Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις 29- 9- 2014



«Ένας φωτογράφος πρέπει να μας δείξει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και που δε θα ξαναδούμε, ακριβώς λόγω του τρόπου που εκείνος βλέπει» Κωνσταντίνος Μάνος

.....................................................................................................................



Με το πρώτο της μυθιστόρημα, που αποτελεί στοχασμό πάνω στην απώλεια, τον πόνο, τη μνήμη και την ταυτότητα, η Μέλανι Γουάλας επιβάλλεται ως μια από τις πιο ισχυρές και ξεχωριστές φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε με τον εξαιρετικό «Χειμώνα» της πριν από πέντε χρόνια.




Το γαλάζιο άλογο ονειρεύεται

Melanie Wallace


μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Πόλις, 2014 336 σελ.
ISBN 978-960-435-447-4 


Τιμή € 14,50






"Δεν θα ζήσω ανάμεσά σας»" λέει η Άμπιγκεϊλ Μπιούελ, όταν την αποσπούν από την τετράχρονη αιχμαλωσία της και τη ζωή της με τους Ινδιάνους και την επιστρέφουν παρά τη θέλησή της στον "πολιτισμό", ένα στρατόπεδο στη μέση του πουθενά. Μόνο ο ταγματάρχης Ρόμπερτ Κάτερ, στα χέρια του οποίου παραδίδεται η Άμπιγκεϊλ, ακούει τα λόγια της.
Βρισκόμαστε στην αμερικανική Δύση, την επαύριο του εμφυλίου πολέμου Βορείων και Νοτίων, στο προκεχωρημένο οχυρό 2881. Μάταια οι στρατιώτες περιμένουν την αποστράτευσή τους. Φαίνεται να έχουν ξεχαστεί από τη στρατιωτική διοίκηση, από την ιστορία, από τους πάντες. Η απομόνωση, η πείνα, οι αρρώστιες, ένας ουρανός που αναδίδει τη μυρωδιά του θανάτου θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα τους. Ο Κάτερ, μελαγχολικός και βασανισμένος προσπαθεί να διατηρήσει όσο γίνεται την τάξη και την ανθρωπιά στο στράτευμά του, και να μη χάσει τα λογικά του.
Η Άμπιγκεϊλ δεν θα μιλήσει ξανά.
Ο Κάτερ δεν ξέρει πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της. Πώς να θεωρήσει ότι η γυναίκα επέστρεψε στον πολιτισμό, έναν πολιτισμό όμως που ταυτίζεται μ’ αυτό το ερημωμένο και καταραμένο μέρος; Μήπως και παρά τα όσα υπέφερε, ένιωσε ένα είδος λύτρωσης ανάμεσα στους αγρίους; Ποιος θα ορίσει τα σύνορα ανάμεσα στη βαρβαρότητα και τον πολιτισμό, τον αποικισμό και την άγρια φύση, τη ζωή και τον θάνατο; Κι αν τα ορίσει, ποιος θα τολμήσει να τα φυλάξει;




Χειμώνας


Μέλανι Γουάλας


μετάφραση: Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης

Πόλις, 2009 280 σελ.
ISBN 978-960-435-234-0 


Τιμή € 15,00






Τοπίο χαμένο στο χιόνι και την ομίχλη. Το μοναχικό νεαρό κορίτσι περιπλανιέται με τον σκύλο της και συναντά ένα αγόρι με τρομακτικό βλέμμα δεμένο σ' ένα δέντρο. Το λύνει δίχως να υποψιάζεται ότι έτσι απελευθερώνει μια καταστροφική δύναμη.

Βρισκόμαστε στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '70, σ' ένα χωριό στα βόρεια της Ανατολικής Ακτής, ρημαγμένο από τη φτώχεια, την αγριότητα των στοιχείων της φύσης και τον άνεμο της Ιστορίας. Ένα δάσος παγωμένο, τροχόσπιτα κατεστραμμένα, μια κοιλάδα βυθισμένη κάτω απ' τα νερά ενός φράγματος. Και η μνήμη του τόπου, που το νεαρό κορίτσι προσπαθεί να τη διατηρήσει. Μια παράξενη και μοιραία καταδίωξη αρχίζει, όπου κάθε πρόσωπο, κυνηγημένο λες από μια κατάρα, θα αντιμετωπίσει το πεπρωμένο από το οποίο μάταια προσπαθεί να ξεφύγει.



.....................................................................................................................


«Είναι πολύ λίγο να πει κάποιος ότι το παρόν είναι ένα ακόμη βιβλίο για το Ολοκαύτωμα, στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα βιβλίο μέσα από το οποίο αφουγκραζόμαστε την περιπέτεια της ύπαρξης στην αιώνια πατρίδα, τη γη των ανθρώπων.»    Λένα Παπαθανασίου



Γιούντιν 

Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη


Γιώργος Ρωμανός

Άγκυρα, 2012 411 σελ.
ISBN 978-960-547-030-2 



Τιμή € 14,50








Το εβραϊκό ολοκαύτωμα, η συμμετοχή σ' αυτό Εβραίων, Χριστιανών, προδοτών και επώνυμων δωσίλογων. Οι απαρχές της σύγχρονης κοινωνικής - οικονομικής Κρίσης, στην Κατοχή και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Η Αντζέλ, μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, είναι Εβραία και αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της, που αρχίζει πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει στη δεκαετία του 1990. Η οικογένειά της έχει φιλικές σχέσεις με μία άλλη οικογένεια, χριστιανών.
Στην Κατοχή, μέσα από τις δύο οικογένειες θα ξεπηδήσουν δυο μεγάλοι έρωτες, ένας ιδεαλιστικός και ένας κολασμένος. Η αδελφή της Αντζέλ, η Λέα, θα βιώσει την κορύφωση του μεγάλου της έρωτα, μέσα στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Η Λόρυ, κόρη της Λέα, προσπαθεί να ξεπεράσει τον δικό της νοσηρό και αδιέξοδο έρωτα ζητώντας βοήθεια από την ψυχαναλύτριά της.
Η μικροϊστορία των ασήμαντων ανθρώπων σε μετωπική σύγκρουση με την επίσημη Ιστορία. Ντοκουμέντα και μυθοπλασία αποκαλύπτουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της Θεσσαλονίκης και των θυμάτων της εποχής εκείνης. Οι Εβραίοι και οι χριστιανοί. Οι Γερμανοί και ο ρόλος των Βουλγάρων. Ποιος πρόδωσε, ποιον; Ποιος ο ρόλος των δωσίλογων, και της εβραϊκής κοινότητας; Τι συνέβη μετά, στον Εμφύλιο; Πώς φτάσαν όλα αυτά να επηρεάζουν τη χώρα μας σήμερα;
Κομμάτια ζωής, αφημένα, μεταξύ ναζιστικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως και σοβιετικών Γκούλαγκ.

«Τι μπορούσαν να κάνουν οι φωτογραφίες και οι συναισθηματικές τους προσεγγίσεις; Τι αξία έχει μία στιγμή σε ένα φιλμ που στο επόμενο κλάσμα του χρόνου είναι ήδη παρελθόν; Τον αέρα που φεύγει τον ανακαλείς με ένα... κλικ; Όλα τελικά είναι μνήμη. Μνήμη στιγμών μέσα στο χρόνο, που κυλά διαρκώς. Και αυτή η μνήμη ποτέ δεν είναι ίδια. Ποτέ». ΓΙΟΥΝΤΙΝ

«Πιστεύω ότι, για να γράψεις ένα βιβλίο, κινείσαι πάντα στην προσπάθεια προσδιορισμού της πραγματικότητας και της δικής σου αλλά και του γενέθλιου χώρου. Στη Θεσσαλονίκη μεγάλωσα, πήγα στο σχολείο, σπούδασα στο πανεπιστήμιο, είναι ο τόπος μου. Προσπαθώ να δω ποια είναι τελικά αυτή η πόλη. Όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου συνάντησα πάρα πολλές φορές τα λεγόμενα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, μυστικά της πόλης. Πολλά λέγονταν, αλλά δεν γράφονταν. Έκανα το χρέος μου στις δικές μου μνήμες. Είπα τις αλήθειες που κουβαλούσα, αφού τις διασταύρωσα, αφού είδα ότι είναι πραγματικές μνήμες».        Ν. Γ. ΡΩΜΑΝΟΣ 



«Ο Ρωμανός κάνοντας χρήση ντοκουμέντων και μυθοπλασίας καταγράφει κρυμμένα μυστικά της πόλης, τους θύτες που εμφανίστηκαν μετά τον Μεγάλο Πόλεμο ως πατριώτες. Η έρευνά του για το Εβραϊκό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη συμπλέκεται με την επινοημένη αναπαράσταση για να αναδείξει τους ανθρώπους στις αληθινές, διόλου μυθιστορηματικές διαστάσεις τους.»  Απ. Λυκεσάς

.....................................................................................................................


                                                            «Μετανάστευση» 1961-64 Κωνσταν. Μάνος



..................................................................................................................................................



“Το μυθιστόρημα αυτό θεωρήθηκε ο προάγγελος του Δρος Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ του Ρ. Λ. Στίβενσον και των θεωριών του Φρόιντ για το ασυνείδητο-, καθώς, μεταξύ άλλων, καταγίνεται με τα θέματα της διπλότητας της ταυτότητας, των ονείρων, της προόρασης, της βούλησης και της αναπόδραστης μοίρας.”



Αρμαντέιλ 

Wilkie Collins


μετάφραση: Σάντυ Παπαϊωάννου




Gutenberg 2012 1214 σελ.
ISBN 978-960-01-1558-1


Τιμή € 32,00




Ολέθριοι έρωτες, δίψα για πλούτο, άνθρωποι σε κρίση ταυτότητας, οικογενειακά μυστικά, εκρηκτικές αντιπαλότητες και η δολοφονική φαντασία μιας πανούργας γυναίκας συνθέτουν το μυθιστόρημα του Wilkie Collins, που καθήλωσε τους βικτωριανούς αναγνώστες και "αποκαθήλωσε" την βικτωριανή ηθική, το θρυλικό "Αρμαντέιλ".
Ο συγγραφέας, ζώντας στο περιθώριο της ηθικής και του καθωσπρεπισμού, συγκατοικούσε με την νόμιμη γυναίκα και την ερωμένη του έχοντας με την τελευταία και τρία παιδιά!
Η οργή των κριτικών της εποχής -θεματοφυλάκων όπως πάντα κάθε κατεστημένου- δεν έκαμψε τις πωλήσεις του Λονδρέζικου περιοδικού Cornhill , όπου δημοσιεύονταν σε συνέχειες το "Αρμαντέιλ". Ο καθωσπρεπισμός και τα θέσφατα κάθε εποχής πλάθουν -σαν πήλινο αγγείο- τον άνθρωπο και τον κόσμο του. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες με το έργο τους ή και με τη ζωή τους σπάνε το αγγείο. Μήπως το ανήθικο των βικτωριανών σκιαγραφεί τη σύγχρονη ηθική (έρωτες, χρήμα, πανουργία, κρίση ταυτότητας); 


 «Στον Κόλινς πρέπει να πιστωθεί η εισαγωγή στη μυθιστοριογραφία των πλέον απίστευτων μυστηρίων, αυτών που καραδοκούν έξω από τις πόρτες μας».             Χένρι Τζέιμς

.....................................................................................................................

Βοστόνη, 1958 Συμφωνική ορχήστρα - Κ. Μάνος

.....................................................................................................................


Μετά την παγκόσμια επιτυχία του «Εκατοντάχρονου που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» ο Σουηδός Γιούνας Γιόνασον «επιστρέφει» με το νέο του βιβλίο:




Η ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΗ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ

ΓΙΟΥΝΑΣ ΓΙΟΝΑΣΟΝ



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ



ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2014 480 ΣΕΛ.

ΤΙΜΗ 15,00 €





Στις 14 Ιουνίου του 2007, ο Βασιλιάς και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας εξαφανίστηκαν από μια δεξίωση στο παλάτι. Αργότερα ειπώθηκε ότι είχαν αρρωστήσει, η αλήθεια είναι διαφορετική. Η πραγματική ιστορία αρχίζει κάμποσα χρόνια πριν, το 1961, με τη γέννηση της Νομπέκο Μαγιέκι σε μια καλύβα, στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής. Η Νομπέκο ξέφυγε από τη συνηθισμένη μοίρα των γυναικών της περιοχής της, η οποία είναι να μεγαλώνουν γρήγορα και να πεθαίνουν νωρίς. Τη χτύπησε ένας μεθυσμένος οδηγός, μηχανικός στο επάγγελμα, και η ζωή της πήρε διαφορετική τροπή.
Κατηγορήθηκε για το ατύχημα και αναγκάστηκε να δουλέψει για τον μηχανικό, που ήταν επικεφαλής ενός προγράμματος ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
H Νομπέκο ήταν καλή στο νοικοκυριό, αλλά ακόμη καλύτερη -μια μικρή ιδιοφυΐα- στους αριθμούς. Ο μηχανικός, πάλι, δεν ήταν, και έκανε ένα τεράστιο λάθος.
Τώρα μόνο η Νομπέκο το γνωρίζει...
Γραμμένη με το χιούμορ του Γιούνας Γιούνασον, αυτή είναι μια ιστορία για το πώς η προσπάθεια μιας γυναίκας να αλλάξει το δικό της μέλλον κατέληξε να αλλάξει τα πάντα.



.....................................................................................................................

“Ο Έλμερ Μεντόσα είναι από τα σημαντικά ονόματα της σύγχρονης μεξικανικής λογοτεχνίας, όπως θα αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου. [...] Είναι φίλος και δάσκαλός μου, ένας αυθεντικός μυθιστοριογράφος που δεν αποδομεί ούτε υπερασπίζεται το μυθιστόρημα, απλώς το αφηγείται.”
Arturo Perez-Reverte




Ασημένιες σφαίρες

Έλμερ Μεντόσα 


μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2012
257 σελ.
ISBN 978-960-8219-80-9


Τιμή € 14,50







Καταρρακωμένος επειδή τον εγκατέλειψε η γυναίκα που αγάπησε και έχοντας ανάγκη ψυχαναλυτή, ο αστυνομικός επιθεωρητής Έντγκαρ "ο Ζερβοχέρης" Μεντιέτα αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Μπρούνο Κανισάλες, ενός προβεβλημένου αμφισεξουαλικού δικηγόρου, γιου πρώην υπουργού. Στη διάρκεια των ερευνών, το κινητό του Μεντιέτα θα δέχεται συνεχείς κλήσεις από τον προϊστάμενό του ο οποίος θα του ανακοινώνει την εμφάνιση και νέων πτωμάτων. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την αιματοχυσία; Οι έμποροι ναρκωτικών; Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που ετοιμάζονται για τις επικείμενες εκλογές; Τα μέλη μιας παράξενης σέχτας στην οποία ανήκε ο Κανισάλες; Ο Ζερβοχέρης Μεντιέτα ξετυλίγει το νήμα αυτής της περίπλοκης υπόθεσης με χιούμορ, ισχυρές δόσεις αυτοαμφισβήτησης και άφθονο αλκοόλ. Θα μπορέσει άραγε να φτάσει μέχρι το τέλος;.

“Η μοντερνιστική αφήγηση, με υποκείμενα να εναλλάσσονται απροειδοποίητα μέσα στην ίδια πρόταση, στήνεται με μαστοριά και υποστηρίζεται απολύτως από την παρατεταμένη σύγχυση και την παραζάλη του Μεντιέτα, από τη διαρκή αμφισημία των δεδομένων που τον περιβάλλουν, από μια πραγματικότητα «κουνημένη» σαν αποτυχημένη φωτογραφική λήψη μέσα στην οποία ο ήρωας πορεύεται, στα κατασκότεινα, κρατώντας ένα συναισθηματικό νήμα κι έναν κώδικα τιμής που μόλις αχνοφέγγουν. Η λύση βρίσκεται τόσο κοντά όσο ο διακόπτης ενός πορτατίφ που μας βγάζει από τον εφιάλτη - μα πόσο δύσκολο είναι, συχνά, να φτάσει κανείς σε τούτο τον διακόπτη!” Μαρία Τοπάλη 



“Στο παραληρηματικό αυτό στυλ που εντυπωσιάζει με την διαχείριση του (ας μη ξεχνάμε ότι είναι κατά βάση μια αστυνομική ιστορία και όχι ένα εσωτερικοφανές μυθιστόρημα), υπάρχει λυρισμος και άφθονο χιούμορ (ανατρεπτικό και αυτοσαρκαστικό, ασεβές και πιπεράτο που θυμίζει Τάιμπο ΙΙ), πολλές λογοτεχνικές, μουσικοφιλικές (ολόκληρο soundtrack από κορίδος, αμερικάνικη ροκ του 60 και δακρύβρεκτα μεξικάνικα τραγούδια παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου) όπως και σινεφίλ αναφορές αλλά και αλησμόνητες και ιδιαιτέρως εύστοχες ατάκες.” LIBROFILO


Λακωνία 1963 – Κωνσταν. Μάνος


Επικοινωνήστε με το «Σελιδοδείκτη»:


email:       books.iordanis@gmail.com
τηλ. κιν.   6977231843






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου