Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Βιβλιοπροτάσεις 21-4-2014


                 Gabriel Garcia Marquez (1927- 17/4/2014)  φωτογρ.: DANIEL MORTZINSKI 


«Εμείς οι παραμυθάδες, που πιστεύουμε τα πάντα, αισθανόμαστε ότι έχουμε δικαίωμα να πιστέψουμε πως δεν είναι ακόμη πάρα πολύ αργά για μια αντίθετη ουτοπία. Μια καινούρια και απόλυτη ουτοπία ζωής, όπου κανείς δεν αποφασίζει για τους άλλους, ούτε για το πώς θα πεθάνουν, όπου η αγάπη θα είναι πραγματικότητα και η ευτυχία εφικτή, και όπου οι γενιές, οι καταδικασμένες σε εκατό χρόνια μοναξιάς θα έχουν, επιτέλους και για πάντα, μια δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη.» 
 G. G. Marquez -Δεκέμβριος 1982 στην απονομή του NOBEL Λογοτεχνίας




Εκατό χρόνια μοναξιά 

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


μετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου

Λιβάνης  1983    387 σελ.



Νέα μειωμένη τιμή 9,00 € 







"Λίγα έργα στην παγκόσμια λογοτεχνία φέρνουν άξια τον τίτλο "τοιχογραφία" μιας εποχής, ενός λαού, μιας συγκλονιστικής συλλογικής εμπειρίας, και η κατάχρηση του όρου θα μας έκανε πολύ διστακτικούς να τον χρησιμοποιήσουμε αν δεν επρόκειτο για ένα σημαδιακό έργο, όπως αναμφισβήτητα είναι το Εκατό Χρόνια Μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τοιχογραφία πράγματι της μοίρας όχι μόνο της Κολομβίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, που για δύο αιώνες τώρα παλεύει απεγνωσμένα, πιασμένη σε φοβερό δόκανο, να βρει μια διέξοδο. Την αγωνία και το σισύφειο χαρακτήρα αυτής της πάλης δίνει ο Μάρκες με αξεπέραστη λογοτεχνική μαεστρία, περιγράφοντας την τραγική πορεία του ήρωα της ελευθερίας συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία από την ώρα της υπέρτατης προσφοράς ως τη στιγμή της έσχατης φθοράς και της προσωπικής ολοκληρωτικής εκμηδένισης. Ένας ήρωας που γύρω του μπλέκονται φοβερά πεπρωμένα, που αγγίζουν και τελικά συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του στο μεγάλο αγώνα."
Βασίλης Φίλιας Οκτώβρης 1979

Το "Εκατό Χρόνια Μοναξιά" αποτελεί θεματικά μια ενότητα με τρία άλλα προηγούμενα μυθιστορήματα του συγγραφέα και με δύο από τις συλλογές διηγημάτων. Είναι το βασικό σκηνικό όπου εμφανίζονται, ολοκληρώνονται ή συμπληρώνονται οι ιστορίες και οι ήρωες. Εδώ ολοκληρώνεται το δράμα του Συνταγματάρχη που δεν έχει κανέναν να του γράψει και τον συναντούμε, νεαρό ακόμα, να παραδίδει την περιουσία του επαναστατικού στρατού και να παίρνει την απόδειξη από το χέρι του ίδιου του συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία. Μαθαίνουμε το τέλος της ιστορίας από τα Ανεμοσκορπίσματα και βλέπουμε τους ήρωες της Κακιάς Ώρας να ξαναζούν στο πρόσωπο του Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία. Συναντούμε περαστικιά την Αθώα Ερέντιρα και την άσπλαχνη γιαγιά της και γνωρίζουμε τη μοναξιά της εξουσίας, τη μοναξιά του μίσους και του πολέμου και πως οι λαοί που καταδικάστηκαν "σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη".




Ζαν Πωλ Σαρτρ (1905-15/4/1980), Σιμόν Ντε Μποβουάρ ( 1908-14/4/1986), παράλληλα με τη νέα έκδοση βιβλίων και «Οι λέξεις» βιβλίο σταθμός για την παγκόσμια διανόηση:



Οι λέξεις

JEAN-PAUL SARTRE


μετάφραση: Ειρήνη Τσολακέλη 

Άγρα2003 333 σελ.
ISBN 960-325-504-1



Τιμή 16,70 €







«Άρχισα τη ζωή μου όπως θα την τελειώσω: ανάμεσα στα βιβλία». 
ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ

Ο Σαρτρ δημοσίευσε τις "Λέξεις" το 1964· η σύνθεσή του τον απασχόλησε τουλάχιστον μία δεκαετία. Στο βιβλίο αυτό (μετά απ' το οποίο του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, που το απέρριψε), αφηγείται την παιδική του ηλικία και εξηγεί πως, μέσα από τις λέξεις και την ανάγνωση, ανακάλυψε την ύπαρξη. Σταδιακή οικοδόμηση μιας εικόνας του εαυτού όπου κυριαρχεί μια ναρκισσιστική προβληματική, την οποία ωστόσο ο συγγραφέας αρνείται, ενώ οι έννοιες του ατομικού και του καθολικού αποτελούν τις θεμελιώδεις ιδέες του πονήματος. "Οι λέξεις" του Ζαν-Πωλ Σαρτρ θεωρούνται σήμερα ανά τον κόσμο ένα κλασικό έργο στο είδος της αυτοβιογραφίας.




Η υπερβατικότητα του εγώ

Σχεδίασμα μιας φαινομενολογικής περιγραφής

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

μετάφραση: Αλέξης Ζήρας

Αρμός 2013 104 σελ.
ISBN 978-960-527-785-7 

Τιμή 9,00 € 





Για τους περισσότερους φιλοσόφους το Εγώ είναι ένας "κάτοικος" της συνείδησης. Ορισμένοι διαπιστώνουν την τυπική παρουσία του στην καρδιά των βιωμάτων σαν μια κενή αρχή ενοποίησης. Άλλοι, ψυχολόγοι ως επι το πλείστον, νομίζουν ότι ανακαλύπτουν την υλική παρουσία του, ως κέντρου επιθυμιών και ενεργημάτων, σε κάθε στιγμή του ψυχικού μας βίου. Εμείς θα θέλαμε να δείξουμε εδώ ότι το Εγώ δεν είναι ούτε τυπικά ούτε υλικά μες στη συνείδηση: βρίσκεται έξω από αυτήν, στον κόσμο. Είναι ένα ον του κόσμου, όπως το Εγώ του άλλου.


                                Σιμον Ντε Μποβουαρ , Ζαν Πωλ Σαρτρ, Φωτογρ. Antanas Sutkus 1965




Παρεξήγηση στη Μόσχα

ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ



Μετάφραση: Διονυσοπούλου Σοφία

Μεταίχμιο 2014 Σελ. 136 


Τιμή 6,00 € 








Η Νικόλ και ο Αντρέ, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι συνταξιούχων καθηγητών, κάνουν ένα ταξίδι στη Μόσχα της δεκαετίας του '60, για να επισκεφθούν τη Μασά, κόρη του Αντρέ από προ ηγούμενο γάμο. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού οι ήρωες βιώνουν μια διπλή κρίση.
Το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ τους επανέρχεται, καθώς και οι επιπτώσεις των γηρατειών. Ταυτόχρονα, όμως, η προσωπική ιστορία παντρεύεται με τη συλλογική Ιστορία. Η απογοήτευση του Αντρέ που δεν βρίσκει στη Μόσχα το απόλυτο σοσιαλιστικό ιδεώδες, όπως περίμενε, δίνει αφορμή για ένα σχόλιο στην ΕΣΣΔ της εποχής εκείνης.
Μια γλυκόπικρη ιστορία με τον ρυθμό, το στιλ και την ενέργεια της Σιμόν ντε Μποβουάρ.



Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι το θέμα των δύο επόμενων βιβλίων:



14

JEAN ECHENOZ

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης


Ίκαρος 2014 σελ. 112
ISBN 9789605720155



Τιμή 11,70 € 





Αφού βιογράφησε με τον ιδιαίτερο τρόπο του την τεχνητή μοναξιά της χαρισματικής ιδιορρυθμίας (Ραβέλ), την καταναγκαστική του δρομέα αντοχής (Ζάτοπεκ) και τη φυσική της μεγαλοφυΐας (Τέσλα), ο Ζαν Εσνόζ, μοναχικός συγγραφέας ο ίδιος το σύγχρονο λογοτεχνικό προσκήνιο, ανοίγει το πλάνο του ίσα ίσα για να χωρέσουν πέντε φίλοι που παγιδεύονται στα ορύγματα της πιο εξωφρενικά αιματηρής σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Εκατό χρόνια μετά από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που έμελλε να στοιχίσει τη ζωή σε δεκαέξι εκατομμύρια ανθρώπους, ο Ζαν Εσνόζ, σε μόλις εκατό σελίδες ενός μυθιστορήματος που αρχίζει με την περιγραφή μιας διπρόσωπης καλοκαιρίας και τελειώνει με την γέννηση ενός ανθρώπου, εξαερίζει και τις πιο μεφιτικές σελίδες της Ιστορίας με τις απαράμιλλες αφηγηματικές ψιλοβελονιές του και, κυρίως, με τις μαγγανείες του πικρού του χιούμορ που ξορκίζουν το Κακό και την κακή λογοτεχνία.
  




«Κάθε έθνος θεωρούσε ότι ο πόλεμος φαινόταν πως επρόκειτο να διεξαχθεί για την υπεράσπιση του πάτριου εδάφους του» ΧΙΟΥ ΣΤΡΑΧΑΝ



Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 

HEW STRACHAN


μετάφραση: Νικόλαος Λαζαρίδης

Γκοβόστης 2013 436 σελ.
ISBN 978-960-446-136-3,



Τιμή 26,80 € 





«Όταν οι μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης ξεκίνησαν τον πόλεμο το 1914, η γενική αντίληψη για τη μορφή του αγώνα είχε διαμορφωθεί περισσότερο από το παρελθόν παρά από τις προβλέψεις για το μέλλον.» ΧΙΟΥ ΣΤΡΑΧΑΝ

Ο Hew Strachan επιχειρεί μια εντυπωσιακή, νέα καταγραφή των εχθροπραξιών, με πολλές νέες ερμηνείες και αποκαλύψεις για ένα από τα καθοριστικά ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, που συχνά χαρακτηρίζεται εσφαλμένο απλώς ως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση στο Δυτικό Μέτωπο, εξετάζεται πρώτη φορά υπό το πρίσμα των παγκόσμιων εξελίξεων.
Ο Strachan υποστηρίζει με πειστικό τρόπο ότι η εν λόγω σύρραξη είχε λάβει τις διαστάσεις ενός παγκοσμίου πολέμου πολύ πριν από τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, που κάθε άλλο παρά μια ευρωπαϊκή υπόθεση ήταν, αφορούσε στις αποικιακές κτήσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και απόμακρες περιοχές που χαρακτηρίζονταν από έλλειψη σταθερότητας και ισορροπίας, όπως τα Βαλκάνια, η Αφρική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτά καθεαυτά τα εδάφη καθιστούν κατανοητούς τους λόγους για τους οποίους ο πόλεμος δεν φαινόταν μάταιος εκείνη τη χρονική περίοδο.
Προσιτό στον μέσο αναγνώστη, αξιόπιστο και εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί κατά το παρελθόν, το βιβλίο αποτελεί μια καταγραφή των ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν τον περασμένο αιώνα.



"Σήμερα ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (1914 - 1918) θεωρείται, και δικαιολογημένα, από πολλούς ως το ορόσημο του 20ού αιώνα. Το βιβλίο του Strachan είναι η καλύτερη επίτομη ιστορία του πολέμου. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον πόλεμο ως μια παγκόσμια σύρραξη που διεξήχθη για ζητήματα ζωτικής σημασίας, τα οποία καθορίζουν μέχρι και σήμερα τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κόσμο. " DENNIS SHOWALTER, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

"Αυτή η περιεκτική και σοβαρή μελέτη ξεχωρίζει ως το πλέον τεκμηριωμένο και ευανάγνωστο ιστορικό έργο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο". Los Angeles Times



Έκδοση κόσμημα και η τελευταία πολύτιμη επιμέλεια του Στυλιανού Αλεξίου:



Ο Κρητικός 

Διονύσιος Σολωμός


επιμέλεια: Στυλιανός Αλεξίου

Κίχλη  2013 22 σελ.
ISBN 978-618-5004-08-8 


Τιμή 6,30 € 





Έργο της κερκυραϊκής περιόδου του ποιητή, γραμμένο τα χρόνια 1833-1834, ο "Κρητικός" έφτασε ως εμάς σχεδόν ακέραιος. Οι μουσικοί ζευγαρωτοί δεκαπεντασύλλαβοι του ποιήματος συνδέουν τον Σολωμό με την παράδοση του Βιτσέντζου Κορνάρου, ενώ με τη σειρά τους αποτελούν τη γέφυρα προς σημαντικά μεταγενέστερα έργα της λογοτεχνίας μας, από τον "Όρκο" του Γεράσιμου Μαρκορά ως το "Μήτηρ Θεού" του Άγγελου Σικελιανού.

Το ιστορικό πλαίσιο του ποιήματος είναι ένα επεισόδιο από τον αγώνα της επαναστατημένης Κρήτης της περιόδου 1823-1824. Για να σωθούν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, αγωνιστές και άμαχοι επιχειρούν να φυγαδευτούν από τις δυτικές ακτές του νησιού με προορισμό τα αγγλοκρατούμενα Κύθηρα και την Πελοπόννησο. Πάνω σ' αυτό το θέμα, ο Σολωμός κεντά αριστουργηματικά την ιστορία ενός νέου Κρητικού και της μνηστής του: το ναυάγιό τους κοντά στην ακτή της Πελοποννήσου, μέσα σε θύελλα και βροντές, την πάλη τους με τα κύματα, την εμφάνιση στην κρίσιμη ώρα μιας γυναικείας οραματικής μορφής (της ψυχής της νέας), τέλος τη σωτηρία του ήρωα αλλά και τον θάνατο της κοπέλας. Ο χρόνος της σολωμικής αφήγησης δεν είναι ευθύγραμμος. Πάνω στη μάχη του με τα στοιχεία της φύσης, ο ήρωας ανακαλεί διαρκώς το παρελθόν αλλά και προβλέπει το μέλλον, τη συνάντησή τους την ημέρα της Ανάστασης των νεκρών.

Εκοίταα, κι ήτανε μακριά ακόμη τ' ακρογιάλι· 
«αστροπελέκι μου καλό, για ξαναφέξε πάλι!». 
Πιστέψετε π' ό,τι θα πω είν ακριβή αλήθεια, 
Μα τες πολλές λαβωματιές που μόφαγαν τα στήθια, 
μα τους συντρόφους πόπεσαν στην Κρήτη πολεμώντας, 
μα την ψυχή που έκαψε τον κόσμο απαρατώντας. 
«Μην είδετε την ομορφιά που την Κοιλάδα αγιάζει, 
Πέστε, να ιδείτε το καλό εσείς κι ό,τι σας μοιάζει. 
Καπνός δε μένει από τη γη· νιος ουρανός εγίνη. 
Σαν πρώτα εγώ την αγαπώ και θα κριθώ μ' αυτήνη». 
Έτρεμε το δροσάτο φως στη θεϊκιά θωριά της, 
στα μάτια της τα ολόμαυρα και στα χρυσά μαλλιά της. 
Σαν το νερό που το θωρεί το μάτι ν' αναβρύζει 
Ξάφνου οχ τα βάθη του βουνού, κι ο ήλιος το στολίζει, 
βρύση έγινε το μάτι μου κι ομπρός του δεν εθώρα, 
κι έχασα αυτό το θεϊκό πρόσωπο για πολληώρα, 
γιατί άκουσα τα μάτια της μέσα στα σωθικά μου· 
έτρεμαν και δε μ' άφηναν να βγάλω τη μιλιά μου.



Ποίηση 1963-2011


Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ



Καστανιώτης 2014 σελ.512

ISBN 9789600357189



Τιμή 18,30 €






«ΜΟΝΑΞΙΑ» 

Αν ενώσεις το βροχόνερο με το δάκρυ σου
το γέλιο σου με τον ήλιο
το σίφουνα, τον αγέρα με την ξεσηκωμένη αγανάκτησή σου.

Αν κλάψεις για τα παιδάκια με τις ρόδινες ανταύγειες
του δειλινού στο πρόσωπο, που πλαγιάζουν
με τα χεριά αδειανά, με τα πόδια γυμνά
θα βρεις τη μοναξιά σου.

Αν σκύψεις στους συνανθρώπους σου
μες στα αδιάφορα μάτια τους θα 'ναι γραμμένη
απελπιστική, ολοκληρωτική η μοναξιά σου.

Κι αν πάλι τους δείξεις το δρόμο της δύναμης
και τους ξεφωνίσεις να πιστέψουν μόνο τον εαυτό τους
θα τους δώσεις μια πίκρα παραπάνω
γιατί δε θα το μπορούν, θα 'ναι βαρύ γι' αυτούς
και θα 'ναι πάλι η μοναξιά σου.

Αν φωνάξεις την αγάπη σου
θα 'ρθει πίσω άδεια, κούφια, η ίδια σου η φωνή
γιατί δεν είχε το κουράγιο να περάσει όλες
τις σφαλισμένες πόρτες, όλα τα κουρασμένα βήματα
όλους τους λασπωμένους δρόμους.
Θα γυρίσει πίσω η φωνή που την έστειλες τρεμάμενη
λαχταριστή, με άλλα λόγια που δεν την είχες προστάξει εσύ
τα λόγια της μοναξιάς σου.
Θεέ μου, τι θα γίνουμε;
Πώς θα πορευτούμε;
Πώς θα πιστέψουμε; Πώς θα ξεγελαστούμε;
Μ' αυτή την αλλόκοτη φυγή των πραγμάτων
των ψυχών από δίπλα μας;

Ένας δρόμος υπάρχει, ένας τρόπος.
Μια θα 'ναι η Νίκη:
αν πιστέψουμε, αν γίνουμε, αν πορευτούμε.
Μόνοι μας.







Μόλις κυκλοφόρησαν:









Νίκη 

Χρήστος Χωμενίδης



Πατάκης 2014 σελ. 494

ISBN 9789601652481




Τιμή 17,70 € 





Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου- η οικογένεια του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -όταν γεννήθηκε- ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και -όταν μεγάλωσε- έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.
Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα μου.
Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει. Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.




Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια

Ανδρέας Μήτσου


Καστανιώτης 2014 σελ. 160

ISBN 9789600356922



Τιμή 9,60 € 





Παράφορα πάθη, λυτρωτικοί φόνοι, ερωτικές απώλειες και ανολοκλήρωτες σχέσεις, εγκλήματα εκ προμελέτης, στιγμές παράκρουσης ή τρέλας, αφοσίωσης ή απιστίας, αναμνήσεις που δεν σβήνουν, ζώα που θυσιάζονται για χάρη μιας γυναίκας, ενοχές και φόβοι που διεγείρουν, επικίνδυνες συνευρέσεις, νεκροί που μιλούν από το τηλέφωνο: στοιχεία μιας αλλόκοτης και παράξενης τοιχογραφίας, μιας μυθοπλασίας διασπασμένης σε διηγήματα. Σε ιστορίες που αναδεικνύουν την επικινδυνότητα της μνήμης όταν αυτή μπερδεύει τι πραγματικά συνέβη και τι θα θέλαμε να έχει συμβεί. Σε όλες ο ίδιος άντρας, ερωτευμένος με μια πολύ μικρότερή του γυναίκα, οδηγείται σε οριακές καταστάσεις και ακραίες συμπεριφορές. Επιρρεπής στα θαύματα του έρωτα και ευάλωτος στα τραύματά του, παρασύρεται κάθε φορά από την έλξη ενός μοιραίου θηλυκού, από τη μόνη ίσως δύναμη που ωθεί το πλοίο της ζωής στη διάρκεια του ταξιδιού του.




                                                                      Gabriel Garcia Marquez

                              
                               Αναζητήστε τα βιβλία σας,

                              Επικοινωνήστε με το "Σελιδοδείκτη" :

τηλ.σταθ.  2310230590   τηλ. κιν. 6977231843    
email        books.iordanis@gmail.com