Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 16-9-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.



                                                                                  Γ. Μόραλης


"Τα Χρονικά του Άρη" είναι ένα κλασικό έργο της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, η δύναμη και η φαντασία του δεν έχουν σβήσει με την πάροδο του χρόνου.


Τα χρονικά του Άρη


Ray Bradbury


μετάφραση:Δημήτρης Αρβανίτης

Άγρα,  2011        355 σελ.



Τιμή 19,00 € από 21,00







«Αναμφισβήτητα η Ιστορία ενυπάρχει στη βάση αυτού του μεγαλόπνοου έργου. Η κατάκτηση της Δύσης από τους ευγενείς Ευρωπαίους τυχοδιώκτες, ο πυρετός του χρυσού, η γενοκτονία των Ινδιάνων, η μετακίνηση των μαύρων από το Νότο προς το Βορρά ύστερα από το τέλος του Εμφύλιου Πολέμου, η Βόμβα της Χιροσίμα με τις τρομαχτικές επιπτώσεις της, ενός νέου, για παράδειγμα, εφιαλτικού παγκόσμιου ολοκαυτώματος, είναι τα πλέον αναγνωρίσιμα υλικά που χρησιμοποίησε ο Μπράντμπερυ προκειμένου να οικοδομήσει αυτό το διαχρονικό, οικουμενικών προδιαγραφών αριστούργημα.» Μάκης Πανώριος

Ο πλανήτης Άρης του Μπράντμπερυ είναι τόπος ελπίδας, ονείρων και ποιητικής μεταφοράς -κρυστάλλινες κολόνες και απολιθωμένες θάλασσες-, όπου ένα λεπτό πέπλο σκόνης καλύπτει τις μεγάλες άδειες πόλεις ενός σιωπηρά κατεστραμμένου πολιτισμού. Αυτόν τον τόπο λοιπόν έρχονται οι εισβολείς από τη Γη να τον λαφυραγωγήσουν και να τον εμπορευματοποιήσουν, να τον αναπτύξουν και να τον μάθουν, φέρνοντας μαζί τους τούς πανάρχαιους φόβους τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Πρώτα σε μικρές ομάδες και έπειτα σαν χείμαρρος, που ορμά από έναν κόσμο στα πρόθυρα της καταστροφής προς μια υπόσχεση για το αύριο. Ο άνθρωπος της Γης κατακτά τον Άρη... και κατακτιέται με τη σειρά του από τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο παράξενος νέος κόσμος με την αρχαία ετοιμοθάνατη φυλή και τις αχανείς χρυσοκόκκινες ερήμους τον μάγεψαν, εισχώρησαν στα όνειρά του και τον άλλαξαν διά παντός.



"Η Σταχτοπούτα συναντάει τους Μπόννι και Κλάιντ σ' αυτό το καταιγιστικό µυθιστόρηµα..."    Edwin Frank




Η μέθη της μεταμόρφωσης


Στέφαν Τσβάιχ


μετάφραση:Γιάννης Καλλιφατίδης


Πατάκη , 2013    412 σελ.


Τιμή 16,10 € από 17,90






«Τι ανακαλύπτουν οι Ελληνες αναγνώστες στον λογοτεχνικό κόσμο του Στέφαν Τσβάιχ εκτός φυσικά της γοητευτικής γραφής του; Μια εξήγηση είναι τη μεγάλη ομοιότητα του μεσοπολεμικού ευρωπαϊκού τοπίου με το σημερινό. Πολλά από τα μυθιστορήματα του Τσβάιχ γράφονται και διαδραματίζονται τις δεκαετίες του ’20 και του ’30, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, των μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων, των φασιστικών ή εξτρεμιστικών κινημάτων. Ο κόσμος του Τσβάιχ είναι ένας κόσμος που αλλάζει δίχως να λογαριάζει τις όποιες απώλειες, ένα τοπίο κινούμενης άμμου που απειλεί να καταπιεί τους πάντες και φυσικά πρώτα τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες. Παρότι λοιπόν τα βιβλία του δεν γράφονται με πολιτική πρόθεση, ως ρεαλιστής συγγραφέας ο Τσβάιχ αποτυπώνει με ενάργεια το κλίμα της σήψης και της κοινωνικής εξαχρείωσης, που χαρακτήρισε τον μεσοπόλεμο, εποχή των Ακρων και των ακροτήτων.»
Νίκος Δαββέτας



-«[η ανέχεια] ξεμυτίζει και πάλι, με βαθουλωτά μάτια και ορθάνοιχτο στόμα…. για να κατασπαράξει ο,τι έχει απομείνει από το κουφάρι του πολέμου» 

 -«...σε έξι εβδομάδες θα έχω κι εγώ το προνόμιο να κάνω χρήση εκείνου του αγαθοεργού θεσμού της δημοκρατίας μας που ακούει στο όνομα επίδομα ανεργίας. Θα προσπαθήσω να ζήσω από αυτό, όπως και οι άλλοι τριακόσιες χιλιάδες άνεργοι στο μακάριο κράτος του Δουνάβεως. Και αν τυχόν η ένδοξη αυτή προσπάθεια καταλήξει σε αποτυχία θα ψοφήσω σαν το σκυλί… Πάντα σκοτωνόμουν στη δουλειά για κάποιον άλλον και πάντα με σχολούσαν με την πρώτη ευκαιρία. Φτάνει πια, βαρέθηκα!».

Καλοκαίρι του 1926. Η Κριστίνε Χοφλένερ εργάζεται στο ταχυδροµείο ενός αυστριακού χωριού. Η χώρα έχει αρχίσει να ανακάµπτει από τον πόλεµο και από την πολιτική κρίση που οδήγησε στην κατάλυση της µοναρχίας και στην ίδρυση του δηµοκρατικού κράτους. Ωστόσο, η νεαρή Κριστίνε βλέπει την άχαρη ζωή της να κυλά µέσα στις στερήσεις, ώσπου ένα αναπάντεχο τηλεγράφηµα έρχεται να ταράξει τη µονοτονία της καθηµερινότητας. Μια πλούσια θεία της την προσκαλεί για δύο βδοµάδες στο ελβετικό θέρετρο του Εγκαντίν. Η Κριστίνε φτάνει στο αριστοκρατικό ξενοδοχείο, αφήνοντας τον εαυτό της να παρασυρθεί στη δίνη ενός ανέµελου κόσµου. Ωστόσο, γρήγορα θα έρθει στο φως η ταπεινή της καταγωγή, αναγκάζοντάς τη να συνέλθει απότοµα από τη σαγηνευτική µέθη της µεταµόρφωσης.


                                                                                                                    Γ. Μόραλης


«Εδώ και κάμποσα χρόνια παραμένω γοητευμένη με το Μανιφέστο της ήττας της Άντζελας Δημητρακάκη ένα μυθιστόρημα που το θεωρώ σταθμό στην πεζογραφία μας.»   Μάρω Δούκα




Το μανιφέστο της ήττας 


Άντζελα Δημητρακάκη



Εστία , 2006 573 σελ. 




Τιμή 17,40 € από 19,36







"Το μανιφέστο της ήττας" σκηνοθετεί ένα κωμικοτραγικό, ασεβές και συχνά μεταφυσικό μυθιστόρημα με θέμα την προσωπική και κοινωνική σχιζοφρένεια, την σχέση ιστορικού γίγνεσθαι και μαζικής κουλτούρας, την υστερική φιλοδοξία της σύγχρονης τέχνης και -κυρίως- τις πολλαπλές επιστροφές του φασισμού στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα.

-Έναν από τους τελευταίους Φλεβάρηδες της δεκαετίας του '90 μια παρέα νεαρών Ευρωπαίων -φοιτητές καλών τεχνών στην πλειονότητα τους- φιλοξενείται στο εξοχικό ενός διάσημου καλλιτέχνη στο Αιγαίο. Παρά το αποκριάτικο πνεύμα, το σεξ και τους περιπάτους στην ανεμοδαρμένη κοιλάδα, οι συνέπειες θα είναι μοιραίες. Από τους έντεκα καλεσμένους θα επιζήσουν μόνο δύο. Χρόνια αργότερα η μία από τους επιζώντες, η τριαντάχρονη πια Μαρίλη, αποφασίζει να μιλήσει για το αίνιγμα των εννέα θανάτων, ακολουθώντας την προτροπή της ψυχιάτρου της στο Λονδίνο. Ο θάνατος τους αναδεικνύεται σε μανιφέστο μιας ήττας, η οποία συνδέει τη γενιά της Μαρίλης με εκείνη των γονιών της, καθώς και με τη γηραιά θεία της Μπέρτα που κάποτε απέδρασε απ' το εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας.



Ο Τσέχωφ συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος; Κι όμως! Και μάλιστα ενός μυθιστορήματος που αντιστρέφει τους κανόνες του είδους αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν κανόνες και ότι το μόνο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν είναι η ανατροπή τους...




Το έγκλημα 

Άντον Τσέχωφ



μετάφραση: Φωτεινή Νάσσου


Σοκόλη ,  2013     351 σελ.


Τιμή 12,50 € από 13,85





Μετά από δύο χρόνια απουσίας, ένας ξεπεσμένος, αλκοολικός κόμης, επιστρέφει στην εξοχική του κατοικία και συναντά έναν παλιό φίλο του ανακριτή, άσωτο και κυνικό. Και οι δύο ερωτεύονται μια νεαρή κοπέλα που συναντούν μια μέρα μέσα στο δάσος. Η συνάντησή τους όμως θα αποβεί μοιραία. 

«Ο Αντον Τσέχοφ στα έργα του διερευνά σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή και αναλύει τους χαρακτήρες των ηρώων του και με ποικίλα λογοτεχνικά τεχνάσματα αφού περιγράψει τα ήθη, ιδίως τα ερωτικά, στη ρωσική επαρχία, επιχειρεί - και τα καταφέρνει - να παραπλανήσει τον αναγνώστη με απόκρυψη στοιχείων που όταν αποκαλυφθούν ανατρέπουν τα δεδομένα.»  Φ. Φιλίππου


                                                                                                 Γ. Μόραλης



Αιρετική ματιά στην Ιστορία:



Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας

Η διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους 18ος-21ος αιώνας



Κώστας Κωστής



Πόλις , 2013    894  σελ.

Τιμή 27,00 € από 30,00



 

Πώς μια μικρή επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετετράπη σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος; 

Μια συνοπτική, νηφάλια και διαυγής εξιστόρηση της διαμόρφωσης του νεοελληνικού κράτους από τις απαρχές του ώς σήμερα.
Ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το παρόν βιβλίο είναι η μετατροπή μιας μικρής επαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Από ορισμένες απόψεις, τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τον σχηματισμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους θα μπορούσαν να εξομοιωθούν με τα αντίστοιχα προβλήματα που συναντούν αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες του δυτικού κόσμου να επιβάλει το δικό του πολιτικό και πολιτισμικό μοντέλο σε κοινωνίες ξένες, αν όχι εχθρικές προς αυτό. Το γεγονός ότι οι Έλληνες του 19ου και 20ού αιώνα είναι χριστιανοί, ενώ οι κοινωνίες που αποτελούν σήμερα αντικείμενο πειραματισμού της Δύσης είναι μουσουλμανικές, μικρή σημασία έχει, στον βαθμό που και οι δύο αντιμετωπίστηκαν ή αντιμετωπίζονται, ρητά ή όχι, ως πεδία εκπολιτισμού και σε καμία περίπτωση ως ισότιμοι εταίροι του πολιτικού εγχειρήματος στο οποίο αποδίδεται, μάλλον άκριτα, ο όρος εκσυγχρονισμός. Εξάλλου, ο χριστιανισμός των Ελλήνων δεν έπαψε ποτέ να αντιπροσωπεύει το Σχίσμα, δηλαδή μια ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τις δυτικοευρωπαϊκές αντιλήψεις, όχι πάντοτε συμπαθή, και ακόμη λιγότερο κατανοητή.
Ωστόσο, σε αυτή τη σύγκριση υπάρχει μια διαφορά που είναι αδύνατον να αγνοηθεί. Αντικείμενο του βιβλίου είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες, και αυτή η -εθνικού χαρακτήρα πλέον- κατηγορία, εκ των πραγμάτων, συνειρμικά αναφέρεται σε ό,τι οι Δυτικοευρωπαίοι θεωρούν ως θεμέλια του πολιτισμού τους.
Από την άποψη αυτή, μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί η ιδιαίτερη, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, μεταχείριση που επιφύλαξε η Δύση στους πληθυσμούς που δεν εξεγέρθηκαν απλώς εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο όνομα του χριστιανισμού, αλλά επικαλέστηκαν, μέσω του ονόματός τους, τη σύνδεση με ένα παρελθόν στο οποίο η Ευρώπη βλέπει τις ρίζες της δικής της ταυτότητας. 
Πρόκειται για μια αντίληψη που ανακαλείται πολύ συχνά από όλους όσοι θέλουν να υποστηρίξουν ή να πολεμήσουν τις εξεζητημένες συχνά επιλογές των Ελλήνων, στους οποίους κατά τον 19ο αιώνα οι Ευρωπαίοι θα αποδώσουν τον χαρακτηρισμό τα "κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας".



                              Επικοινωνήστε με τον «Σελιδοδείκτη»..

               τηλ.κιν. 6957502380                τηλ.σταθ. 2310230590 

                        email books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου