έχει παρόν, κι αν έχει κανείς παρόν, τότε ξεχνά ακόμα και να σκεφτεί το μέλλον... Στέκομαι ακόμα έξω από την πόρτα της ζωής, χτυπώ και ξαναχτυπώ, αν και όχι με μεγάλο ζήλο, και αφουγκράζομαι γεμάτος αγωνία μήπως έρχεται κανείς να σηκώσει το μάνταλο."
Σ' αυτό το μυθιστόρημα μαθητείας και ενηλικίωσης, ο εικοσάχρονος Σίμον Τάννερ, διχασμένος ανάμεσα στην επιθυμία του για κοινωνική αποδοχή και στην ασυγκράτητη δίψα του για ανεξαρτησία, αλλάζει διαρκώς δουλειές και σπίτια, χαίρεται τη φύση και την ελευθερία του, συναντά τα αδέλφια του, προκαλεί με τον αυθορμητισμό του και στο τέλος του μυθιστορήματος δεν έχει σημειώσει την παραμικρή πρόοδο - ή, με τα λόγια του Κάφκα

"Ο Σίμον τριγυρίζει πανευτυχής, χωρίς να καταφέρνει τίποτα τελικά πέρα από την απόλαυση του αναγνώστη. Είναι μια πολύ άσχημη σταδιοδρομία, αλλά μόνο μια άσχημη σταδιοδρομία προσφέρει φως στον κόσμο..."



                                                                                     Φωτογρ. Steve McCurry


Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

OCTAVE MIRBEAU


Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος 


Άγρα 2014 σελ. 36
ISBN 9789605051273

Τιμή 4,50 € 







Ο Οκτάβ Μιρμπώ ήταν συγγραφέας, κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος. Είναι γνωστός στις μέρες μας κυρίως για το μυθιστόρημά του Ημερολόγιο μιας καμαριέρας, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Λουί Μπουνιουέλ. Λιβελλογράφος που έκανε τους πάντες να τρέμουν, αλλά και νεωτεριστής μυθιστοριογράφος, έγραψε θεατρικά έργα κλασικά και μοντέρνα μαζί. Λογοτεχνικά ανορθόδοξος, πέρα από κατηγοριοποιήσεις, περιφρονούσε σχολές και θεωρίες και έσβηνε μέσα σε όλα τα λογοτεχνικά είδη τη ριζική του αποστροφή προς οτιδήποτε θεσμικό. Βίαια ατομικιστής και αναρχικός, ενσάρκωνε τον κριτικό, δυνητικά ανατρεπτικό διανοούμενο. 
Η Απεργία των ψηφοφόρων είναι ένα χρονικό αναρχικής έμπνευσης που δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 1888 στην εφημερίδα Le Figaro. 
Για τον Μιρμπώ, η καθολική ψηφοφορία και η προσφυγή στις εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο από μια απάτη στημένη από τους κυρίαρχους, για να αποκτούν φτηνά τη συναίνεση αυτών τους οποίους καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται. Καλεί λοιπόν τους ψηφοφόρους να απεργήσουν στις κάλπες και να φερθούν όχι σαν αγελαία πρόβατα αλλά ως πολίτες πνευματικά διαυγείς. 
Στα δύο κείμενα που περιλαμβάνονται εδώ, ο Μιρμπώ πραγματεύεται το θέμα της εξουσίας, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται στο άτομο, αλλά επίσης, και κυρίως, για τον τρόπο που την εσωτερικεύουν και την ενστερνίζονται οι ίδιοι οι κυβερνώμενοι.



Ο συγγραφέας Κρίτων Σαλπιγκτής αποτίει με το βιβλίο αυτό τον δεόντα φόρο τιμής όχι μόνο στον πατέρα του ελληνικού μυθιστορήματος Γιάννη Μαρή και στους ήρωές του, αλλά και στη γενέτειρα πόλη του, αναπαριστώντας το προ εξηκονταετίας παρελθόν της μέσω της πλοκής της νουβέλας του, αλλά και με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τις οποίες παραθέτει στα επιλεγόμενα.




Τελευταίο δρομολόγιο

Μια ιστορία του αστυνόμου Μπέκα από το μέλλον

Κρίτων Σαλπιγκτής

εικονογράφηση: Γιώργος Ακοκαλίδης

Αιγαίον 2012 155 σελ.

ISBN 978-9963-692-89-7


Τιμή 10,50 € από 11,72







Ο Κρίτων Σαλπιγκτής τοποθετεί στην πλοκή του στην Θεσσαλονίκη του 1954, τη μέρα που ένας ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής τότε, ο Βορειοελλαδίτης Υπουργός Δημοσίων Έργων, ταξιδεύει κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες λαμπρότητας στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα όμως, η πληροφορία ότι θα δολοφονηθεί, έχει κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό. Ο φόβος μήπως η Βασιλική Χωροφυλακή αποδειχθεί ανεπαρκής, αναστατώνει το Παλάτι, το οποίο δίνει την εντολή στον Αστυνόμο Μπέκα να σπεύσει από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, για να την συνδράμει στο έργο της. Οι μόνοι από τους ανθρώπους του Τύπου που συνοδεύουν τον Υπουργό, είναι ο Αθηναίος δημοσιογράφος Γιάννης Μακρής (ήρωας του Γιάννη Μαρή και αυτός, όπως κι ο Αστυνόμος Μπέκας) και ένας νεοσσός του επαγγέλματος, ο Νίκος Καχτίτσης με πρόθεση να προλάβει να δείξει σ' έναν Ντίνο Χριστιανόπουλο, το χειρόγραφο του πρώτου διηγήματός του. Μέχρι ν' αποδειχθεί εάν οι πολιτικοί φόνοι στην Νύμφη του Θερμαϊκού, εκτός από παρελθόν, θα έχουν και μέλλον, οι τρεις τους περιπλανώνται στην Θεσσαλονίκη΄του 1954, περνώντας από τα πιο γνωστά μέρη και τα στέκια της και συναντώντας τους ανθρώπους της. 
Έτσι η πλοκή του βιβλίου ξεκινά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας, όπου προσγειώνεται το αεροσκάφος του Υπουργού, περνά από τον χωματόδρομο της οδού Γράμμου-Βίτσι (τη σημερινή Εθνικής Αντιστάσεως), από το Ντεπώ (το αμαξοστάσιο του τραμ), από τη Λεωφόρο των Εξοχών (τη σημερινή Βασιλίσσης Όλγας), από τα ξενοδοχεία Εξέλσιορ, Μπρίστολ και Μεντιτερανέ, το κατάστημα επίπλων Χαρατσάρη, από το ιατρείο του ιατρού-σεξολόγου Γεωργίου Ζουράρι, από τα εστιατόρια Όλυμπος-Νάουσσα, Στρατής, πριν να καταλήξουν την επόμενη μέρα τα βήματα του Υπουργού και των συνοδών δημοσιογράφων στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στο πάρκο του Θεάτρου Κήπου και στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ. Μέχρι να έρθει αυτή η ώρα, οι ήρωες του βιβλίου έχουν προλάβει να συναντήσουν τον μετέπειτα Υπουργό Εσωτερικών Τάκο Μακρή, τον εκδότη Γιάννη Βελλίδη, τον νεαρό φωτογράφο Γιάννη Κυριακίδη, τον Μιχαήλ Αγγελόπουλο, το Β', τον κληρονόμο του Βυζαντινού Θρόνου, τους δημοσιογράφους Κ. Δημάδη της Μακεδονίας και Ζαφειρόπουλο του Ελληνικού Βορρά, τον μουστάκια σερβιτόρο της Κληματαριάς και άλλους…



“Η μουσική ομιλεί αφ’εαυτής και 
Δεν χρειάζεται καμιά εξήγηση 
Ή δικαίωση: 
Ή είναι ζωντανή ή δεν είναι.”      
                            Steve Lacy



Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΣΚΩΝ


ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ 2014 σελ.111
ISBN 9789609517522

Τιμή 9.00 € 








Η ποίηση των δίσκων, κάπως αόριστα, και πιο συγκεκριμένα (ίσως και πιο πεζά), ποιήματα δημοσιευμένα στα εσώφυλλα των δίσκων βινυλίου παλαιότερα και τώρα στα ένθετα των CD. 
Ποιήματα τα οποία επέλεξαν οι συνθέτες ή οι αυτοσχεδιαστές, για δικούς τους λόγους, πολλές φορές εν αγνοία των ποιητών. Ποιήματα περασμένων εποχών τα οποία επανέρχονται μέσω των ήχων, απόντος όμως οριστικά του ποιητή. Επίσης, ποιήματα γραμμένα με αφορμή ένα μουσικό κομμάτι καθώς και η περίπτωση συνεργασίας ποιητή και μουσικού.
Συμβαίνει συχνά να μην καταλαβαίνουμε τα λόγια από τα τραγούδια. Είτε γιατί η γλώσσα μάς είναι άγνωστη είτε γιατί δε βγαίνει άκρη από την προφορά και την εκφραστικότητα του ερμηνευτή. Παράλληλα με τις όποιες τεχνολογικές καινοτομίες, λέμε ότι αξίζει ακόμη η κατ’ ιδίαν ανάγνωση και γι’ αυτό ξεκολλούμε τους στίχους από τα φυλλάδια και τα οπισθόφυλλα.
Η ποίηση των δίσκων. Φυσικά υπάρχουν πολλά δείγματα σε όλα τα είδη μουσικής. Εδώ παρουσιάζεται μια πρώτη επιλογή και μια πρώτη μεταγραφή στην ελληνική γλώσσα.



Jim Brodey - ΣΤΟΝ JOHN COLTRANE

Μετά τη βροχή, η κοιλάδα άνοιξε το στόμα της
λιγοστά περιστέρια ξεπετάχτηκαν κι εξαφανίστηκαν,
έφτασαν τόσο ψηλά που δε μπορούσαμε πια
να τα δούμε

Μετά τη βροχή, μια φωνή αρχίζει να τραγουδά,
κάπου μακριά περικυκλωμένη από το
δυνατό άρωμα των φιλιών
που ανέδιδαν οι φεγγοβόλοι αγροί

Μετά τη βροχή, ο ουρανός καθάρισε
ήρθαν οι άγγελοι και στάθηκαν σαν πλεούμενα,
τα περιστέρια βρήκαν φωλιά
στους διαφανείς τους θύλακες

Μετά τη βροχή, το κουαρτέτο αρχίζει να παίζει
κι εμείς περπατούσαμε ξυπόλητοι
στο υγρό γρασίδι σα νά’ μασταν ολόγυμνοι
καθώς άρχισες το τραγούδι

Μετά τη βροχή, ο Elvin έκανε
τη μυώδη προσευχή του,
τα δάκτυλα του McCoy άστραψαν πάνω στα
πλήκτρα και ο Jimmy Garrison ακούμπησε
το κεφάλι του στον ώμο σου

Μετά τη βροχή, χαμόγελα ειρήνης και αρμονίας,
το γεράκι πλησιάζει το ανυποψίαστο θύμα του
και η μέρα κυλά γλυκά όπως
το τενόρο της αγάπης σου

[Μετάφραση: Σάκης Παπαδημητρίου]





ΜΠΛΕ ΝΟΤΕΣ σε κόκκινο φόντο 



MALTE MARCUS

Μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης 


Κέδρος 2014 σελ.392
ISBN 9789600444438 


Τιμή 15,00 € από 16,60





Όλα αρχίζουν με έναν αυτοσχεδιασμό της τζαζ, με μια φαντασίωση και μια δολοφονία. Παρίσι. Η Βέρα, πρόσφυγας του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, δολοφονείται με φρικτό τρόπο. Ο Μίστερ, πιανίστας της τζαζ, ερωτευμένος με τη Βέρα, αναζητά τους ενόχους μαζί με τον πολύγλωσσο φιλόσοφο-ταξιτζή Μπομπ. 
Η αναζήτησή τους στο νυχτερινό Παρίσι, υπό τους ήχους της τζαζ της θρυλικής Blue Note, θα τους φέρει αντιμέτωπους με ένα κύκλωμα Βαλκάνιων κακοποιών που συχνά έχουν την κάλυψη της πολιτικής εξουσίας. 
Τα τραύματα που προκάλεσε ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος ανοίγουν και πάλι. Ψάχνοντας το παρελθόν της δολοφονημένης γυναίκας στις απομακρυσμένες ακτές του Δούναβη και στους τάφους των Βαλκανίων, οι δύο φίλοι θα ανακαλύψουν εγκλήματα στα οποία κανείς δεν είχε δώσει σημασία.


                          
                                                                  Φωτογρ. Steve McCurry

                         

                     Ταξιδέψτε με το βιβλίο, 
                     επικοινωνήστε με το Σελιδοδείκτη:

email        books.iordanis@gmail.com               Τηλ. κιν.   6977231843

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου