Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 4-3-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ     4/3/2013





Ο μέτοικος και η συμμετρία

Μυθιστόρημα
Τεύκρος Μιχαηλίδης
Πόλις  15,00 ευρώ

"Ο μέτοικος και η συμμετρία" θα μας ταξιδέψει από το Αντάπαζαρ της Μικρασίας στην Ιταλία του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του Εμφυλίου και, τέλος, στη Γαλλία της Κατοχής και της ΑντίστασηςO Μέτοικος του μαθηματικού Μιχαηλίδη είναι πρώτιστα ένα μνημείο ανθρωπιάς και δευτερευόντως μόνο μια «μαθηματική μυθιστορία». Είναι η παντοτινή πάλη συμμετρίας και αταξίας, ομορφιάς και ασχήμιας, καλοσύνης και βίας, αγάπης και μίσους...Το βιβλίο αυτό είναι όχι μόνο εξαιρετικά καλογραμμένο και εξυπνότατα συναρμοσμένο αλλά και πραγματικός καθρέφτης για τις γενιές που έχτισαν τον 20ό αιώνα



                                         


Άγρια παιδιά Στίβεν Κέλμαν
μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Μεταίχμιο, 2011 ,366 σελ. Τιμή € 16,60


Μια ιστορία αθωότητας, ελπίδας και σκληρής πραγματικότητας, το μυθιστόρημα του Κέλμαν είναι το μαγευτικό πορτρέτο ενός αγοριού που  ισορροπεί στο χείλος της ενηλικίωσης. Ένα δυνατό και εντυπωσιακό μυθιστόρημα, με φόντο μια πολυπολιτισμική γειτονιά ελεγχόμενη από συμμορίες, όπου η επιβίωση γίνεται η κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε πράξη. 





ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ
Ενας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012, 
σελ. 384, τιμή 16 ευρώ

Ο αστρολάβος είναι ένα εργαλείο καθοδήγησης των ναυτικών στο ταξίδι τους. Το βιβλίο είναι ένας άλλος αστρολάβος, που οδηγεί το ταξίδι στα γνώριμα μέρη όπου κινείται ο συγγραφέας: τα αινίγματα του Σύμπαντος, οι κατακτήσεις της επιστήμης, η κρίση, η πορεία της Ελλάδος και η μοίρα του ανθρώπου. Στην κατακλείδα του τόμου με τίτλο «Το μέλλον θα είναι άλλο» ο συγγραφέας σημειώνει ότι το μέλλον δεν θα είναι ό,τι υποθέτουν οι αναλυτές, τεκμηριώνουν οι τεχνοκράτες και φοβούνται ή ελπίζουν οι άνθρωποι. Ο συγγραφέας προσδοκά ότι μέσα σε αυτό το χάος η ψυχή και η συνείδηση του ανθρώπου είναι οι δυνάμεις που μπορούν να παρέμβουν στις όποιες εξελίξεις.





Μόνος στο Βερολίνο

 Μυθιστόρημα
μετάφραση:
 Άντζη Σαλταμπάση
Πόλις, 2012
668 σελ.τιμή 20,00 ευρώ

Το μυθιστόρημα του Φάλαντα είναι μια αριστουργηματική ανατομία του πανικού, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο εγκαθίσταται στις ανθρώπινες συνειδήσεις ο ολοκληρωτισμός, απειλώντας με πλήρη αφανισμό τόσο την ψυχή όσο και το σώμα. Με μια πλοκή η οποία έχει στοιχεία έντονης αστυνομικής ίντριγκας, ο Φάλαντα καταφέρνει να φτιάξει και μια σειρά από σπουδαίους χαρακτήρες: χαρακτήρες οι οποίοι παλεύουν  όχι για να ανατρέψουν το παντοδύναμο ναζιστικό κράτος, αλλά για να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο ποσοστό πολιτικής ηθικής και αξιοπρέπειας



Πεθαίνω σαν χώρα
Δημήτρης Δημητριάδης
Σαιξπηρικόν
τιμή 10,15 ευρώ

«Η ιστορία της λογοτεχνίας σηματοδοτείται, κατά καιρούς, από κάποια μοναχικά έργα, που μία τελειότητα στην έκφραση της απελπισίας ή της φρίκης τα κάνει να λάμπουν σαν μαύρα διαμάντια. Το "Πεθαίνω σαν χώρα" ανήκει σ' αυτήν την εντυπωσιακή οικογένεια. Γίνεται να βυθιστούμε πιο βαθιά απ' όσο αυτό το βιβλίο στα έγκατα του ανθρώπου; Ο φυσικός και πνευματικός θάνατος μιας ηττημένης χώρας αποτελεί εδώ την προσωποποίηση ενός άλλου θανάτου πιο ριζικού, εκείνου όλων των ανθρώπινων αξιών και του ίδιου του ανθρώπου. Αν υπάρχει ένας ήρωας σ' αυτό το φαινομενικώς δίχως κεντρικό πρόσωπο βιβλίο, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία η γλώσσα, οι λέξεις, που εδώ εξαίρεται η ισχύς τους, εφόσον είναι ικανές "να κάψουν για πάντα τη γλώσσα". (Michel Volkovitch)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου