Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 23-9-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων



                                                 Ο δολοφονικός ουρανός -1927 R. Magritte


“"Η Ιερουσαλήμ" είναι ένα μεγάλο βιβλίο, που ανήκει στη μεγάλη δυτική λογοτεχνία. Ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες δεν έχει το δικαίωμα να γράφει τόσο καλά μόλις στα 35 του χρόνια: μου έρχεται να τον δείρω!" 
  Ζοζέ Σαραμάγκου






Ιερουσαλήμ

Γκονσάλο Μ. Ταβάρες


μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

Καστανιώτης, 2012 180 σελ. 

Τιμή 11,50 € από 12,78







-«Αν η φρίκη τείνει να μειώνεται, είναι σημάδι πως θα είμαστε ευτυχέστεροι μετά από εκατό γενιές, αν η φρίκη αυξάνεται, η ιστορία αυτή θα τελειώσει, αφού η τελική φρίκη δεν θα αφήσει τίποτα. Και τότε, πράγματι, θα μπορέσει να εμφανιστεί άλλη καλύτερη ιστορία, πιο ηθική. Οι δύο αυτές υποθέσεις μάς καθιστούν αισιόδοξους. Αν όμως η φρίκη είναι σταθερή, τότε λοιπόν δεν υπάρχει ελπίδα. Καμία. Όλα θα εξακολουθήσουν ως έχουν.»
«όταν σου λένε "βασανιστήριο", δεν ξέρεις αν σε καλούν για να βασανίσεις ή να βασανιστείς».

-«Μια κραυγή διατρέχει αυτό το ολιγοσέλιδο, αλλά πολύ πυκνό μυθιστόρημα του Πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Ταβάρες. Μια κραυγή που ξεπηδά από την παραφροσύνη που διαπνέει τους ήρωες και τα γεγονότα. Στην «Ιερουσαλήμ» όλα συμβαίνουν μέσα σε λίγες ώρες, τις πρωινές κάποιας 29ης Μαΐου, σε μια αφιλόξενη πόλη που δεν κατονομάζεται. Σ΄ αυτόν τον ελάχιστο χρόνο διασταυρώνονται απροσδόκητα οι μοίρες πέντε προσώπων, τους χαρακτήρες και την ψυχοσύνθεση των οποίων με λίγα μεστά λόγια και με περισσή μαεστρία ο συγγραφέας σκιαγραφεί πότε σε πρώτο πρόσωπο και πότε σε τρίτο. Μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, καθένα απ΄ αυτά τα πρόσωπα αναζητά την επαφή, τη στήριξη, την κατανόηση. 

Οι ήρωες του Ταβάρες ερωτεύονται, συγκρούονται ολέθρια μεταξύ τους, πονούν, αποκαλύπτουν τη βία που έκρυβαν μέσα τους, εκπροσωπούν το παράλογο, το απροσδόκητο, τη σκληρότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, μια απροσδιόριστη λογική, ίσως τη σκοτεινή πλευρά του πολιτισμού, τον θάνατο και τη ζωή. 

Ο συγγραφέας εξετάζει «την κλινική κατάσταση της Ιστορίας», προσπαθεί να συλλάβει την έννοια της υγείας με τρόπο πολύ ευρύτερο: την ψυχική υγεία της ανθρωπότητας, της ίδιας της Ιστορίας. Και καταλήγει ότι αυτή χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, αιώνα τον αιώνα. «Η ένταση της σχέσης φρίκης - χρόνου έχει αυξηθεί», συμπεραίνει. Υπάρχει κάθαρση; Το «Ιερουσαλήμ» είναι ένα σκληρό βιβλίο που συνταράσσει τον αναγνώστη για τις ιδέες του, αλλά και για την κοφτή, γεμάτη νόημα γραφή του, τον εσωτερικό ρυθμό του, η άψογη απόδοση του οποίου πιστώνεται στη μεταφράστρια.» ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ

                                                     Από τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία 
                                                              Βάνας Πεφάνη “Ιερουσαλήμ Heaven




«Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό και την ίδια στιγμή βιωματικό, εξομολογητικό, μια σπουδή πάνω στο θέμα της ταυτότητας και της ρευστής φύσης της Ιστορίας.» Ηλίας Μαγκλίνης



Χαμάμ Βαλκάνια


Βλάντισλαβ Μπάγιατς




μετάφραση:Μαρία Κεσίνη

Κέδρος , 2011 398 σελ.



Τιμή 18,00 € από 19,90




-Μια δυνατή φιλία στα άδυτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας:
Μεχμέτ πασάς Σοκόλοβιτς, ο Μπάγιτσα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: ο αρχιστράτηγος που σκέφτεται στα τουρκικά και ονειρεύεται στα σερβικά.
Μιμάρ Σινάν, ο Ιωσήφ από την Καισάρεια: ούτε Τούρκος ούτε Έλληνας, ο μέγας αρχιτέκτονας..
Η ιστορία των Βαλκανίων ξετυλίγεται από τον δέκατο έκτο αιώνα στο σήμερα: επεκτατικοί πόλεμοι, εμφύλιες διαμάχες, το μεγαλείο της δημιουργίας, η βία της καταστροφής, η βαθιά πίστη και το τυφλό μίσος, η τραγωδία και η ομορφιά, ο ανθρώπινος δυϊσμός και η εναγώνια αναζήτηση της ταυτότητας.




Ήρωες επίσης δύο σύγχρονοι συγγραφείς. Ο Σέρβος Β. Μπ. [εμφανώς παιχνίδι του Μπάγιατς με το μυθιστορηματικό του προσωπείο] και ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ. Με κοινό σερβο-τουρκικό, δηλαδή, οθωμανικό, ιστορικό παρελθόν και οι δύο.
-«Και το χαμάμ; Στις δύο πρώτες σελίδες, πριν την έναρξη του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας επιχειρεί μια επικούρεια αντιμετώπιση του χαμάμ υπό τον τίτλο Το χαμάμ ή η δεξιοτεχνία της ύπαρξης. Υπό την επικούρεια λοιπόν έννοια το χαμάμ είναι μια μορφή απόλαυσης, τέρψης και χαλάρωσης σωματικής και ψυχικής, ένας γενικότερος εξαγνισμός και καθαρμός. 
Ο Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής δεν ήθελε να απολαμβάνει μόνον αυτός τις χάρες και τις απολαύσεις του νερού στο προσωπικό του χαμάμ αλλά όλοι οι υπήκοοί του. Έδωσε λοιπόν εντολή στον αρχιτέκτονα Σινάν να σχεδιάσει και να ανεγείρει χαμάμ παντού. Ο αυτοκρατορικός χρηματοδότης ήταν ο Μέγας Βεζίρης Αχμέτ-Μπάγιτσα Σοκόλοβιτς που είχε στο μεταξύ αναπτύξει μια γερή φιλία με τον Σινάν. Έτσι τα χαμάμ, ένα μουσουλμανικο-χριστιανικό-τουρκικό-σερβικό-ελληνικό δημιούργημα συμβολίζουν τον στέρεο πολιτισμικό κρίκο των εθνοτήτων, των γλωσσών και των θρησκειών της άγνωστης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Να σημειώσω ότι Σοκόλοβιτς χρηματοδότης και Σινάν αρχιτέκτονας έσπειραν γεφύρια, βρύσες, υδραγωγεία κ.λπ. σε όλα τα Βαλκάνια. Το περίφημο γεφύρι του Δρίνου, στη συνεργασία των δύο ανδρών οφείλεται. Αυτός είναι ο κύριος κορμός του μυθιστορήματος του Μπάγιατς.





Και βέβαια σ ένα μεταμοντέρνο μυθιστόρημα που σέβεται τον εαυτό του, δεν είναι δυνατόν να μην παρακολουθεί ο αναγνώστης πώς ό συγγραφέας του το στήνει, υπονομεύοντας έτσι και την υποτιθέμενη αληθοφάνειά του. Όταν το τελειώνεις δεν έχεις μόνον επιβεβαιώσει τη σχέση σου –ως Βαλκάνιος και δη Έλληνας- με τον Επίκουρο αλλά έχεις εισχωρήσει σ έναν κόσμο που σε κάνει να σκεφτείς και να αναρωτηθείς για πολλά.» Έλενα Χουζούρη



Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς


Αλέξανδρος Ίσαρης


Κίχλη , 2012    14 σελ.


Τιμή 2,00 € από 2,20








-«Η έκπληξή μου ήταν απερίγραπτη, όταν ακολουθώντας τον φιδωτό δρόμο που οδηγεί στον Πύργο είδα να ξεδιπλώνεται εμπρός μου ένα μοναδικό τοπίο, που με καλούσε να το αγαπήσω. Και πράγματι το αγάπησα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, αφού, ύστερα από εκείνη την πρώτη φορά, έχω μέχρι σήμερα επισκεφτεί την Τήνο πάμπολλες φορές, και έχω πάντοτε την αίσθηση ότι επιστρέφω στην πατρίδα».

                                                      Α. Ίσαρης


-"Προς το βράδυ οι σκιές σφίγγονται γύρω από τα δέντρα που θροΐζουν τρυφερά και η ατμόσφαιρα γεμίζει ψιθύρους. Καθισμένος σε κάποιο πεζούλι, συλλογίζομαι τη ζωή που πέρασε. Τους ανθρώπους και τις θάλασσες που γνώρισα. Τις πληγές και τις ανθοφορίες που εναλλάσσονταν στο σώμα της ιστορίας μου. Τα νοσοκομεία που επισκέφθηκα. Τους έρωτες, τους χωρισμούς, τις ναυαγισμένες φιλίες. Τους κήπους των παιδικών μου χρόνων. Τις συναρπαστικές περιπέτειες στα στενά δωμάτια της Τέχνης. Τα ποιήματα, τα σχήματα, τα χρώματα, τις μουσικές. Τη μοναξιά μου σε μικρές και μεγάλες πολιτείες. Τη μοναξιά μου στην άκρη ενός βράχου, στην αίθουσα αναμονής κάποιου σταθμού, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Τους φόβους που στοίχειωναν το κρεβάτι μου τις νύχτες. Τα καράβια που με πήγαιναν σε καινούργιες ερημιές. Τους βαρείς χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια..." 

 -Το "Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς" γεννήθηκε από τη βαθιά βιωματική σχέση του συγγραφέα με το νησί της Τήνου. Πρόκειται για ένα αφήγημα που μιλάει για το θάνατο μέσα από την κατάφαση της ζωής, που μας προτρέπει, σύμφωνα με τη ρήση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, "να περάσουμε στο θάνατο με τα μάτια ανοιχτά".


                                                 Α. Κιλεσόπουλος «Κόσμοι εν τω γεννάσθαι»
                                                             Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 16/9-31/10/2013


Οι "Σειρήνες της Αλεξάνδρειας" εντάσσονται στη παράδοση των νουάρ μυθιστορημάτων, αυτών που προβάλλουν την προσωπική μοίρα, σ' ένα αστικό κοινωνικό πλαίσιο, να σαρώνεται από τον δυνατό άνεμο της Ιστορίας.



Οι σειρήνες της Αλεξάνδρειας
 

Fransois Weerts


μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Πόλις , 2013 307 σελ.


Τιμή 13,50 € από 15,00





«Το πρώτο, και μοναδικό μέχρι τώρα, μυθιστόρημα του Βέλγου δημοσιογράφου Francois Weerts είναι ένα καθαρόαιμο πολιτικό νουάρ. Πραγματεύεται ζητήματα όπως είναι η δράση των Βέλγων δοσίλογων-συνεργατών των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η έξαρση του εθνικισμού, η σύνδεση αυτών των ομάδων με την θεσμική πολιτική και με τις δυνάμεις ασφαλείας, η αντιπαλότητα των Φλαμανδών και των Βαλόνων, η βίαιη επίθεση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, όπως αποτυπώνεται αυτή η τελευταία στη ραγδαία αλλαγή της αρχιτεκτονικής όψης των Βρυξελλών. Η ατομική μοίρα του ανθρώπου, που υφίσταται την πίεση των κυμάτων της Ιστορίας, είναι επίσης ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Στο μεγαλύτερο μέρος του, τo μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στο 1984. Οικονομική κρίση πλήττει το Βέλγιο: εργοστάσια κλείνουν, δημόσια έργα εγκαταλείπονται, η ανεργία καλπάζει. συγγραφέα.» Θανάσης Μήνας.


Είναι η κατάλληλη ώρα να επικοινωνήσετε με τον «Σελιδοδείκτη».

τηλ.κιν.   6957502380              τηλ.σταθ.  2310230590
      email       books.iordanis@gmail.com




                                    Καππαδοκία 1948, πατριώτης συνάδελφος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου