Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Βιβλιοπροτάσεις 5-8-2013, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων


Δύο πολύ σημαντικά κείμενα της σύγχρονης γερμανόφωνης λογοτεχνίας:


Η καμένη βάτος

Δάκρυ στον ωκεανό
Μυθιστόρημα
Μάνες Σπερμπερ


μετάφραση: Έμη Βακούση

Καστανιώτης , 2013     574 σελ.



Τιμή 18,20  € από 20,24






«Στον πειρασμό να γίνω συγγραφέας είχα αντισταθεί από την πρώτη μου νεότητα. Αν ενέδωσα τελικά, είναι διότι υπό τις συνθήκες της εποχής εκείνης πιο δύσκολο ήταν να μη γράφεις, παρά να γράφεις.» ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ

«Τον άνθρωπο τον καταλαβαίνεις πως πέθαναν οι ελπίδες του , αν έσβησαν φυσιολογικά, ήρεμα, ή αν τις σκότωσε ξένο χέρι. Καλύτερα κι από τα χαρακτηριστικά ενός παρουσιαστικού , δες από κοντά τις ουλές της παραίτησης» ΚΑΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

«Ένα υποδειγματικό έργο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ένα έργο πολιτικό και φιλοσοφικό, μία σε βάθος διερεύνηση των συνειδήσεων, ένα απαράμιλλο πορτρέτο μιας εποχής, φιλοτεχνημένο εξίσου με το πάθος ενός Ντοστογιέφσκι και με την πνευματική διαύγεια των Γάλλων ηθικολόγων» Siegfried Lenz.

«Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα σάγκα της Κομιντέρν» Άρθουρ Κέστλερ.

«Η καμένη βάτος» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Δάκρυ στον ωκεανό» . Η τριλογία κυκλοφόρησε το 1949 και στις 1.100 συνολικά σελίδες των τριών τόμων ο άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά πολυβραβευμένος στο εξωτερικό συγγραφέας Μανές Σπέρμπερ αφηγείται την ιστορία της προδοσίας της σοσιαλιστικής ιδέας από το κομμουνιστικό κόμμα.

Ο Ντόινο Φάμπερ, ιστορικός, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού ΚΚ είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου. Μέσα από τη διαδρομή του επαναστάτη-στοχαστή, ο συγγραφέας στήνει μια μεγαλειώδη τοιχογραφία της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Εισχωρεί στα άδυτα της Κομιντέρν.

Βιογραφικό Ο Μάνες Σπέρμπερ γεννήθηκε το 1905 στο χωριό Ζαμπλότοφ της Αν. Γαλικίας (σημ. Ουκρανία), όπου έζησε ως τα 16 του χρόνια σ’ έναν κόσμο άγνωστο σ’ εμάς σήμερα: τον κόσμο του χασιδικού Εβραϊσμού, στις παρυφές της επικράτειας των Αψβούργων. Γίνεται μαθητής και αργότερα συνεργάτης του Άντλερ. Το 1927 μετακομίζει στο Βερολίνο, όπου εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής και εμπειρογνώμων για θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Μέσα από την "Κοινότητα των καλλιτεχνών" συναναστρέφεται τον Μπρεχτ, τον Νταίμπλιν και τον Καίστλερ, φίλο έκτοτε δια βίου. Μέλος του γερμανικού ΚΚ, το 1933 συλλαμβάνεται από το ναζιστικό καθεστώς, τον ελευθερώνουν ως Αυστριακό πολίτη, και εγκαταλείπει τη Γερμανία. Το 1937 οι σταλινικές εκκαθαρίσεις τον οδηγούν στη ρήξη με το ΚΚ. Η τριλογία «Δάκρυ στον Ωκεανό» θεωρείται το αριστούργημά του.
Πέθανε το 1984.



Το αγρίμι της καρδιάς

Χέρτα Μύλερ


μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Καστανιώτης , 2013     211 σελ.



Τιμή 11,50  € από 12,78







Ένα βιβλίο για το φόβο, την αντίσταση, τη φιλία, την αδιαπραγμάτευτη θέληση για ζωή, αλλά και τον έρωτα σε συνθήκες απόλυτου ολοκληρωτισμού. Ένα μυθιστόρημα κατά μεγάλο μέρος αυτοβιογραφικό, που με τη λιτή αλλά γεμάτη σύμβολα και εικόνες γλώσσα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μια νεαρή γυναίκα και τρεις φοιτητές φίλοι της. Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης στην ολοκληρωτική Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Η καταπίεση, οι παρακολουθήσεις, οι ανακρίσεις, η βία, οι αυτοκτονίες. Η φιλία και ο έρωτας υπό τη σκιά του δικτάτορα. Η προδοσία. Τα περιορισμένα παιδικά χρόνια στην επαρχία. Η οικεία αυτοβιογραφικών αναφορών θεματολογία της Μύλλερ σε ένα δυνατό και λιτό μυθιστόρημα αφιερωμένο στους φίλους της που σκοτώθηκαν από το καθεστώς Τσαουσέσκου. Ίσως το δημοφιλέστερο μυθιστόρημά της βραβευμένης με το Νόμπελ λογοτεχνίας Χέρτα Μύλλερ.





Αύγουστος στην Τσαγγαράδα, βράδυ στον «Δειπνοσοφιστή», η Μαριάννα, η Δανάη, η Ιωάννα, ο Σήφης και η Ελένη να αφηγείται με πάθος τους «Τέσσερις τοίχους» , πρώτο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη:


Το ελάχιστο ίχνος

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης



Το Ροδακιό,    2013   323 σελ.



Τιμή  17,30 € από 19,17










- «Χώνεται σε δρομάκια με αρχαία ονόματα, το πεπρωμένο του τον οδηγεί, μα δεν το καταλαβαίνει· θαρρεί πως περιφέρεται άσκοπα, μα δεν το καταλαβαίνει· πως τυχαία διαλέγει αν θα πάει ευθεία ή θα στρίψει στη γωνία αυτή ή την παρακάτω». 


«Το ένιωθε χρέος του να σωθεί κάπου με ασφάλεια αυτό το ελάχιστο ίχνος».
-«Το ελάχιστο ίχνος του και τρίτο του μυθιστόρημα είναι ακριβώς η αναζήτηση του ελάχιστου ίχνους, αυτού του σχεδόν ανεπαίσθητου, που όμως παράδοξα ή νομοτελειακά ποτέ του δεν χάνεται, για να μπορέσει κανείς να αναζητήσει το παρελθόν, την καταγωγή, την ταυτότητα, τον αρμό τελικά της ζωής. Στις σελίδες του, με αφήγηση τριτοπρόσωπη και παράλληλη, ένας φοιτητής υποκριτικής που αναζητά το ελάχιστο ίχνος του πολυπόθητου ταλέντου του και ένας πατέρας που προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαφανίσει το ίχνος ενός άρρωστου γιου. 
Το αποτέλεσμα, ένα βιβλία παλίμψηστο, μπαμπούσκα. Η τέχνη και η ύψιστη Τέχνη εντέλει της ζωής. Το ελάχιστο ίχνος, που είναι το άλας της γης. Η ανεπαίσθητη εκείνη διαφορά στη θερμοκρασία που μετατρέπει το νερό σε υδρατμό ή σε χιόνι, με τον συγγραφέα σαν σκιά ή φύλακα-άγγελο του βιβλίου να μας κλείνει το μάτι,θα μπορούσε να είναι κι έτσι, σα να μας λέει, θα μπορούσε κι αυτό να είναι μια εκδοχή της ζωής. Μαγεμένος τελειώνοντάς το, το ξαναρχίζεις για να βρεις τον γρίφο της ιστορίας ξεκλείδωτο, για μια άλλη θέαση, αυτή τη φορά από άλλο σκαλί…» 
Ελένη Γκίκα 
«Ο συγγραφέας, με αδρούς χαρακτήρες, προτάσεις γεμάτες σκλήθρες και μια παθιασμένη αφήγηση, δίχως μανιερίστικες ευκολίες, δημιουργεί ένα συμπαγές δραματουργικό περιβάλλον όπου θύτες και θύματα βαδίζουν χέρι-χέρι έως το τέλος της γραμμής. Μαζί τους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας μια Ελλάδα που βυσσοδομεί με τα φαντάσματά της.» Ν. Κουρμουλής



Οι τέσσερις τοίχοι

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης


Το Ροδακιό  , 2004   268 σελ.


Τιμή  20,00  € από  22,37


 Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου 
περιοδικού "Διαβάζω" 2001






Στο απομονωμένο σπίτι του Π. Ροδακή, του πιο μοναχικού ίσως ανθρώπου στο νησί, βρίσκει καταφύγιο μια γυναίκα που την κυνηγούν. Εγκαθίσταται, αυτή και τα δύο μπαούλα της, και το μόνο που τη νοιάζει είναι πως θα εξασφαλίσει για μεγαλύτερο διάστημα την παραμονή της στο ασφαλές αυτό μέρος. Για να το πετύχει, μπολιάζει στον ήρωα μας την επιθυμία να ξεκινήσει ένα πείραμα βασισμένο σε μια παλιά γοητευτική ιδέα και να σταθεί η ίδια πλάι του πολύτιμη βοηθός. Το πείραμα για το πιο νόστιμο μέλι του κόσμου θα διαρκέσει τελικά χρόνια και ξεπερνώντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους θα στεφθεί με επιτυχία. Ο Π. Ροδακής βρίσκεται να έχει στα χέρια του ένα πολύτιμο μυστικό, αντί όμως να οδηγηθεί στην ευτυχία αρχίζει να τον κυκλώνει ο εφιάλτης.
Ένα κανονικό μυθιστόρημα στην ανατολή της τρίτης χιλιετίας, γραμμένο έτσι ώστε να αιχμαλωτίζει με την πλοκή του, να παρασέρνει με τη γοητεία της αφήγησης. Ταυτόχρονα όμως διεκδικεί ό,τι μπορεί να χαρακτηριστεί "σύγχρονη αξία γραφής", και σαν αίσθημα, και σαν εικονοκλαστική ορμή, και μέσα από το δύσκολο χτίσιμο ενός λόγου που ρέει φαινομενικά αβίαστα και απλά. Ο κόσμος μέσα στους "Τέσσερις τοίχους" βιώνει μια απειλητική, αμφισημική, ειρωνική, τεχνοκρατικά σκηνοθετημένη ζωή, που ανατρέπεται κάθε στιγμή από τη φαντασία.












αναφορά στα ευπώλητα:







«Η σκιά του ανέμου» του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν θεωρείται, μετά τον Δον Κιχώτη, το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας. Τα έργα του Θαφόν έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα στις πέντε ηπείρους:

Η σκιά του ανέμου


Κάρλος Ρουίθ Θαφόν



μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Ψυχογιός , 2012     616 σελ.


Τιμή 17,00 € από 18,80




«Συνδυάζοντας γοτθικό και θρίλερ, ο Θαφόν γράφει ένα κείμενο λυρικό και μελοδραματικό»      Τιτίκα Δημητρούλια

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ' αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη "Σκιά του ανέμου" του Χουλιάν Καράξ.
Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη "Σκιά του ανέμου" . Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας…









ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

Κάρλος Ρουίθ θαφόν

Μετάφραση:Κατερίνα Ρούφου

Ψυχογιός 2009   600 σελ.


Τιμή 18,00 € από  20,28






Στην καρδιά της Βαρκελώνης, σ' ένα εγκαταλειμμένο μέγαρο, ένας νεαρός άντρας, ο Νταβίδ Μαρτίν, βγάζει τα προς το ζην γράφοντας ερωτικά μυθιστορήματα με ψευδώνυμο. Στοιχειωμένος από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και βασανισμένος από έναν ανέφικτο έρωτα, έχει βρει καταφύγιο στον κόσμο των βιβλίων και περνάει τις νύχτες του επινοώντας μπαρόκ ιστορίες για τον υπόκοσμο της πόλης. 
Μια μέρα, τα βήματά του τον οδηγούν σ' ένα μυστικό κλειδωμένο δωμάτιο, όπου ανακαλύπτει φωτογραφίες και γράμματα που μιλάνε για τον μυστηριώδη θάνατο του προηγούμενου ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ο Νταβίδ αποφασίζει να εξιχνιάσει την υπόθεση που εμποτίζει σιγά σιγά το είναι του σαν αργό δηλητήριο. Η παράλληλη πρόταση ενός Γάλλου εκδότη να γράψει ένα βιβλίο που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ, με αντάλλαγμα μια περιουσία και κάτι παραπάνω, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Σύντομα ο Νταβίδ θα συνειδητοποιήσει ότι περιβάλλεται από σκιές που απειλούν την ίδια του τη ζωή.
Ο συγγραφέας μας μεταφέρει και πάλι στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, σε μια γοτθική περιπέτεια έρωτα και μυστηρίου, με φόντο την ατμοσφαιρική αλλά και σκοτεινή Βαρκελώνη.
Μεταφρασμένο σε 38 γλώσσες. 3.350.000 αντίτυπα παγκοσμίως.




Ο αιχμάλωτος του ουρανού


Κάρλος Ρουίθ Φαφόν



μετάφραση:Κατερίνα Ρούφου

Ψυχογιός  , 2012   373 σελ


Τιμή 16,00  € από  17,70






Βαρκελώνη, 1957. Ο Ντανιέλ και η Μπέα, οι ήρωες του βιβλίου "Η σκιά του ανέμου", έχουν παντρευτεί, έχουν αποκτήσει ένα γιο και ζουν με τον πατέρα του Ντανιέλ στο βιβλιοπωλείο Σεμπέρε & Υιοί. Ο Φερμίν εργάζεται ακόμη μαζί τους και ετοιμάζεται για το γάμο του με την Μπερνάρντα. Φαίνεται όμως ότι κάτι τον απασχολεί.
Ο Ντανιέλ είναι μόνος του στο μαγαζί όταν ένα πρωί μπαίνει μέσα ένας μυστηριώδης άντρας που κουτσαίνει. Εντοπίζει ένα πολύτιμο βιβλίο που φυλάσσεται σε βιτρίνα, μια μοναδική εικονογραφημένη έκδοση του Κόμη του Μόντε Κρίστο. Παρά το γεγονός ότι ο ξένος δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για βιβλία, θέλει να αγοράσει αυτή την ακριβή έκδοση. Και προς μεγάλη έκπληξη του Ντανιέλ, η πρώτη του κίνηση είναι να γράψει πάνω στο βιβλίο τις λέξεις: "Στον Φερμίν Ρομέρο ντε Τόρες, που γύρισε από τους νεκρούς και που κρατά το κλειδί για το μέλλον". Έτσι ξετυλίγεται μια ιστορία προδοσίας που σηματοδοτεί την επιστροφή ενός θανάσιμου εχθρού.
Το τρίτο βιβλίο στον κύκλο των μυθιστορημάτων που ξεκίνησε με τη "Σκιά του ανέμου" και "Το παιχνίδι του αγγέλου" μεταφέρει και πάλι τον αναγνώστη στον κόσμο του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων και στο μυστηριώδες βιβλιοπωλείο Σεμπέρε & Υιοί



Επείγον!! Πριν καταλήξετε σ’αυτή την θέση επικοινωνήστε με τον «Σελιδοδείκτη»:



 τηλ. κιν.   6957502380  
           

τηλ. σταθ.  2310230590


 email        books.iordanis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου