Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 24-6-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων


“Η Χίλαρι Μαντέλ, είναι μια συγγραφέας που εκτός του ότι πέτυχε το αδιανόητο, κερδίζοντας δις το βραβείο Man Booker τα τελευταία χρόνια, πέρυσι με τα «Γεράκια», όπως και το 2009 με το «Γουλφ Χολ» , θεωρείται σήμερα άξια συνεχιστής ενός Σαίξπηρ”   N. Κουρμουλής







HILARY MANTEL

ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ

Μετάφραση: Αθ. Ζάβαλος
Πάπυρος 2010

Τόμος Α  σελ. 391
τιμή14,50 ευρώ από 16,15 


Τόμος Β  σελ. 482 
τιμή 14,50 ευρώ από 16,15



 Man Booker Prize [2009]
 National Book Critics Circle Award - Fiction [2009]
 Time Magazine Best Fiction Book of the Year [2009]
 Spear's Book Awards - Novel of the Year [2009]
 Walter Scott Prize [2010]






“Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ (1491-1547) έμεινε στην Ιστορία για πολλούς λόγους: για τη ρήξη του με την Καθολική Εκκλησία, για τις έξι γυναίκες που παντρεύτηκε, για την καρατόμηση του Τόμας Μορ, για την αδυναμία του στην πολυτελή ζωή και βέβαια γιατί στη διάρκεια της βασιλείας του αρχίζει η Μεταρρύθμιση.
Όπως αντίστοιχα ο Ρόμπερτ Γκρέιβς ανέδειξε έναν ρωμαίο αυτοκράτορα που υπήρξε «μαύρο πρόβατο» στο αριστούργημά του Εγώ ο Κλαύδιος, έτσι και αυτή δημιούργησε το πορτρέτο ενός Κρόμγουελ που απεχθανόταν την εξουσία των ευγενών, τις δεισιδαιμονίες του κλήρου, ενός μορφωμένου «λουθηρανού» που δημιούργησε τις βάσεις ενός αστικού κράτους, το οποίο αργότερα θα έβγαινε στις ανοιχτές θάλασσες και θα καθίστατο αυτοκρατορία μέσα σε λίγα χρόνια. Διεισδύοντας φαντασιακά στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή της, ζωντάνεψε εκ νέου μια ολόκληρη εποχή και μέσα από αυτήν την άνοδο της μεσαίας και της κατώτερης τάξης,οι οποίες επέπρωτο να είναι το μέλλον της”     
Α. Βιστωνίτης


«Η αφήγηση εκτυλίσσεται στο απόλυτο παρόν - σαν κινηματογραφική ταινία. Το μοντάζ είναι αποσπασματικό - επιθετικό, ασθματικό. Ο ρυθμός: ζυγισμένα αποφασιστικά χτυπήματα και αποτελεσματικές ανατρεπτικές πράξεις. Τα ιστορικά μυθιστορήματα βρίσκονται αναμφίβολα στη μόδα. Σε σχέση με αντίστοιχα έργα του είδους, η μεγάλη διαφορά του βραβευμένου «Γουλφ Χολ» της Hilary Mantel είναι ότι η δημιουργός μελέτησε μέχρι κεραίας τη σκηνοθεσία του. Και ότι, υπερβαίνοντας τη συνήθη μυθιστοριοποιημένη έκθεση των ιστορικών πεπραγμένων, παρουσιάζει μια συναρπαστική αντίληψη για την αίσθηση του χρόνου που έχουμε ως δρώντα υποκείμενα. Στο «Γουλφ Χολ», ο χρόνος είναι επίπεδος. Ζούμε σε ένα διαρκές τώρα. Απουσιάζει η αντίληψη της προοπτικής, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Το φως πέφτει εξίσου πάνω σε όλους και σε όλα - στους πρωταγωνιστές και τους συνοδούς, στα αξιομνημόνευτα και τα επουσιώδη γεγονότα. Το σύνολο μοιάζει με έναν πίνακα, με μια τοιχογραφία, με μια ταπισερί όπου ο καλλιτέχνης φροντίζει να τοποθετήσει επί σκηνής από τον άρχοντα και τη συνοδεία του μέχρι τον μάγειρα και τον παραγιό του»     Ε. Κοτζιά





                                                        HILARY MANTEL

                                                             ΓΕΡΑΚΙΑ 

                                                     Μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη
                                                     Πάπυρος 2013  σελ.514
                                                     Τιμή 18,00 ευρώ από  20,00

     

«O Ριόθεσλι τον κοιτά με βλέμμα σκεφτικό. "Καταλαβαίνω. Το θέμα δεν είναι τελικά ποιος είναι ένοχος αλλά τίνος η ενοχή μπορεί να σας είναι χρήσιμη."Χαμογελά. "Σας θαυμάζω, κύριε. Είστε πολύ επιδέξιος σε αυτά τα θέματα, και μάλιστα χωρίς παρελκυστικούς ενδοιασμούς."» "ΓΕΡΑΚΙΑ"
Το 1535 ο Τόμας Κρόμγουελ, ο γιος του σιδερά, βρίσκεται πια πολύ μακριά από τις ταπεινές καταβολές του· είναι Πρώτος Γραμματέας του Ερρίκου Η΄. Στα "Γεράκια", που ύστερα από το Γουλφ Χολ το 2009 τιμήθηκε και αυτό το 2012 με το βραβείο Man Booker, η Χίλαρι Μαντέλ διερευνά με τον ίδιο δεξιοτεχνικό τρόπο ένα από τα πιο αινιγματικά και πιο τρομακτικά επεισόδια στην αγγλική ιστορία: την πτώση της Άννας Μπολέιν. "Τα Γεράκια" είναι μια εύγλωττη εικόνα, μια τολμηρή ματιά στην Αγγλία των Τιδόρ, συνάμα όμως μια ανατομία της απόλυτης εξουσίας, της απόλυτης ισχύος, ενός κόσμου αρπακτικών, γεγονός που καθιστά το μυθιστόρημα βαθιά διαχρονικό. Είναι το έργο μιας κορυφαίας συγγραφέως στην καλύτερή της στιγμή. 



Ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος Melville House αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα μετάφρασης του τελευταίου μυθιστορήματος της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλο Χορεύουν οι ελέφαντες, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει πρώτα στην αγγλική γλώσσα την άνοιξη του 2014:


                               

                                                  ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

                                                  ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

                                                                     ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2012  σελ. 345
                                                                     Τιμή 14,00 ευρώ από  15,50 

   «Εάν πιστεύετε πως με τον νόμο στο χέρι αποδίδεται η δικαιοσύνη και λύνονται πάσης φύσεως προβλήματα, λυπάμαι, αλλά είστε αφελής. Η ζωή αποτελεί πιο σύνθετο φαινόμενο. Κι όσο για τα τεκμήρια, τα οποία επικαλείσθε, θα μου επιτρέψετε να καγχάσω. Εζησα δύο πολέμους και στρατοδικεία, η ιδέα ότι η πραγματικότητα είναι μία και αδιαμφισβήτητη μου προκαλεί θυμηδία. Η πραγματικότητα είναι η υπέρτατη κατασκευή, ρωτήστε τους ανθρώπους που βιοπορίζονται από αυτήν, δικηγόρους και δημοσιογράφους. Οι άνθρωποι αδυνατούν να το χωνέψουν. Αυτό που αποκαλούν βιαστικά αλήθεια σπανίως επαρκεί. Κι ακόμα σπανιότερα προσφέρει λύση. Η δικτατορία της αλήθειας. Η παντοκρατορία των καλών προθέσεων. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για μια οικογένεια ή μια χώρα. Εκ των υστέρων εμφανίζονται οι ιστορικοί» ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

1948-1949: Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.

Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Ο αγαπημένος του καθηγητής του αναθέτει να ερευνήσει την παλιά υπόθεση. Ο πρώην άριστος μαθητής αρχίζει να ψάχνει. Το "Χορεύουν οι ελέφαντες" συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.




Επίκαιρος όσο ποτέ ο «Επαναστατημένος άνθρωπος»  του Καμύ:




                                   

                                    Ο επαναστατημένος άνθρωπος


                                             Αλμπέρ Καμύ

                                    Μετάφραση Νίκη Καρακίτσου- Ντουζέ
                                          Πατάκης 2013 σελ.504 

                                           Τιμή 15,30 από 17,00 ευρώ                                                                    


"Ένα από τα σπουδαιότερα μανιφέστα ανθρωπισμού"      "The Times"



"Επαναστατώ, άρα υπάρχουμε" επιβεβαιώνει ο Αλμπέρ Καμύ. Η εξέγερση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε το παράλογο. Αλλά το αληθινό θέμα του "Επαναστατημένου ανθρώπου" είναι τα ερωτήματα που θέτει το διεισδυτικό πνεύμα του Καμύ: Πώς ο άνθρωπος, στο όνομα της εξέγερσης, συμβιβάστηκε με το έγκλημα; Πώς η εξέγερση κατέληξε στα αυταρχικά κράτη του 20ου αιώνα που αντιγράφουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Πώς η ανθρώπινη περηφάνια αλλαξοδρόμησε;


Ο "Επαναστατημένος άνθρωπος" είχε ευθύς εξαρχής τεράστιο αντίκτυπο, προκάλεσε όμως και πολλές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές: κομουνιστές, σουρεαλιστές, υπαρξιστές, χριστιανούς... Οι σύγχρονοι του Καμύ δεν ήταν αρκετά ώριμοι για να παραδεχτούν αλήθειες που επιβλήθηκαν τα κατοπινά χρόνια, καθιστώντας τον "Επαναστατημένο άνθρωπο" έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.






                                    Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

                                              PHILIP KERR

                                            
                                                        Οι βιολέτες του Μάρτη

                                                        Ο χλομός εγκληματίας

                                                        Γερμανικό ρέκβιεμ


                                           
                                              Μετάφραση:Αντώνης Καλοκυρης, Ντενίζ Ρώτα

                                                   Κέδρος 2012  σελ. 1074
                                                   Τιμή  26,50 ευρώ από 29,50


Με φόντο τη γερμανική πρωτεύουσα τη θυελλώδη εποχή του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, τρεις διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις συνθέτουν την "Τριλογία του Βερολίνου", ένα από τα αριστουργήματα της νουάρ λογοτεχνίας.



«Οι Βιολέτες του Μάρτη»

Βερολίνο, 1936. Λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια γκρίζα πόλη, με καταθλιπτικούς δρόμους κι ανέκφραστα πρόσωπα, παραδομένη στη βροχή και στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Χίτλερ. Η τζαζ, τα καμπαρέ, η ευθυμία, η χαλαρότητα ανήκουν στο παρελθόν. Ο Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από τον εκατομμυριούχο Χέρμαν Σιξ προκειμένου να βρει ένα διαμαντένιο κολιέ που έχει κλαπεί…..



"Ο χλομός εγκληματίας"

«Το μακρύ, καυτό καλοκαίρι του 1938 η κτηνωδία απολάμβανε, με όλη της την αναισθησία, μια άρια αναγέννηση».

Βερολίνο, 1938. Η Γερμανία, υποταγμένη στη μεγαλομανία του Χίτλερ, φαίνεται έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Μπέρνι Γκούντερ συνεργάζεται με την αστυνομία για την εξιχνίαση μιας σειράς αποτρόπαιων δολοφονιών με θύματα κορίτσια. Παράλληλα, αναλαμβάνει μια σημαντική υπόθεση εκβιασμού που αφορά στον ομοφυλόφιλο γιο της πάμπλουτης μεγαλοεκδότριας Λάνγκε. Με τον Χίτλερ στην εξουσία, η ομοφυλοφιλία του Ράινχαρντ Λάνγκε θα τον οδηγούσε σίγουρα σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης...

"Γερμανικό ρέκβιεμ"

Βερολίνο, 1947. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει. Η Γερμανία θυμίζει πλέον ξεπεσμένη ντίβα, που μέσα στα ερείπια ενός ένδοξου παρελθόντος μετρά τις απώλειες του πολέμου: μισογκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, άνθρωποι-φαντάσματα του παλιού τους εαυτού με δελτίο τροφίμων στο χέρι. Ο Μπέρνι Γκούντερ ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά μ' έναν Αμερικανό αξιωματικό…



«Ο Φίλιπ Κερ κατασκευάζει ένα είδος εναλλακτικής ιστορίας της ναζιστικής Γερμανίας με τη μορφή νουάρ τριλογίας. Όπου ένας ντετέκτιβ α λα Φίλιπ Μάρλοου προσπαθεί να παρακάμψει τον φασισμό και όπου αποδεικνύεται ότι το πολιτικό σύστημα, εκτός από στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτρέφει και το κοινό έγκλημα.» Μ. Μοδινός


Επικοινωνήστε μαζί μας οποιαδήποτε ώρα….


  email        books.iordanis@gmail.com



για να σας παραδώσουμε τα βιβλία που θα παραγγείλετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου