Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 1/4/2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων





                                                        Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ
                                                       Μυθιστόρημα
                                                       Joseph Roth
                                                Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
                                                         Άγρα  2009   σελ. 409
                                                                    τιμή:22,82

"Ο Γιόζεφ Ροτ είναι από τα σπάνια εκείνα ταλέντα, που με την απατηλή απλότητα και την εκπληκτική ακρίβεια της γραφής του δίνουν φτερά στη φαντασία".
("Sunday Telegraph")
"Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ" θεωρείται το αριστούργημα του Γιόζεφ Ροτ και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γερμανικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Παρακολουθεί τις τύχες τριών γενεών της οικογένειας Τρόπα, που εργάζονται στην υπηρεσία του στέμματος. Η πορεία των Τρόπα αντανακλά την πορεία της ίδιας της αυτοκρατορίας. 
Ένα μεγαλειώδες ρέκβιεμ για την παρακμή της αυστροουγγαρικής μοναρχίας.
“Δεν είναι όμως μόνο η συναρπαστική ιστορία, που βυθίζεται μέσα στη μελαγχολία των βαλς. Δεν είναι μόνο ο στροβιλισμός στο φως των κεριών σε μια εποχή όπου ο ηλεκτρισμός πυρπολεί τον θάνατο του παλιού κόσμου. Είναι και η ατμόσφαιρα, οι λεπτομέρειες, οι χαρακτήρες, οι σκέψεις και οι ιδέες που κάνουν αυτό το μυθιστόρημα να είναι τόσο σύγχρονο.” Ν. Μπακουνάκης.




                                                         
                                                                 Ένα κάποιο τέλος

                                                                  Τζούλιαν Μπάρνς

                                                                  Μυθιστόρημα
                                                                  Μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης
                                                                  Μεταίχμιο  2011   σελ.210
                                                                  τιμή:13,30 ευρώ 

Λιτό, διεισδυτικό, το μυθιστόρημα που χάρισε το βραβείο Μπούκερ στον Τζούλιαν Μπαρνς μιλάει για τις αυταπάτες που φέρνουν οι χαρές και οι λύπες της ζωής, για τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης αλλά και για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ο ήρωάς του Κόλιν είναι μέλος μιας παρέας που τη δεκαετία του '60 διανύει μια ερωτικά άνυδρη εφηβεία. Κάποια στιγμή η ζωή του θα πάρει μια τραγική στροφή.
 Ένα ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί και κορυφώνεται με ένα τέλος απρόσμενο.
«Ο Τζούλιαν Μπαρνς πάντα ενδιαφερόταν για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος κατανοεί το παρελθόν και τους μηχανισμούς που χρειάζεται να επινοήσει ή να αξιοποιήσει προκειμένου να εντοπίσει τη δική του θέση μέσα στο χρόνο και μέσα στον κόσμο. Ο προβληματισμός αυτός παίρνει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στο πρόσφατο βιβλίο του το οποίο βραβεύτηκε με το Μπούκερ για το 2011. Το «Ενα κάποιο τέλος», προϊόν ενός ώριμου Μπαρνς, αποτελεί ένα έξοχο δείγμα οικονομίας στη γραφή παρά την απεραντοσύνη του θέματος και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες του, το πλούσιο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμη και ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα.»  Έυη Καρκίτη

                                                            
                                                         

                                            Ο Ουρουγουανός εραστής

                                           Μια αληθινή ιστορία: Μυθιστόρημα
                                               Σαντιάγο Ρονκαλιόλο
                                                      μετάφραση: Κ.Αθανασίου

                                                  Εκδ. Καστανιώτη 2013    σελ. 365
                                                             τιμή:14,91 ευρώ

Στα τέλη του 1953, μια παράξενη τελετή προς τιμήν του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σάλτο της Ουρουγουάης. Εκατοντάδες άνθρωποι, ομιλίες, απαγγελίες, και ένα μνημείο αφιερωμένο στον ποιητή από τη Γρανάδα. Με αφορμή τα αμφίσημα λόγια του βασικού ομιλητή εκείνης της τελετής αλλά και ένα μικρό κουτί που θάφτηκε στη βάση του μνημείου, ο περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο διατυπώνει ένα ερώτημα -πού βρίσκεται, τελικά, θαμμένος ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα;- και ξεκινάει μια περιπλάνηση στην παράξενη και αντιφατική προσωπικότητα του Ενρίκε Αμορίμ, του ουρουγουανού συγγραφέα που η ζωή του σημαδεύτηκε από τη συνάντησή του με τον Λόρκα. 

Σε αυτή την περιπλάνηση, περνάμε από το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άιρες της δεκαετίας του ’30 στην ταραγμένη Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου και στη μεταπολεμική Ευρώπη, συναντώντας στον δρόμο μας προσωπικότητες όπως ο Μπόρχες, ο Νερούδα, ο Πικάσο, ο Αραγκόν, ο Τσάρλι Τσάπλιν. 

Πάνω απ' όλα, όμως, είμαστε μάρτυρες μιας ερωτικής σχέσης γεμάτης μυστήρια που, μέσα από τις θύελλες του καιρού της, κατάφερε να αψηφήσει τις συμβάσεις αλλά και τον ίδιο τον θάνατο.


                                                     Πλωτά νησιά

                                                               
                                                                     Μυθιστόρημα
                                                      Δημήτρης Μίγγας
                                                              Μεταίχμιο 2012  σελ.243
                                                      τιμή: 13,30 ευρώ

«…Στην πραγματικότητα οι ιστορίες τελειώνουν απλά, ξεφτίζουν όσο περνά ο καιρός. Μονάχα στα βιβλία ωραιοποιούνται…», μοιάζει να σχολιάζει ο Δημήτρης Μίγγας στα Πλωτά νησιά. Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα όπου τρεις παιδικοί φίλοι ταξιδεύουν νύχτα για τις Στροφάδες και αναμετριούνται με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και κυρίως με τον θάνατο του τέταρτου της παρέας που είχε σημαδέψει το τέλος της εφηβείας τους αλλά και όλη τη ζωή τους. Ο συγγραφέας της παρέας έχει γράψει τη δική του εκδοχή. Ακόμη και για το ταξίδι που πραγματοποιούν.
Στο τέλος του ταξιδιού αποβιβάζονται σε κάποια στεριά, ωστόσο σταδιακά διαπιστώνουν πως δεν πρόκειται ακριβώς για τον τόπο που θυμούνταν από προηγούμενες επισκέψεις και προσδοκούσαν να αντικρίσουν. Ξεμπαρκάρουν σε ένα νησί πλωτό που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη λογοτεχνική αναπαράστασή της, παλινδρομούν από το παρόν στο παρελθόν, από τον ρεαλισμό στο όνειρο και τη ζωή που έζησαν σε αυτή που λαχταρούσαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου